100% vakman, dat moet je niet willen

11 oktober 2023 Arend Kisteman (Voorzitter NBOV) NBOV

Toen ik nog volop in mijn bakkerij actief was, hield ik mij nooit extreem bezig met de cijfers. Ik wist uiteraard wel op de dag, week of maand nauwkeurig wat de omzetcijfers waren en vergeleek die ook met de jaren daarvoor. Echt een begroting maken en die maandelijks langs de werkelijke cijfers leggen, dat deed ik zelden. Hoogstens eens per half jaar met de boekhouder de cijfers doornemen maar daar bleef het wel bij.
Als je minder actief bent in de dagelijkse gang van de bakkerij, ben je veel meer afhankelijk van cijfers. Je ziet niet meer consequent wat er aan grondstoffen binnenkomt en aan gereed product weer uitgaat. Zijn de overuren die er gemaakt worden wel terecht? Is het eigenlijk wel mogelijk om die nieuwe klant erbij te hebben?

Boven op je cijfers zitten

Als het fout gaat qua omzet of kosten dan wil je dat gelijk weten, niet pas na een half jaar. Of je nu heel veel in de zaak staat of niet, bovenop je cijfers zitten, is eigenlijk essentieel. Een begroting maken en die per maand (of kwartaal) vergelijken met de werkelijke cijfers, is enorm belangrijk. Je omzet kan wel met 15% groeien, maar als daar 30% meer kosten tegenover staan dan moet je jezelf toch afvragen of je dit wel gaat volhouden. Meten is weten, roepen wij altijd in de branche. De bakkers zijn toch van het afwegen en de koks van het gevoel. Maar zodra het om cijfers gaat, dan wordt het ineens gevoel. Dan wordt er gedacht dat drie euro voor zo’n brood zat is, want dat wordt goed verkocht. 
Pas na een goede verkoopprijsberekening, waarin je eigenlijk niet alleen de grondstofkosten in mag meenemen, kan je pas zeggen of de prijs goed is. Daadwerkelijke verkoopcijfers zeggen pas echt iets of een product goed verkoopt in plaats van het gevoel. Misschien bak je er wel heel veel van maar gaat het aan het einde van de dag allemaal de prullenbak in.

Rendabel

Daarnaast is het goed om een ander naar je cijfers te laten kijken. We zijn trotste mensen en vooral idealisten omdat we graag ambachtelijke, verse producten willen maken. Maar hoe rendabel is jouw bedrijf nu echt onderaan de streep? 60 uur werken in de week met een laag rendement is dat eigenlijk niet. Bij de NBOV hebben we tools om meer inzicht te krijgen in je cijfers. We helpen je daar graag mee op weg maar kunnen ook, onafhankelijk, eens kritisch naar je cijfers kijken en je daarover adviseren. Toen ik mijn eerste fiets kocht, vertelde de fietsenmaker mij dat je voor 80% vakman moet zijn en voor 20% ondernemer. Ik denk dat die verhouding nu nog wel anders ligt maar het is wel een hele goede basis. Stop jij 20% van je uren in het sturen van je onderneming, of leef je in de waan van de dag en zie je wel wat er op je pad komt? 

Altijd op de hoogte blijven?