Prickly pear en hybride en dubbellaagse vitrines op Sigep

SIGEP 8

Sigep-12-300x225 De grootste ijsbeurs van Europa opende van 19 tot 24 januari de deuren in Rimini, Italië. Vakblad ijs! bekeek drie dagen lang de nieuwste trends en ontwikkelingen. Op ijsgebied, maar ook op het terrein van chocolade, patisserie en koffie. Van nieuwe en aangepaste machines tot ‘prickly pear’-ijs.

Concludeerden we na onze eerste dag nog dat het nieuws op Sigep dit jaar vooral in smaken zit, kwamen we daarna gelukkig nog wel wat innovaties op het gebied van machines tegen. Wouter Slob, vertegenwoordiger van Kälte Rudi laat een ijsmachine zien met bijbehorende vitrine waar je de bakken vanuit je machine zo inzet (doordat het draaimechanisme makkelijk te verwijderen is). Dit maakt het voor de ijsbereider eenvoudig om de hele dag door ijs te draaien, in kleine hoeveelheden zodat er altijd vers ijs is en de klant het maakproces kan zien in de zaak. Niet helemaal nieuw maar wel weer opnieuw onder de aandacht is de dubbellaags vitrine waar je ijs (bovenin) en taarten (onderin) tegelijk kunt presenteren aan je klanten.

Johan Rikken, countrymanager van Ifi presenteert de eerste hybride vitrine: Jolly. Deze heeft extra ventilatoren en een koelelement zodat de lucht koud blijft als de machine aan het ontdooien is. De Tonda – ronde draaiende vitrine – staat er ook en daarvan verschijnt later dit jaar een variant die kan koelen, vriezen en de luchtvochtigheid goed reguleert. “Vooral dat laatste maakt ‘m bijzonder”, aldus Rikken.

Nieuwe smaken

Aromitalia brengt de smaak kokos/witte chocolade opnieuw onder de aandacht omdat kokos in de mode is. Chocolade/sinaasappel/digestive is een geheel nieuwe smaak van dit merk, net als Mint Marrakech. Bij Fabbri zagen we ‘prickly pear’: ijs gemaakt van de vrucht van een cactus. Ook rozenijs – een meer ouderwetse smaak als we het zo mogen noemen – vindt onder de naam ‘Turkish Delight’ zijn weg naar de consument. Lemon meringue stond ook nieuw op de kaart, net als bij MEC3. Die laatste sprong viel ook op door de presentatie van hun Funky Malty ijs.

Naast de jaarlijkse ontwikkeling van nieuwe smaken, werkt ook vrijwel elk merk aan minder suiker en duurzamere productie. Stevia wordt steeds meer gebruikt en (niet-gecertificeerde) palmolie steeds minder.

Opvallende afwezige

Tot slot nog één opvallend ding: de (op Instagram) zo hippe freakshakes hebben we op Sigep niet gespot. Neemt de hype alweer af of doen Italianen er gewoon niet aan mee?

Vakblad ijs! is ook te volgen via Twitter en Facebook. Daar hebben we veel afbeeldingen van Sigep 2018 gepost. In de komende papieren editie van Vakblad ijs! staat ook een uitgebreid verslag van Sigep 2018.

Lees ook
'Kop koffie wordt stroopwafel-oventje'

'Kop koffie wordt stroopwafel-oventje'

'S-HERTOGENBOSCH - De designers van marketingbureau Smaac hebben de ‘Waffle Warmer’ ontwikkeld, in opdracht van banketbakker Daelmans. “De Waffle Warmer is een slimme houder die een hete kop koffie omtovert tot een stroopwafel-oventje”, stellen de designers. “De heerlijke aroma’s van de zachte stroopvulling komen je tegemoet. De stroopwafel smelt op...

Beleving bij Nobel's Brood

Beleving bij Nobel's Brood

Vijf jaar geleden startten Sander en Willemijn Nobel hun bakkerij in de Grotekerksbuurt in Dordrecht. Destijds was het onontgonnen gebied voor ondernemers, maar tegenwoordig bruist het van levendigheid. Willemijn noemt het de perfecte plek. "Op zondag staan de mensen hier in rijen voor de deur. Ze nemen een koffie terwijl ze op hun beurt wachten. Vaak...

Choco & Zo bestaat 10 jaar

Choco & Zo bestaat 10 jaar

Choco & Zo bestaat 10 jaar. De Barneveldse delicatessenwinkel verkoopt chocolade, thee en koffie. Allemaal hoogwaardige kwaliteitsproducten. In 2017 won de winkel de titel ‘Beste foodspecialiteitenwinkel van Nederland’. Een mooie bekroning voor het team van eigenaren Marc en Christa Lagerwerf. Chocolatier én barista "Inmiddels zijn we met Choco...

Broodbakker Ft omgeving Groningen

Broodbakker Ft omgeving Groningen

Wat ga je doen?Voornaamste taken / verantwoordelijkheden: • Voorbereiden van het deeg maken door: - Machinaal/handmatig afwegen en storten van grondstoffen,...

Operator foodproductie omgeving Heerenveen

Operator foodproductie omgeving Heerenveen

Wat ga je doen?Voor onze fabriek in de omgeving van Heerenveen zijn wij op zoek naar een Operator Productie die het productieteam komt versterken. Als Operator ben...

Productiemedewerker FT en PT, omgeving Zevenhuizen

Productiemedewerker FT en PT, omgeving Zevenhuizen

Wat ga je doen?Wat ga je doen als productiemedewerker? Als productiemedewerker bij deze bakkerij kun je ingezet worden voor garneerwerkzaamheden, inpakwerkzaamheden...