Grijze haren

Maud_vierkant

Pippi Langkous zei ooit: ‘Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan.’ Een uitspraak waarin wij ons als young professionals van Bakery Nexus uitstekend kunnen vinden. Wij geloven namelijk heel erg in uitdagingen, in vernieuwing, in dingen net even anders doen dan anders. Daar waar je nieuwe of andere resultaten wilt behalen, moet je buiten de gebaande paden gaan denken en acteren. Immers: als je iets wilt hebben wat je nog niet had, moet je iets doen wat je nog nooit hebt gedaan.

Daarom heb ik mij in de afgelopen weken verbaasd over de noodkreet van Geert Caniels en een initiatief van het Genootschap voor de Bakkerij. Men wil de handen ineenslaan om het dreigende tekort aan personeel en opvolgers in onze branche een halt toe te roepen of zelfs om te keren. Een fantastisch streven! Het ambacht moet behouden blijven en er is over ons vak zóveel moois te vertellen, te delen en over te dragen. Daarom bood Bakery Nexus meteen haar hulp aan. Wij zíjn immers die young professionals waarnaar men op zoek is? Die volgende generatie die de kar moet gaan trekken? De generatie die kan laten horen wat jongeren willen en zoeken in onze sector, die kan uitleggen wat zij nodig heeft om het ambacht ook in de toekomst aantrekkelijk te houden?

Tot onze verbazing hoorden we helemaal niets meer van het Genootschap en zijn we volledig buiten de organisatie van het evenement gehouden. Daar krijg ik nou echt grijze haren van. Het is de hoogste tijd om niet langer alleen met doorgewinterde experts naar onze branche te kijken! De sector hunkert naar jong talent en blikverruimers om onze evenementen op andere manieren te organiseren. Dit vraagt om samenwerking mét die doelgroep, die een frisse wind kan laten waaien in het land van de grijze gremia. Het verleden heeft niet tot constructieve oplossingen geleid, dus in de toekomst zal het anders moeten.

Wij willen graag in een vroegtijdig stadium meedenken over evenementen, zeker wanneer het om de jeugd en de toekomst gaat. Wij willen meedenken over de vraag wat men wil bereiken, wie daarvoor nodig zijn en wat we daarvoor moeten optuigen. Daarvoor moeten we soms de tijd nemen – méér tijd dan een paar weken in de zomervakantie. Niet omdat wij de wijsheid in pacht hebben of per se een stempel willen drukken. Wel omdat wij de doelgroep zijn en dus kunnen optreden als spreekbuis en verbinder.

Steeds weer dezelfde mensen die dezelfde dingen roepen of beloven, maar vervolgens dezelfde platgetrapte paden bewandelen of helemaal niet in actie komen. Als we de noodklok luiden met elkaar ten aanzien van de toekomst van het ambacht, wordt het dan niet hoog tijd dat we zaken werkelijk anders gaan aanpakken? Bakery Nexus is klaar voor de toekomst! Wij staan met opgerolde mouwen klaar om mee te denken en met vernieuwende initiatieven te komen. Dan moeten de grijze haren alleen wel een klein beetje ruimte maken.

Reactie Genootschap voor de Bakkerij

Beste Maud, zoals je vast weet, zei Pippi Langkous ook: "Als je hart maar warm is en klopt zoals het hoort, dan lijd je geen kou.” Samenwerken doe je met je hart en als het klopt zoals het hoort, dan wacht je niet af, maar kom je echt in actie. Het Genootschap is een vereniging van bevlogen vrijwilligers met een warm kloppend hart voor de bakkerij. Net zoals we het initiatief hebben genomen om Bakery Nexus op te richten, zo ook hebben we het initiatief genomen voor het congres over personeelstekort. We streven naar perfectie, maar perfect zijn we zeker niet. Dat weten we. Bovendien moeten – ook – wij altijd woekeren met de beschikbare tijd. Wat we doen, doen we naar eer en geweten. Desondanks is kritiek welkom. Zeer welkom. Maar niet vrijblijvend. Heb je kritiek, dan verplicht je jezelf om gelijk met een voorstel voor een oplossing te komen. Bakery Nexus staat met opgestroopte mouwen klaar. Mooi. Nu nog actief voorstellen doen voor oplossingen en aanpak. En je verantwoordelijkheid nemen. We zijn benieuwd naar jullie frisse ideeën. Al hebben wij er ook, dankzij onze grijze haren en ervaring, alle begrip voor dat het (te meer omdat jullie het net als Pippi vaak nog nooit gedaan hebben en denken dat je het wel kan) niet altijd de eerste keer goed kan gaan. Beste leden van Bakery Nexus, we nodigen jullie opnieuw van harte uit voor onze bijeenkomsten, voor hechte samenwerking en voor overleg om samen goede oplossingen voor de bakkerij te bedenken. Doen jullie een voorstel voor datum en tijd? P.S. We hebben jullie, ondanks onze uitnodigingen, gemist op 12 september.

 

Lees ook
Thema Zuur bij Nieuwjaarsbijeenkomst Bakery NExus

Thema Zuur bij Nieuwjaarsbijeenkomst Bakery NExus

ZUUR! Nadat zout uit steeds meer producten is verbannen en in 2019 suiker aan de beurt was, legt Bakery Nexus in 2020 het accent op de volgende smaaksensatie: ZUUR. Dit is dan ook het thema van de nieuwjaarsbijeenkomst op 27 januari.   Ivo van Dijkhuizen verzorgt de presentatie van de nieuwjaarsbijeenkomst. Het programma heeft een 'zure rode...

Uitkomsten Nationale Werkdruk & Zacht Werken monitor 2019

Uitkomsten Nationale Werkdruk & Zacht Werken monitor 2019

Werk is belangrijk voor Nederlanders. 88 procent van de werkende beroepsbevolking geeft aan dat hun werk belangrijk voor hen is en 90 procent denkt dat het belangrijk is voor andere mensen. Tegelijkertijd heeft bijna de helft van de Nederlanders, 45 procent, te kampen gehad met een burn out of worstelt daar nu mee.

Zuivel de stand van zaken - Grip op ingrediënten deel III

Zuivel de stand van zaken - Grip op ingrediënten deel III

De bijeenkomsten van het Genootschap voor de Bakkerij stonden dit jaar in het teken van Grip op grondstoffen. Na graan en suiker was deze keer zuivel aan de beurt. “Van één product is de prijs nauwelijks te voorspellen en dat is boter.”

Flexmedewerker inpak

Flexmedewerker inpak

Wat ga je doen?Wij zijn per direct opzoek naar een flexmedewerker inpak voor deze centrale bakkerij. De volgende twee diensten wissel je om de week af: Vrijdagavond...

Broodbakker in de 3 ploegen

Broodbakker in de 3 ploegen

Wat ga je doen?In deze functie ben je verantwoordelijk voor een goed verloop van de productie van brood. Je zal in een team van 3 a 4 bakkers per ploeg, kleinbrood,...

rose & vanilla is op zoek naar een assistent banketbakker

rose & vanilla is op zoek naar een assistent banketbakker

rose& vanilla is dé bakker van unieke cakes en taarten die écht lekker zijn, er prachtig uitzien, gemaakt zijn van de beste biologische ingrediënten en gegarandeerd...