Footprint

Bakkers in bedrijf_Foto Jos den Otter_uitsnede

Vrijwel alles wat geproduceerd wordt, bestaat uit verschillende grondstoffen, die elk hun prijs kennen. In de bakkerij weten wij dat als geen ander - ieder jaar sta ik weer versteld van de discussie rondom grondstofprijzen. Het opvallendst vind ik die over de prijzen van amandelspijs. Best bijzonder om te zien dat daar uitgebreid over wordt onderhandeld, terwijl deze spijs over het algemeen geen substantieel onderdeel van de productie uitmaakt.

Beko en een deel van Grobak zijn destijds opgericht door coöperatieve bakkers die toen al in de gaten hadden dat samenwerken beter is dan individueel acteren. Met het wegvallen van verschillende kleinere grossiers is ook de positie van de inkooporganisaties in een ander daglicht komen te staan. Als ambachtelijke bakker moet je erop kunnen vertrouwen dat je van jouw leverancier het gewenste product krijgt tegen een voor jou acceptabele prijs. De goedkoopste ben je nooit; er is altijd wel iemand die je een bepaald product tegen een lagere prijs kan aanbieden: kijk maar naar de retail, die te lage prijzen rekent voor producten waaraan ze niets verdienen, maar die er wel voor zorgen dat de klant binnen is.

Maar niet alleen de prijs in euro’s speelt een rol. Een steeds belangrijkere factor bij inkoop is de footprint van ons product, en daarmee ook de footprint van de grondstoffen die wij gebruiken. De consument, en dus u ook, is zich er meer en meer bewust van dat we zuinig moeten zijn op de wereld waarin wij leven en waar we zorg voor dragen. De hoeveelheid brood die bijvoorbeeld dagelijks wordt weggegooid, past hier eigenlijk niet in. In het verleden zijn hier al tal van ideeën over ontwikkeld, maar het ei van Columbus zat er nog niet bij. Wellicht kunnen we als sector weer eens kijken naar de mogelijkheden, en zo onze ‘foodprint’ verkleinen?

Jos den Otter, Voorzitter NBOV

Lees alle columns van Jos den Otter in ons dossier!

Dossiers
Lees ook
Protocol Verantwoord Winkelen aangescherpt

Protocol Verantwoord Winkelen aangescherpt

Na een overleg tussen ministers Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) en Wiebes (Economische Zaken en Klimaat), staatssecretaris Keijzer (EZK), de voorzitters van MKB-Nederland en VNO-NCW zijn de Richtlijnen Verantwoord Winkelen ambachtelijke bakkerij aangepast. Daarnaast gelden vanaf 28 oktober ook de Richtlijnen Winkelen en de openbare ruimte. Dat...

NBOV: Bakkers moeten open blijven tijdens eventuele lockdown

NBOV: Bakkers moeten open blijven tijdens eventuele lockdown

Nu het aantal coronabesmettingen stijgt, neemt ook de roep om een lockdown toe. Het is nog niet zeker of de overheid deze stap wil nemen, maar NBOV benadrukt dat zij zich inzetten zodat als het zover komt de bakkers open kunnen blijven.

Voorkomen is beter

Voorkomen is beter

Een interessante vraag die je jezelf als ondernemer af en toe moet stellen: waarom koopt iemand niet bij mij? Vertaald naar de NBOV luidt die: waarom wordt iemand geen lid van de NBOV? De laatste weken heb ik daarom veel contact gehad met ondernemers die de toegevoegde waarde van de NBOV niet zien. Sommigen zijn nooit lid geweest; anderen hebben recent...

Banketbakker in Amsterdam

Banketbakker in Amsterdam

Banketbakkerij Kwekkeboom is voor haar productiebakkerij op zoek naar een zelfstandig werkende ervaren banketbakker.

Semi industrieel bakker omgeving Amsterdam

Semi industrieel bakker omgeving Amsterdam

Wat ga je doen?In deze fulltime functie (38 uur in wisselende diensten 3 ploegen) werk je zowel met machines als met de hand. De werkzaamheden voer je uit in de...

Filiaalleider bakkerswinkel omgeving Veendam

Filiaalleider bakkerswinkel omgeving Veendam

Wat ga je doen?Je houdt je voornamelijk bezig met: > verkoop van brood en banket > personeelsbeheer > voorraadbeheer/ dagelijkse bestellingen > administratie en...