Mag ik alles volkoren noemen?

logo NBC

NBC-logo-300x182 ‘Gezond eten en gezond leven zijn in. En volkoren heeft daarin een prominente basisplaats. Om die reden wil ik graag mijn volkorenassortiment uitbreiden. Maar mag ik zomaar alles volkoren noemen?’

Nee, dat mag niet, zo reageert Babs Bruil, kennisspecialist Weten regelgeving bij het NBC. In het Warenwetbesluit Meel en brood is het gebruik van de term ‘volkoren’ voor meel en brood vastgelegd. In artikel 16 van dit besluit staat dat de bakkers bij brood en meel de term ‘volkoren’ mogen gebruiken als het meelbestanddeel geheel van volkorenmeel is gemaakt.

Voor bakkerswaren anders dan brood zijn de regels pas geleden veranderd. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft in samenspraak met de betrokken (bakkerij) branches hierover gediscussieerd en een nieuwe afspraak gemaakt. Wordt bij bakkerijproducten (niet brood) alleen volkorenmeel gebruikt, dan mag je het product uiteraard ook ‘volkoren’ noemen. Als het volkorenmeel deels is vervangen door bijvoorbeeld bloem, geldt dit niet. Als je de vermelding ‘volkoren’ in de benaming wilt, dan moet je het vervangende of aanvullende ingrediënt van volkorenmeel vermelden tezamen met de zogenaamde warenwettelijke benaming. Dit kan op het etiket of op het schapkaartje. Voorwaarde is wel dat je in de ingrediëntenlijst vermeld welk percentage volkorenmeel en welk percentage bloem ten opzichte van het gewicht van het product bevat (KWID-percentage). Belangrijk is dat consumenten niet misleid worden.

Noem je het product dus ‘volkorenstroopwafel’ maar bevat het naast bijvoorbeeld volkorentarwemeel ook tarwebloem, dan zou de aanduiding bijvoorbeeld

worden ‘Volkorentarwestroopwafels met tarwebloem’ en in de ingrediëntenlijst vermeld je het percentage volkorentarwemeel en het percentage tarwebloem ten opzichte van het gewicht van de stroopwafel (KWID). Noem je het product ‘stroopwafel’, dan vermeld je zowel volkorentarwemeel als tarwebloem in de ingrediëntenlijst, maar daar hoeft dan geen percentage bij. Ook hoeft er bij de aanduiding dan niet verwezen te worden naar de aanwezigheid van bloem.

Met deze nieuwe afspraak vervalt de eis dat het product (niet brood) ten minste 50 % volkorenmeel moet bevatten. De bakkerijsector raadt aan deze 50 % grens wel aan te houden vanwege de positieve effecten voor de volksgezondheid en de verwachting van de consument.

Lees ook
Nederlanders eten meer brood

Nederlanders eten meer brood

Voor het eerst in 10 jaar eten Nederlanders weer meer brood, Dat blijkt uit actuele cijfers van het Nederlands Bakkerij Centrum (NBC). In de eerste helft van 2019 laat een stijging van 3,5 procent in het volume van brood zien ten opzichte van dezelfde periode in 2018.

KWID nut of noodzaak?

KWID nut of noodzaak?

Wanneer en waarom moet ik het percentage van ingrediënten op de verpakking van producten vermelden? Pauline Houtsma, kennisspecialist warenwet, geeft antwoord.

Brood eten, mag het weer? Jazeker!

Brood eten, mag het weer? Jazeker!

Hoe kan ik mijn klanten helpen met de juiste keuze van brood – en inspelen op alle hypes en trends van deze tijd?

Broodbakker omgeving Hardenberg

Broodbakker omgeving Hardenberg

Voor deze klant in de omgeving van Hardenberg zijn we per direct op zoek naar een broodbakker die zelfstandig kan draaien. De werktijden zijn zowel in de nacht als...

Teamleider industriele bakkerij omgeving Amersfoort

Teamleider industriele bakkerij omgeving Amersfoort

In deze meewerkende functie geef je leiding aan maximaal 8 productiemedewerkers en leg je verantwoording af aan de shiftmanager. Je levert een actieve bijdrage aan...

Zelfstandig werkend broodbakker

Zelfstandig werkend broodbakker

Heb jij een passie voor alles wat met broodbakken te maken heeft? Beginnen jouw handen te jeuken bij alleen al het zien van verse producten waar je iets lekkers...