Prickly pear en hybride en dubbellaagse vitrines op Sigep

SIGEP 8

Sigep-12-300x225 De grootste ijsbeurs van Europa opende van 19 tot 24 januari de deuren in Rimini, Italië. Vakblad ijs! bekeek drie dagen lang de nieuwste trends en ontwikkelingen. Op ijsgebied, maar ook op het terrein van chocolade, patisserie en koffie. Van nieuwe en aangepaste machines tot ‘prickly pear’-ijs.

Concludeerden we na onze eerste dag nog dat het nieuws op Sigep dit jaar vooral in smaken zit, kwamen we daarna gelukkig nog wel wat innovaties op het gebied van machines tegen. Wouter Slob, vertegenwoordiger van Kälte Rudi laat een ijsmachine zien met bijbehorende vitrine waar je de bakken vanuit je machine zo inzet (doordat het draaimechanisme makkelijk te verwijderen is). Dit maakt het voor de ijsbereider eenvoudig om de hele dag door ijs te draaien, in kleine hoeveelheden zodat er altijd vers ijs is en de klant het maakproces kan zien in de zaak. Niet helemaal nieuw maar wel weer opnieuw onder de aandacht is de dubbellaags vitrine waar je ijs (bovenin) en taarten (onderin) tegelijk kunt presenteren aan je klanten.

Johan Rikken, countrymanager van Ifi presenteert de eerste hybride vitrine: Jolly. Deze heeft extra ventilatoren en een koelelement zodat de lucht koud blijft als de machine aan het ontdooien is. De Tonda – ronde draaiende vitrine – staat er ook en daarvan verschijnt later dit jaar een variant die kan koelen, vriezen en de luchtvochtigheid goed reguleert. “Vooral dat laatste maakt ‘m bijzonder”, aldus Rikken.

Nieuwe smaken

Aromitalia brengt de smaak kokos/witte chocolade opnieuw onder de aandacht omdat kokos in de mode is. Chocolade/sinaasappel/digestive is een geheel nieuwe smaak van dit merk, net als Mint Marrakech. Bij Fabbri zagen we ‘prickly pear’: ijs gemaakt van de vrucht van een cactus. Ook rozenijs – een meer ouderwetse smaak als we het zo mogen noemen – vindt onder de naam ‘Turkish Delight’ zijn weg naar de consument. Lemon meringue stond ook nieuw op de kaart, net als bij MEC3. Die laatste sprong viel ook op door de presentatie van hun Funky Malty ijs.

Naast de jaarlijkse ontwikkeling van nieuwe smaken, werkt ook vrijwel elk merk aan minder suiker en duurzamere productie. Stevia wordt steeds meer gebruikt en (niet-gecertificeerde) palmolie steeds minder.

Opvallende afwezige

Tot slot nog één opvallend ding: de (op Instagram) zo hippe freakshakes hebben we op Sigep niet gespot. Neemt de hype alweer af of doen Italianen er gewoon niet aan mee?

Vakblad ijs! is ook te volgen via Twitter en Facebook. Daar hebben we veel afbeeldingen van Sigep 2018 gepost. In de komende papieren editie van Vakblad ijs! staat ook een uitgebreid verslag van Sigep 2018.

Lees ook
NeoCacao

NeoCacao

NeoCacao wordt op sociale media aangekondigd als hét boek over chocolade. De Franse versie verscheen al eerder en onlangs kwam de Engelstalige variant uit.

Samenwerking Fairtrade en Chocolatemakers

Samenwerking Fairtrade en Chocolatemakers

Chocolatemakers en Fairtrade Nederland gaan samenwerken. Beide organisaties zetten zich al jaren in voor een betere betaling voor cacao-boeren. Vanaf nu trekken ze hier samen nog actiever in op. Vanaf 28 april zijn de eerste Fairtrade gecertificeerde chocoladerepen verkrijgbaar.

Chocolade verkopen op een toeristeneiland

Chocolade verkopen op een toeristeneiland

In 2012 ruilden Nanne Jan en Lia Stienstra hun banketbakkerszaak in Friesland in voor een chocolaterie op Texel. Waar ze eerder alleen in ‘blessuretijd’ aan chocolade werkten, kunnen ze nu volledig gaan voor hun passie. Met succes, liefhebbers weten De Texelse chocolaterie intussen prima te vinden.

Allround Bakker Waddeneilanden seizoen of lange termijn

Allround Bakker Waddeneilanden seizoen of lange termijn

Wat ga je doen?Je zal je bezig houden met de productie van dagverse brood en banketproducten. Zowel groot als kleinbrood wordt in een luxe assortiment aangeboden....

Zelfstandig werkend broodbakker omgeving Arnhem gezocht

Zelfstandig werkend broodbakker omgeving Arnhem gezocht

Wat ga je doen?Voor een ambachtelijke bakkerij in de omgeving van Arnhem zijn op korte termijn op zoek naar een zelfstandig werkend broodbakker. De werkzaamheden...

Deegmaker productie omgeving Zoetermeer

Deegmaker productie omgeving Zoetermeer

Wat ga je doen?Voor een bakkerij in de omgeving van Zoetermeer zijn wij op zoek naar deegmakers in de productie. Werkzaamheden: > Afwegen, mengen en kneden van de(hulp)grondstoffen...