‘Ik leer elke dag van studenten’

Martien Verheijen

De school is weer begonnen. Dit jaar voor het laatst met het uitreiken van het diploma aan de studenten van het voorgaande schooljaar. Dat gebeurt in Week 0, zoals wij het bij Summa Brood & Banket in Eindhoven noemen.  

Het was fijn om de studenten na de welverdiende vakantie weer te zien tijdens de diploma-uitreiking. Het doet me toch elke keer weer iets, zo'n moment. Zie ze eens stralen. Mooi. Net als de lesstart, de week erop.  

We hebben weer een flinke groep patissiers en boulangers in opleiding. En net als voorgaande jaren komen de studenten niet alleen uit Zuidoost-Brabant, maar uit heel Zuid-Nederland, zelfs daarbuiten. Zo hebben we patisseriestudenten uit Zuid-Limburg, Zeeland en zelfs het Gelderse Ulft. Het zal ermee te maken hebben dat wij als enige mbo in het land topopleidingen boulanger en patisserie in de bol-variant aanbieden. 

Ik ben niet van het treuzelen. Dus zijn we meteen vol gas aan de slag gegaan. De eerste weken hebben we tartelettes, eclairs en feuilletee producten gemaakt. Komende week mag ik alweer toetsen of de kennis is blijven hangen. De studenten ontwikkelen dan een eigen product, uit een van deze productgroepen. 

Ik verheug me daarop. We hebben dit jaar heel toegewijde studenten, dus ik heb er alle vertrouwen in. Een deel van mijn huidige deelnemers heeft vorig jaar ambachtelijk bakken (boulanger) bij ons gedaan.  

We gaan niet voor niets in een razend tempo richting diplomering. Want in amper negen maanden moeten we gekwalificeerde patissiers afleveren. En ja, dat gaat lukken.  

Mensen vragen mij wel eens: wat zijn de belangrijkste eigenschappen van een goede banketbakker? En dan ben ik kort. Naast een flinke portie creativiteit zijn enthousiasme en motivatie vitaal. En weet je wat het mooie is? Ik leer ook elke dag van de creativiteit van mijn studenten. En dat maakt dit vak zo bijzonder. 

Martien Verheijen is bevlogen bakker en docent aan de opleiding patisserie van Summa Brood & Banket in Eindhoven. 

Dossiers
Lees ook
Meesters brengen ‘lekkere buzz’

Meesters brengen ‘lekkere buzz’

Ken je dat gevoel, dat je niet kunt wachten totdat iets gebeurt? Dat heb ik met de Meestertitel-examens die over enkele dagen bij ons – Summa Brood & Banket - worden gehouden.

Uitgebreid aandacht voor vegan tijdens opleiding

Uitgebreid aandacht voor vegan tijdens opleiding

U ziet het zelf ook wel, bij de ambachtelijke bakker of in de supermarkt: koolhydraatarm, lactosevrij en vegan brood en banket zijn populair.

Spitsuur voor feestdagen

Spitsuur voor feestdagen

We komen bij Summa Brood & Banket op stoom voor het drukke seizoen. Ik vind dat een heerlijke, lekker drukke periode. Ik genoot er ook al volop van toen ik nog in een bakkerij werkte.