Footprint

Bakkers in bedrijf_Foto Jos den Otter_uitsnede

Vrijwel alles wat geproduceerd wordt, bestaat uit verschillende grondstoffen, die elk hun prijs kennen. In de bakkerij weten wij dat als geen ander - ieder jaar sta ik weer versteld van de discussie rondom grondstofprijzen. Het opvallendst vind ik die over de prijzen van amandelspijs. Best bijzonder om te zien dat daar uitgebreid over wordt onderhandeld, terwijl deze spijs over het algemeen geen substantieel onderdeel van de productie uitmaakt.

Beko en een deel van Grobak zijn destijds opgericht door coöperatieve bakkers die toen al in de gaten hadden dat samenwerken beter is dan individueel acteren. Met het wegvallen van verschillende kleinere grossiers is ook de positie van de inkooporganisaties in een ander daglicht komen te staan. Als ambachtelijke bakker moet je erop kunnen vertrouwen dat je van jouw leverancier het gewenste product krijgt tegen een voor jou acceptabele prijs. De goedkoopste ben je nooit; er is altijd wel iemand die je een bepaald product tegen een lagere prijs kan aanbieden: kijk maar naar de retail, die te lage prijzen rekent voor producten waaraan ze niets verdienen, maar die er wel voor zorgen dat de klant binnen is.

Maar niet alleen de prijs in euro’s speelt een rol. Een steeds belangrijkere factor bij inkoop is de footprint van ons product, en daarmee ook de footprint van de grondstoffen die wij gebruiken. De consument, en dus u ook, is zich er meer en meer bewust van dat we zuinig moeten zijn op de wereld waarin wij leven en waar we zorg voor dragen. De hoeveelheid brood die bijvoorbeeld dagelijks wordt weggegooid, past hier eigenlijk niet in. In het verleden zijn hier al tal van ideeën over ontwikkeld, maar het ei van Columbus zat er nog niet bij. Wellicht kunnen we als sector weer eens kijken naar de mogelijkheden, en zo onze ‘foodprint’ verkleinen?

Jos den Otter, Voorzitter NBOV

Lees alle columns van Jos den Otter in ons dossier!

Dossiers
Lees ook
Tekort aan medewerkers vereist structurele aanpak

Tekort aan medewerkers vereist structurele aanpak

De Nederlandse economie draait goed. Positief nieuws, maar veel werkgevers hebben daardoor te maken met een personeelstekort. Zo ook in de bakkerijsector. Marie-Hélène Zengerink, directeur van de NBOV, licht toe hoe de branche dit probleem wil oplossen.

Zuivel – de stand van zaken

Zuivel – de stand van zaken

De bijeenkomsten van het Genootschap voor de bakkerij stonden dit jaar in het teken van Grip op grondstoffen. Na graan en suiker was deze keer zuivel aan de beurt. “Van één product is de prijs nauwelijks te voorspellen en dat is boter.” Geen betere plek om over (de toekomst van) zuivel te praten dan tussen de koeien. Gastheer...

Royal Steensma werkt aan fundament

Royal Steensma werkt aan fundament

De ontwikkelingen volgen elkaar snel op bij Royal Steensma. Onlangs maakte de producent van bakkerijgrondstoffen de overname van Bak Speciaal bekend. Binnenkort opent Royal Steensma twee moderne opleidingscentra waar jongeren worden klaargestoomd voor een carrière in de voedingsmiddelenindustrie. En ondertussen viert het bedrijf ook nog zijn 180-jarig...

Brood bakker Ambachtelijk met een vleugje banket omgeving Lelystad

Brood bakker Ambachtelijk met een vleugje banket omgeving Lelystad

Wat ga je doen?Doordat ze werken met een klein team in de bakkerij zijn ze op zoek naar iemand die zowel uit de voeten kan in de broodbakkerij als in de banketbakkerij....

Broodbakker / productiemedewerker omgeving Utrecht

Broodbakker / productiemedewerker omgeving Utrecht

In deze fulltime functie (38 werkuren) zal je werken in wisselende diensten. De werktijden zijn overdag van 10:00 – 18:00 uur en in de nachtdienst start je...

Meewerkend voorman inpak 2 ploegen te Nijverdal

Meewerkend voorman inpak 2 ploegen te Nijverdal

In deze fulltime aansturende functie zal je zorg dragen voor het inpakproces binnen de bakkerij. Samen met de dagelijkse leiding zorg je voor het juist instrueren...