Top-10 aandachtspunten slagroomgebruik

In de zomermaanden is slagroom een veelverkochte toevoeging in de bakkerswinkel en ijssalon. Hoe ga je als versondernemer optimaal om met slagroom en de slagroomautomaat uit oogpunt van rendement en hygiëne? Bakkers in bedrijf vraagt het aan Woertman Nederland, dealer van Sanomat-slagroomautomaten. Ze stelden de volgende top-10 samen.

 
  • Zorg voor voldoende ventilatie bij warmte.
  • Bij spetteren staat de luchtregelaar te hoog. Dat geeft zooi en niet de maximale opslag.
  • Meet je opslag voor een maximaal rendement.
  • Laat de automaat ’s nachts aan staan.
  • Houd de condensor schoon voor een goede en zuinige koeling.
  • Bewaar slagroom niet in een dieptekoeling of een te koude koeling: hierdoor kan slagroom te koud zijn en geen goed opslagpercentage geven. Slagroom moet bewaard worden bij <7 °C.
  • Vergeet niet dat alle desinfectanten een inwerktijd hebben: spoelen zonder in te  laten werken heeft geen nut.
  • Zorg ervoor dat er rond de automaat voldoende ruimte is, zodat de machine goed kan koelen.
  • Zorg ervoor dat je de luchtregelaar wekelijks reinigt, eventueel door middel van film.
  • Vergeet het gebruik van de spoelkoppeling niet.
  • NB. De optimale opslag is lastig te bepalen aan de hand van een stelregel. Verschillende soorten slagroom hebben verschillende eigenschappen en daardoor verschillende soorten opslag en verschillende manieren om de maximale opslag in te stellen. Ook is de staat van de machine bepalend voor de opslag. Een methode om tot een consistente opslag te komen, is met regelmaat een maatbeker te nemen en die te vullen met slagroom en vervolgens te wegen. Men moet dan wel zelf een norm stellen.
 
Lees ook
Nieuw: Debic Slagroom met 8% suiker

Nieuw: Debic Slagroom met 8% suiker

Debic is trots op de Nederlandse banketcultuur waar heerlijke producten gemaakt worden, waarin veel slagroom wordt verwerkt. Dat is niet zo gek in een land met volop koeien in de wei! Opvallend is dat Nederlandse banketbakkers in tegenstelling tot hun Europese collega’s vaak gezoete slagroom gebruiken. Echter vraagt de Nederlandse consument steeds vaker...

Boekrecensie: De Ark van de Smaak

Boekrecensie: De Ark van de Smaak

“Het is een verzameling van zaken die waarde hebben.” Zo staat het in de inleiding. En zo voelt het ook. Van Boerentenen en Heilige boon (het boek begint met akkerbouw) tot Vlaardings ijzerkoekje en vergeten vleeswaren (ambachtelijke producten).

Nieuw kantoor voor Compad Software

Nieuw kantoor voor Compad Software

Compad Software breidt uit. Vanwege de groei en uitbreiding van de bedrijfsactiviteiten werd vorig jaar zomer een nieuw kantoorpand aangekocht. Na een intensieve verbouwing is het bedrijf nu over naar de nieuwe locatie waar voor de software ontwikkelaars, helpdeskmedewerkers en grafische vormgevers ruime moderne en lichte werkplekken zijn gecreëerd.