Bedrijfsvoering = samenwerken

Bakkers in bedrijf_Foto Jos den Otter_uitsnede

Als ik deze column schrijf, werken we een dikke maand volgens de strenge coronaregelgeving. Je zult maar een horecabedrijf hebben, of een bakkerij in een regio waar de overheid de toegang voor toeristen verbiedt. Bedrijfsvoering? Bedrijfsontvoering, lijkt het soms – al begrijpen we dondersgoed waarom het moet.

Normaal is het als branchevereniging lastig om uit te dragen wat je precies doet, maar de afgelopen weken heeft de NBOV laten zien waarom zij er is. Vanaf de eerste minuut hebben wij gedaan wat van ons verwacht mag worden en het voortouw genomen in de informatiestroom die op ons allen afkwam. De eerste dagen waren bijna ondoenlijk; vele vragen en totale wanorde leken het land te overspoelen. Van onze kant is veel overlegd. Met overheden, MKB-Nederland, sociale partners, en zelfs met koningin Máxima: de betrokkenheid van het koningshuis is groot.

Gelukkig waren we het snel met alle belanghebbenden eens en startten we een mooie samenwerking met onder andere Patisserie College, Echte Bakkersgilde en inkooporganisaties. De actie #wijblijvenbakken, die we met de Stichting Ambachtelijke Bakkerij hebben opgezet, is door velen van u gebruikt en leverde landelijke bekendheid op.

Zo makkelijk kan samenwerken dus zijn. Wellicht is het zelfs het allerbelangrijkste in ieders bedrijfsvoering. We zijn tenslotte zo sterk als de zwakste schakel; zand in de machine kun je niet gebruiken – nu helemaal niet.

Toch een kritische noot: ik ben ervan overtuigd dat de NBOV heeft laten zien waar wij voor staan. We hebben jarenlang gebouwd aan relaties met vele organisaties. Zonder die relaties hadden we als sector nu echt een probleem gehad. Dankzij de lobby zijn we snel tot de cruciale beroepen toegelaten, waardoor we onze winkels konden openhouden. Ook de regelgeving die daarop volgde, is mede door ons ingezet. Voor mij is het onbegrijpelijk dat er nu nóg ondernemers zijn die geen lid zijn van de NBOV. Samenwerken is óók bedrijfsvoering: het nut van een branchevereniging is niet te onderschatten. Word daarom NBOV-lid: jullie zijn meer dan welkom!

Dossiers
Lees ook
Steunmaatregelen gelden nu ook voor bakkerijen

Steunmaatregelen gelden nu ook voor bakkerijen

Vanwege de coronacrisis heeft de overheid verschillende steunmaatregelen voor bedrijven in het leven geroepen. Bakkerswinkels konden hier al gebruik van maken, maar bakkerijen nog niet. Dankzij een lobby van NBOV komt deze laatste groep nu ook in aanmerking voor de steunmaatregelen.

Grond-stoffen

Grond-stoffen

April en mei 2020 zijn maanden die we niet snel zullen vergeten. Waar tot maart zaken als de cao, huur en schaarste aan medewerkers het gesprek van de dag vormden, is dat nu totaal anders. Een discussie die echter nooit zal veranderen, is die over grondstoffen.

Vernieuwd Warenwetbesluit: Begin op tijd

Vernieuwd Warenwetbesluit: Begin op tijd

Op 1 juli 2020 wordt het Warenwetbesluit Meel en brood aangepast. U hebt dan nog twee jaar om alle wijzigingen door te voeren. Dat vraagt de nodige voorbereiding. Begin daarom tijdig, want niet alleen de naam van uw brood verandert, maar soms ook de samenstelling.

Zelfstandig werkend broodbakker omgeving Rijswijk

Zelfstandig werkend broodbakker omgeving Rijswijk

Wat ga je doen?Ter uitbreiding van het huidige team komt er een functie van allround broodbakker bij. Deze is voor de lange termijn en voor 38 uur per week. In deze...

Vakantiemedewerker voor in het banket gezocht, omgeving Haaksbergen

Vakantiemedewerker voor in het banket gezocht, omgeving Haaksbergen

Wat ga je doen?Wij zijn op zoek naar een banketbakker voor de weken 26 tot ongeveer week 36. Je zal gaan werken op de afdeling nat gebak. Je komt in een moderne...

Medewerker Inpak/ Verdeel/ Vriezer in de Bollenstreek

Medewerker Inpak/ Verdeel/ Vriezer in de Bollenstreek

Wat ga je doen?Voor onze klant in de Bollenstreek (Zuid-Holland) zijn we per direct op zoek naar een medewerker die actief kan zijn op de afdeling inpak, verdeel...