Top-10 aandachtspunten slagroomgebruik

In de zomermaanden is slagroom een veelverkochte toevoeging in de bakkerswinkel en ijssalon. Hoe ga je als versondernemer optimaal om met slagroom en de slagroomautomaat uit oogpunt van rendement en hygiëne? Bakkers in bedrijf vraagt het aan Woertman Nederland, dealer van Sanomat-slagroomautomaten. Ze stelden de volgende top-10 samen.

 
  • Zorg voor voldoende ventilatie bij warmte.
  • Bij spetteren staat de luchtregelaar te hoog. Dat geeft zooi en niet de maximale opslag.
  • Meet je opslag voor een maximaal rendement.
  • Laat de automaat ’s nachts aan staan.
  • Houd de condensor schoon voor een goede en zuinige koeling.
  • Bewaar slagroom niet in een dieptekoeling of een te koude koeling: hierdoor kan slagroom te koud zijn en geen goed opslagpercentage geven. Slagroom moet bewaard worden bij <7 °C.
  • Vergeet niet dat alle desinfectanten een inwerktijd hebben: spoelen zonder in te  laten werken heeft geen nut.
  • Zorg ervoor dat er rond de automaat voldoende ruimte is, zodat de machine goed kan koelen.
  • Zorg ervoor dat je de luchtregelaar wekelijks reinigt, eventueel door middel van film.
  • Vergeet het gebruik van de spoelkoppeling niet.
  • NB. De optimale opslag is lastig te bepalen aan de hand van een stelregel. Verschillende soorten slagroom hebben verschillende eigenschappen en daardoor verschillende soorten opslag en verschillende manieren om de maximale opslag in te stellen. Ook is de staat van de machine bepalend voor de opslag. Een methode om tot een consistente opslag te komen, is met regelmaat een maatbeker te nemen en die te vullen met slagroom en vervolgens te wegen. Men moet dan wel zelf een norm stellen.
 

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
IJsmakers steunen het Prinses Máxima Centrum tijdens Europese Dag van het Ambachtelijk IJs

IJsmakers steunen het Prinses Máxima Centrum tijdens Europese Dag van het Ambachtelijk IJs

Vereniging Ambachtelijk IJscentrum heeft een speciale actie opgezet voor de Europese Dag van het Ambachtelijk IJs. Ambachtelijke ijsmakers doneren op 24 maart de opbrengst van een speciaal gemaakt ijsje aan het project ‘Maximaal bewegen’ voor het Prinses Máxima Centrum.

Bakkers en de hoge energieprijzen - Week 5-2023

Bakkers en de hoge energieprijzen - Week 5-2023

Bakkers hebben het moeilijk door de torenhoge energierekeningen, toegenomen kosten voor grondstoffen, personeelstekort, en inflatie. Wat gebeurde er de afgelopen week? Een greep uit de media.

Constante groei voor Bakkerij Wouters

Constante groei voor Bakkerij Wouters

Meer capaciteit voor de productie, efficiënter produceren en duurzamer opereren. Dat waren de redenen voor Bert Wouters van Bakkerij Wouters in Kalmthout om uit te breiden. Dat was hard nodig, aldus Bert. Het aantal klanten groeit nog steeds, evenals het aantal winkels.