Regel tijdig extra inzet personeel voor drukke periode

3 september 2023 NBOV Kisoulou via Unsplash

In september genieten nog heel wat ondernemers en hun personeel van een welverdiende vakantie na een drukke eerste helft van het jaar. Zij zitten dan wel met hun voeten in het zand, maar met hun hoofd al bij de naderende feestdagen. 

Het lijkt nog zo ver weg, maar voor je het weet is het zo ver: december! De maand van Sinterklaas, Kerstmis, oud & nieuw en gezelligheid in huis. Kortom, mooie omzetten draaien in de ambachtelijke bakkerij. Welke producten wil ik maken? Wanneer koop ik mijn grondstoffen in? 
Eén ding is zeker: de bezetting in je bedrijf wil je op tijd geregeld hebben.

Rooster

In december is de vraag naar lekkernijen zoals vers gebak, chocolade en vers brood extra hoog. Dit zorgt voor een stijging van de productie en daardoor niet alleen een extra inzet van medewerkers die de mooie producten maken, maar ook medewerkers die deze producten met enthousiasme verkopen in de winkel. Hoe zorg je dat de planning deze maand goed op orde is? 
Ons advies is om ruim van tevoren te beginnen met de personeelsplanning. Volgens de CAO Bakkersbedrijf moet het rooster ten minste vier weken van tevoren bekend worden gemaakt. Dit betekent dat de planning in november rond moet zijn. Begin op tijd! Dat geeft rust.  

In veel bakkerijen is geregeld dat in de drukke decembermaand geen verlof kan worden opgenomen. Vraagt de medewerker toch verlof aan, dan moet die verlofaanvraag schriftelijk binnen twee weken na de ontvangst worden beantwoord.

Toeslagen

Tijdens feestdagen moet je ook rekening houden met verschillende toeslagen. Dit jaar vallen kerst en oud en nieuw op maandag en dinsdag en nieuwjaarsdag op maandag. 

Meer informatie over toeslagen en de regels over wel of juist niet werken tijdens de feestdagen kunnen leden vinden op de website van de NBOV of contact opnemen via po@nbov.nl of (0182) 69 30 30. 

Altijd op de hoogte blijven?