Top-10 aandachtspunten slagroomgebruik

In de zomermaanden is slagroom een veelverkochte toevoeging in de bakkerswinkel en ijssalon. Hoe ga je als versondernemer optimaal om met slagroom en de slagroomautomaat uit oogpunt van rendement en hygiëne? Bakkers in bedrijf vraagt het aan Woertman Nederland, dealer van Sanomat-slagroomautomaten. Ze stelden de volgende top-10 samen.

 
  • Zorg voor voldoende ventilatie bij warmte.
  • Bij spetteren staat de luchtregelaar te hoog. Dat geeft zooi en niet de maximale opslag.
  • Meet je opslag voor een maximaal rendement.
  • Laat de automaat ’s nachts aan staan.
  • Houd de condensor schoon voor een goede en zuinige koeling.
  • Bewaar slagroom niet in een dieptekoeling of een te koude koeling: hierdoor kan slagroom te koud zijn en geen goed opslagpercentage geven. Slagroom moet bewaard worden bij <7 °C.
  • Vergeet niet dat alle desinfectanten een inwerktijd hebben: spoelen zonder in te  laten werken heeft geen nut.
  • Zorg ervoor dat er rond de automaat voldoende ruimte is, zodat de machine goed kan koelen.
  • Zorg ervoor dat je de luchtregelaar wekelijks reinigt, eventueel door middel van film.
  • Vergeet het gebruik van de spoelkoppeling niet.
  • NB. De optimale opslag is lastig te bepalen aan de hand van een stelregel. Verschillende soorten slagroom hebben verschillende eigenschappen en daardoor verschillende soorten opslag en verschillende manieren om de maximale opslag in te stellen. Ook is de staat van de machine bepalend voor de opslag. Een methode om tot een consistente opslag te komen, is met regelmaat een maatbeker te nemen en die te vullen met slagroom en vervolgens te wegen. Men moet dan wel zelf een norm stellen.
 
Lees ook
Bakkers in de media - week 20

Bakkers in de media - week 20

Het tekort aan personeel, jonge bakkers op Tholen en alles over desembrood. Wat kwam er deze week voorbij over de bakkersbranche in andere media?

‘Wacht niet tot je pensioenleeftijd met het regelen van bedrijfsopvolging'

‘Wacht niet tot je pensioenleeftijd met het regelen van bedrijfsopvolging'

Veel ondernemers denken (liever) niet na over wat er komt kijken bij stoppen met het bedrijf. Aan bedrijfsoverdracht zitten fiscale, juridische en vooral emotionele kanten. Het advies luidt: schakel deskundige hulp in en begin op tijd.

Bakker Piet houdt vast aan transparantie

Bakker Piet houdt vast aan transparantie

Een gloednieuwe bakkerij met lunchroom en vergaderfaciliteiten. Ronny en Esther van der Horst van Bakker Piet verhuisden van een kleine bakkerij in het dorp naar een nieuwe plek aan de rand van Elspeet. Bij de nieuwbouw gold als stelregel dat alles transparant moest zijn.