Grijze haren

Maud_vierkant

Pippi Langkous zei ooit: ‘Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan.’ Een uitspraak waarin wij ons als young professionals van Bakery Nexus uitstekend kunnen vinden. Wij geloven namelijk heel erg in uitdagingen, in vernieuwing, in dingen net even anders doen dan anders. Daar waar je nieuwe of andere resultaten wilt behalen, moet je buiten de gebaande paden gaan denken en acteren. Immers: als je iets wilt hebben wat je nog niet had, moet je iets doen wat je nog nooit hebt gedaan.

Daarom heb ik mij in de afgelopen weken verbaasd over de noodkreet van Geert Caniels en een initiatief van het Genootschap voor de Bakkerij. Men wil de handen ineenslaan om het dreigende tekort aan personeel en opvolgers in onze branche een halt toe te roepen of zelfs om te keren. Een fantastisch streven! Het ambacht moet behouden blijven en er is over ons vak zóveel moois te vertellen, te delen en over te dragen. Daarom bood Bakery Nexus meteen haar hulp aan. Wij zíjn immers die young professionals waarnaar men op zoek is? Die volgende generatie die de kar moet gaan trekken? De generatie die kan laten horen wat jongeren willen en zoeken in onze sector, die kan uitleggen wat zij nodig heeft om het ambacht ook in de toekomst aantrekkelijk te houden?

Tot onze verbazing hoorden we helemaal niets meer van het Genootschap en zijn we volledig buiten de organisatie van het evenement gehouden. Daar krijg ik nou echt grijze haren van. Het is de hoogste tijd om niet langer alleen met doorgewinterde experts naar onze branche te kijken! De sector hunkert naar jong talent en blikverruimers om onze evenementen op andere manieren te organiseren. Dit vraagt om samenwerking mét die doelgroep, die een frisse wind kan laten waaien in het land van de grijze gremia. Het verleden heeft niet tot constructieve oplossingen geleid, dus in de toekomst zal het anders moeten.

Wij willen graag in een vroegtijdig stadium meedenken over evenementen, zeker wanneer het om de jeugd en de toekomst gaat. Wij willen meedenken over de vraag wat men wil bereiken, wie daarvoor nodig zijn en wat we daarvoor moeten optuigen. Daarvoor moeten we soms de tijd nemen – méér tijd dan een paar weken in de zomervakantie. Niet omdat wij de wijsheid in pacht hebben of per se een stempel willen drukken. Wel omdat wij de doelgroep zijn en dus kunnen optreden als spreekbuis en verbinder.

Steeds weer dezelfde mensen die dezelfde dingen roepen of beloven, maar vervolgens dezelfde platgetrapte paden bewandelen of helemaal niet in actie komen. Als we de noodklok luiden met elkaar ten aanzien van de toekomst van het ambacht, wordt het dan niet hoog tijd dat we zaken werkelijk anders gaan aanpakken? Bakery Nexus is klaar voor de toekomst! Wij staan met opgerolde mouwen klaar om mee te denken en met vernieuwende initiatieven te komen. Dan moeten de grijze haren alleen wel een klein beetje ruimte maken.

Reactie Genootschap voor de Bakkerij

Beste Maud, zoals je vast weet, zei Pippi Langkous ook: "Als je hart maar warm is en klopt zoals het hoort, dan lijd je geen kou.” Samenwerken doe je met je hart en als het klopt zoals het hoort, dan wacht je niet af, maar kom je echt in actie. Het Genootschap is een vereniging van bevlogen vrijwilligers met een warm kloppend hart voor de bakkerij. Net zoals we het initiatief hebben genomen om Bakery Nexus op te richten, zo ook hebben we het initiatief genomen voor het congres over personeelstekort. We streven naar perfectie, maar perfect zijn we zeker niet. Dat weten we. Bovendien moeten – ook – wij altijd woekeren met de beschikbare tijd. Wat we doen, doen we naar eer en geweten. Desondanks is kritiek welkom. Zeer welkom. Maar niet vrijblijvend. Heb je kritiek, dan verplicht je jezelf om gelijk met een voorstel voor een oplossing te komen. Bakery Nexus staat met opgestroopte mouwen klaar. Mooi. Nu nog actief voorstellen doen voor oplossingen en aanpak. En je verantwoordelijkheid nemen. We zijn benieuwd naar jullie frisse ideeën. Al hebben wij er ook, dankzij onze grijze haren en ervaring, alle begrip voor dat het (te meer omdat jullie het net als Pippi vaak nog nooit gedaan hebben en denken dat je het wel kan) niet altijd de eerste keer goed kan gaan. Beste leden van Bakery Nexus, we nodigen jullie opnieuw van harte uit voor onze bijeenkomsten, voor hechte samenwerking en voor overleg om samen goede oplossingen voor de bakkerij te bedenken. Doen jullie een voorstel voor datum en tijd? P.S. We hebben jullie, ondanks onze uitnodigingen, gemist op 12 september.

 

Lees ook
Verwen het oog!

Verwen het oog!

De bakker met zijn smoezelige schort die met één hand een laatste toef slagroom op een feestelijke verjaardagstaart spuit en met zijn andere hand zijn telefoon vasthoudt om dit heugelijke moment te delen met zijn volgers: zijn digitale klanten en ambassadeurs. Ik kan het alleen maar aanmoedigen, ook al zie ik ook die vaatdoek op de werkbank liggen en...

Allereerste virtuele Bakery Nexus bijeenkomst

Allereerste virtuele Bakery Nexus bijeenkomst

De hele sector is druk doende met talloze creatieve aanpassingen om het werk te blijven doen in deze crisistijd. Zo ook Bakery Nexus. Afgelopen week werden de leden van de vereniging verrast met een uitnodiging voor de allereerste virtuele Nexus bijeenkomst én een toepasselijk pakket met items om ook thuis de Nexus-sfeer neer te zetten.

Laat je inspireren door collega’s - van ondernemer tot werkgever

Laat je inspireren door collega’s - van ondernemer tot werkgever

Als het draait om goede mensen binnen krijgen en houden, sta je als bakker soms voor grote uitdagingen. Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet, noteerden we vijf inspirerende lessen van collega-ondernemers. “Het is geen rocket science. Het is gewoon een kwestie van morgen beginnen.”

Broodbakker ambachtelijk te Rotterdam

Broodbakker ambachtelijk te Rotterdam

Wat ga je doen?In deze fulltime functie zullen de werkzaamheden bestaan uit allround productie binnen de bakkerij. Je zal je bezig houden met zowel groot als kleinbrood....

Allround bakker omgeving Veendam

Allround bakker omgeving Veendam

Wat ga je doen?Voor een ambachtelijke bakkerij in de omgeving van Veendam zijn we op korte termijn op zoek naar een allround bakker. Het betreft een fulltime functie...

Industriele broodbakker gezocht, omgeving Emmen

Industriele broodbakker gezocht, omgeving Emmen

Wat ga je doen?In deze functie ben jij verantwoordelijk voor een goed verloop van de productie van groot brood. Je bereidt deegsoorten, werkt aan de oven, je bedient...