Feest van herkenning in Gorinchem

9 maart 2023 Martien Verheijen

In de evenementenhal in Gorinchem was afgelopen week de vakbeurs Bakkersvak. Eindelijk … Het was voor het eerst sinds corona dat ik bedrijven, collega-docenten, studenten en andere mensen uit het vak in een ontspannen sfeer mocht ontmoeten.

Voor het eerst sinds vier jaar, realiseer ik me nu. In 2020 was de beurs voor het laatst, maar ik was een jaar eerder – vanwege de dreiging van corona - voor het laatst geweest. Bakkersvak 2023 was met recht een feest van herkenning. Het was een goed opgezet, perfect geregeld evenement. En voor u nu gaat denken ‘Die van Verheijen heeft financiële belangen bij Bakkersvak’, nou dat is toch echt niet zo.

Ik ben aangenaam verrast met de uitbreiding van de aandacht voor het ijsvak op de beurs. In onze patissier-opleiding besteden we daar ook aandacht aan. Dus top, dat deze expertise nu nog uitgebreider is opgenomen in het evenement. Het maakt een bezoek extra de moeite waard.

Vegan-producten zijn helemaal hot. Dat bleek ook wel in Gorinchem. Op school leren we studenten deze producten van A tot Z te maken. Op de beurs was een heel assortiment: van grondstoffen via poeiers tot eindproducten. Het is mooi dat bakkers zo worden geholpen om te komen tot meerdere veganistische producten.

Naast vegan, is ook duurzaamheid een belangrijk punt in het vak. En op de beurs. Het is mooi dat we samen nadenken over onze carbon footprint, zoals dat zo mooi heet. We hebben tenslotte de aarde in bruikleen van onze kinderen.

Verder was ik in Gorinchem ook blij met de sfeer, die als vanouds was. Bij veel stands konden we producten proeven. Vaak met iets te drinken erbij. Het gevoel was, kortom, goed. En vol inspiratie en met een dikke buik trok ik na het beursbezoek huiswaarts.

Martien Verheijen is bevlogen bakker en docent aan de opleiding patisserie van Summa Brood & Banket in Eindhoven.

Altijd op de hoogte blijven?