Top-10 aandachtspunten slagroomgebruik

In de zomermaanden is slagroom een veelverkochte toevoeging in de bakkerswinkel en ijssalon. Hoe ga je als versondernemer optimaal om met slagroom en de slagroomautomaat uit oogpunt van rendement en hygiëne? Bakkers in bedrijf vraagt het aan Woertman Nederland, dealer van Sanomat-slagroomautomaten. Ze stelden de volgende top-10 samen.

 
  • Zorg voor voldoende ventilatie bij warmte.
  • Bij spetteren staat de luchtregelaar te hoog. Dat geeft zooi en niet de maximale opslag.
  • Meet je opslag voor een maximaal rendement.
  • Laat de automaat ’s nachts aan staan.
  • Houd de condensor schoon voor een goede en zuinige koeling.
  • Bewaar slagroom niet in een dieptekoeling of een te koude koeling: hierdoor kan slagroom te koud zijn en geen goed opslagpercentage geven. Slagroom moet bewaard worden bij <7 °C.
  • Vergeet niet dat alle desinfectanten een inwerktijd hebben: spoelen zonder in te  laten werken heeft geen nut.
  • Zorg ervoor dat er rond de automaat voldoende ruimte is, zodat de machine goed kan koelen.
  • Zorg ervoor dat je de luchtregelaar wekelijks reinigt, eventueel door middel van film.
  • Vergeet het gebruik van de spoelkoppeling niet.
  • NB. De optimale opslag is lastig te bepalen aan de hand van een stelregel. Verschillende soorten slagroom hebben verschillende eigenschappen en daardoor verschillende soorten opslag en verschillende manieren om de maximale opslag in te stellen. Ook is de staat van de machine bepalend voor de opslag. Een methode om tot een consistente opslag te komen, is met regelmaat een maatbeker te nemen en die te vullen met slagroom en vervolgens te wegen. Men moet dan wel zelf een norm stellen.
 
Lees ook
Versoepeling coronamaatregelen – horeca blijft gesloten

Versoepeling coronamaatregelen – horeca blijft gesloten

Afgelopen vrijdag 14 januari vond er weer een persconferentie plaats over de stand van zaken rondom het coronavirus. Het kabinet versoepelde een aantal coronamaatregelen. Onder andere het onderwijs en de niet-essentiële winkels mogen weer open. De horeca en de culturele sector blijven voorlopig gesloten.

Wat verscheen er de afgelopen week in de media over de bakkersbranche?

Wat verscheen er de afgelopen week in de media over de bakkersbranche?

In de media verschijnen regelmatig berichten die interessant zijn voor de bakkersbranche. Wat kwam er afgelopen week allemaal voorbij?

Online verkoop: Denk bij het opzetten van een webshop aan de wettelijke verplichtingen

Online verkoop: Denk bij het opzetten van een webshop aan de wettelijke verplichtingen

Sinds het begin van de coronacrisis is de onlineverkoop in de ambachtelijke bakkerijbranche snel toegenomen. Ondernemers begonnen een webshop, bouwden die uit of haakten aan bij lokale onlineplatforms.