NBC-logo-300x182 ‘Gezond eten en gezond leven zijn in. En volkoren heeft daarin een prominente basisplaats. Om die reden wil ik graag mijn volkorenassortiment uitbreiden. Maar mag ik zomaar alles volkoren noemen?’

Nee, dat mag niet, zo reageert Babs Bruil, kennisspecialist Weten regelgeving bij het NBC. In het Warenwetbesluit Meel en brood is het gebruik van de term ‘volkoren’ voor meel en brood vastgelegd. In artikel 16 van dit besluit staat dat de bakkers bij brood en meel de term ‘volkoren’ mogen gebruiken als het meelbestanddeel geheel van volkorenmeel is gemaakt.

Voor bakkerswaren anders dan brood zijn de regels pas geleden veranderd. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft in samenspraak met de betrokken (bakkerij) branches hierover gediscussieerd en een nieuwe afspraak gemaakt. Wordt bij bakkerijproducten (niet brood) alleen volkorenmeel gebruikt, dan mag je het product uiteraard ook ‘volkoren’ noemen. Als het volkorenmeel deels is vervangen door bijvoorbeeld bloem, geldt dit niet. Als je de vermelding ‘volkoren’ in de benaming wilt, dan moet je het vervangende of aanvullende ingrediënt van volkorenmeel vermelden tezamen met de zogenaamde warenwettelijke benaming. Dit kan op het etiket of op het schapkaartje. Voorwaarde is wel dat je in de ingrediëntenlijst vermeld welk percentage volkorenmeel en welk percentage bloem ten opzichte van het gewicht van het product bevat (KWID-percentage). Belangrijk is dat consumenten niet misleid worden.

Noem je het product dus ‘volkorenstroopwafel’ maar bevat het naast bijvoorbeeld volkorentarwemeel ook tarwebloem, dan zou de aanduiding bijvoorbeeld

worden ‘Volkorentarwestroopwafels met tarwebloem’ en in de ingrediëntenlijst vermeld je het percentage volkorentarwemeel en het percentage tarwebloem ten opzichte van het gewicht van de stroopwafel (KWID). Noem je het product ‘stroopwafel’, dan vermeld je zowel volkorentarwemeel als tarwebloem in de ingrediëntenlijst, maar daar hoeft dan geen percentage bij. Ook hoeft er bij de aanduiding dan niet verwezen te worden naar de aanwezigheid van bloem.

Met deze nieuwe afspraak vervalt de eis dat het product (niet brood) ten minste 50 % volkorenmeel moet bevatten. De bakkerijsector raadt aan deze 50 % grens wel aan te houden vanwege de positieve effecten voor de volksgezondheid en de verwachting van de consument.

Altijd op de hoogte blijven?