Passie voor patisserie

28 juni 2021

Foto: Bert Jansen.

Naomi van Lierop en Jamilla Klaassen zijn aanstormende talenten in de patisserie. Hun spraakmakende eindstukken zijn van 1 tot en met 4 juli te zien tijdens het evenement ‘Crafted’ in Eindhoven.

Naomi van Lierop (21) uit het Brabantse Someren en Jamilla Klaassen (19) uit het Gelderse Druten delen iets moois: hun passie voor patisserie. “Ik geniet van het creatieve, uitdagende aspect van het vak”, zegt Naomi. Studiegenoot Jamilla: “Ik ook. Alles is mogelijk, daarom vind ik een slagroomtaart ietwat te simpel.” Een lach vult de ruimte.

Naomi en Jamilla hebben net hun specialistische opleiding Patisserie afgerond bij Summa Brood en Banket in Eindhoven. “We hebben het hier goed naar onze zin gehad”, zeggen ze in koor. “Tijdens de opleiding heb ik de kans gekregen om producten te ontwikkelen”, zegt Naomi. “Ik heb veel met smaken, vullingen en bodems kunnen doen. En ik moet zeggen, bonbons zijn ook leuk om te maken.”

Trends

Tijdens hun opleiding hebben beiden zich ook verdiept in de laatste trends. “Zo zijn koolhydraatarm eten, banket en patisserie helemaal in”, weet de Somerense. “En dankzij zoetstoffen zijn er ook voor de doelgroep die geen of minder suiker wil consumeren mooie producten te maken.” Jamilla heeft bijvoorbeeld al suikervrij moussegebak gemaakt. “En dat smaakt heerlijk!”

Ze verwacht dat voorbewerkte ingrediënten steeds meer uit raken. “Ik zie dat de focus op biologische producten, net als in de supermarkt, doorzet.” Naomi constateert dat de pandemie ook zijn sporen in het vak heeft nagelaten. “Mensen willen steeds luxer werk. Zodat ze zichzelf nog een beetje kunnen verwennen in deze moeilijke tijden.”

Aan de slag

Gewapend met de laatste technieken en inzichten gaan de twee afgestudeerden straks aan de slag. De Drutense Jamilla is helemaal in haar nopjes met de baan bij haar huidige stageplek: de – regionaal – vermaarde Chocolaterie en Patisserie Christian in Oss. Naomi heeft tijdens schrijven van dit verhaal nog geen werk, maar dat komt vast goed. “Het liefst wil ik als patissier in een hotel of restaurant aan de slag”, zegt ze. “Maar misschien heb ik daar nu nog te weinig ervaring voor. Dus ik wil eerst elders de nodige ‘vlieguren’ maken.”

Zoals op haar stageplek in Venlo: “Ik werkte in een patisserie in het hartje van de stad. En dat is heel leuk. Ik heb daar de afgelopen tijd veel geleerd.” Tijdens de stages krijgen de patissiers van het Summa College ook de ruimte om aan hun eindstuk te werken.

Japan

Naomi heeft zich laten inspireren door Japan. Haar eindstuk wordt een meter hoog. “Ik heb een voetstuk gemaakt met de look van graniet. Daar komen bijpassende bloemen op. En natuurlijk ook een lucky cat, met zo’n bewegend armpje die je in Azië veel ziet.”

Jamilla kan niet wachten om haar pièce de résistance aan de bezoekers van eindexamenevenement Crafted te laten zien. “Het is een sprookjesboek van chocoladewerk. Ik heb er naast chocolade onder meer rozenmoes, marsepein en amandelen in verwerkt.” De oplettende kijker herkent in het showstuk onder meer kaarten van Alice in Wonderland, de klok van Assepoester en de pratende theepot uit Belle en het beest

Foto: Peter van Huijkelom Jamilla Klaassen legt de eerste hand aan haar sprookjesboek.

Jamilla Klaassen legt de eerste hand aan haar afstudeerstuk. Foto: Peter van Huijkelom.

Crafted

Tijdens evenement Crafted, van 1 tot en met 4 juli in winkelcentrum Heuvel, downtown Eindhoven, laten de studenten van Summa Brood en Banket zien wat ze de afgelopen jaren hebben geleerd. Het evenement vindt sinds 2018 jaarlijks plaats om afgestudeerden van het Summa College in het zonnetje te zetten. Dit jaar zijn de showstukken van de eindexamenkandidaten zowel in levenden lijve als op internet te zien.

Crafted gemist? Kijk dan op Crafted.nu

Altijd op de hoogte blijven?