Bakkerszout vervangen door zeezout: goed idee?

NBC_Pauline Houtsma

NBC_Pauline-Houtsma-226x300 “Mag ik bakkerszout vervangen door zeezout en hoeveel zout kan ik dan toevoegen? Ik heb namelijk gehoord dat zeezout minder natrium bevat en daarmee beter voor de gezondheid is.”

Pauline Houtsma, kennisspecialist Warenwet bij het NBC antwoordt: “Ook voor (biologisch) brood met zeezout, geldt dat het zoutgehalte niet hoger mag liggen dan 1,8% op droge stof. Vanwege wisselende samenstellingen van zeezout, is ons advies om – net als voor bakkerszout – maximaal 1,5% op meelbasis toe te voegen. De hoeveelheid zout (NaCl) in een product wordt berekend door de hoeveelheid natrium per 100 gram te vermenigvuldigen met een factor 2,54.

Samenstelling

Bij zowel keukenzout (natriumchloride) als zeezout gaat het om de hoeveelheid natrium die er in zit. ‘Gewoon’ (bakkers)zout bevat volgens de Nederlandse Voedingsmiddelen tabel (NEVO) gemiddeld 39 gram natrium per 100 gram. Voor zeezout is dit gemiddeld 33,8 gram natrium per 100 gram, iets minder dus. Rekenen we dit door tot de hoeveelheid zout (NaCl) in een product (vermenigvuldigen met 2,54), dan komt je voor bakkerszout gemiddeld uit op 99 gram zout(equivalenten) per 100 gram. En voor zeezout gemiddeld op 86 gram zout(equivalenten) per 100 gram. In zeezout zitten verschillende mineralen maar dat de hoeveelheid natrium daardoor aanzienlijk minder is, is een fabel. Ook zeezout bestaat voor het overgrote deel uit natriumchloride. In de praktijk wordt wel beweerd dat je van zeezout 2x zoveel kunt gebruiken als van bakkerszout, maar dat klopt dus niet!

Pluspunt bakkerszout

Een reden om voor zeezout te kiezen, kan zijn omdat klanten hechten aan het natuurlijke karakter. Daarentegen heeft bakkerszout als groot pluspunt dat er jodium aan het zout is toegevoegd. Jodium hebben mensen nodig voor o.a een goede werking van de schildklier. Voor de volksgezondheid is het daarom belangrijk om bakkerszout te gebruiken voor brood, koekjes, cake en gebak. Met zo’n vier sneetjes brood per dag, is ruim de helft tot driekwart van de dagelijkse jodiumbehoefte gedekt.”

NBC is er voor u. In dit dossier van Bakkers in bedrijf staat een specialist van NBC stil bij een actuele en praktische vraag die leeft onder bakkers. Heeft u een vraag voor deze rubriek? Mail deze naar: kennis@nbc.nl.

NBC_fc_coated-300x56
Lees ook
Genootschap organiseert congres 'Personeelstekort in de MKB-bakkerij'

Genootschap organiseert congres 'Personeelstekort in de MKB-bakkerij'

Veel bakkers kampen met een tekort aan kwalitatief goed personeel. Daarnaast kampt de branche ook met een gebrek aan kandidaten voor de opvolging. Daarom organiseert het Genootschap voor de Bakkerij op 12 september voor leden en niet-leden het congres 'Personeelstekort in de MKB-bakkerij'.

Brood eten, mag het weer? Jazeker!

Brood eten, mag het weer? Jazeker!

Hoe kan ik mijn klanten helpen met de juiste keuze van brood – en inspelen op alle hypes en trends van deze tijd?

südback 2019: lekkere geuren alom

südback 2019: lekkere geuren alom

In de hallen verspreiden zich lekkere geuren, smaak, kwaliteit en ambacht gaan hand in hand met genot, technische innovaties en actuele trends: de südback die van 21 tot 24 september 2019 wordt gehouden, staat vast genoteerd op de kalenders van het bakkersgilde. Dan wordt de beurs in Stuttgart weer het brancheverzamelpunt van het bakkers- en banketbakkersambacht....

Banketbakker ambachtelijke bakkerij omgeving Haaksbergen

Banketbakker ambachtelijke bakkerij omgeving Haaksbergen

Wij zijn op zoek naar een banketbakker die kwaliteit hoog in het vaandel staan heeft en in staat is om zijn of haar collega`s te motiveren. Je komt in een moderne...

Banketbakker industrie omgeving Arnhem FT

Banketbakker industrie omgeving Arnhem FT

Na een gedegen inwerkperiode op de diverse lijnen productsoorten weet je precies hoe de verschillende processen lopen binnen de banketbakkerij. Het vervaardigen...

Productieleider banketbakkerij (meewerkend) Friesland

Productieleider banketbakkerij (meewerkend) Friesland

De productieleider zorgt voor een juiste planning van medewerkers en een juiste aansturing voor de dag. Daarnaast zie je toe op de kwaliteit en hygiëne op de...