Kan ik kosten besparen door onderhoud uit te stellen?

BIB 6/7-2022 NBC Robert Swensson

De grondstofprijzen en de personeelskosten zijn hoog. Op zoek naar kostenbesparingen kan het wellicht een idee zijn om het onderhoud op apparatuur uit te stellen. Of dat wel echt een kosten-besparing is, is sterk de vraag.

Onderhoud werkt namelijk op verschillende vlakken preventief. Onderhoud aan machines kun je plannen en dat is een groot voordeel ten opzichte van machines die in storing gaan. Dat komt namelijk altijd op het verkeerde moment. Vervolgens staat iedereen te wachten tot de monteur komt.
Onderhoud is dus van belang voor de bedrijfszekerheid. En hoewel het misschien niet zo voelt, ‘want er is niets aan de hand’, is onderhoud aan de apparatuur dus een hele goede investering waarmee u onvoorziene productieonderbrekingen en kosten kunt voorkomen. 

Stress en veiligheid

Maar er is nog een andere belangrijke reden om onderhoud niet uit te stellen: veiligheid. Op het moment van een storing ontstaat stress. Het euvel moet zo snel mogelijk opgelost worden. In het ergste geval proberen uw medewerkers zelf de boel weer draaiend te krijgen, waarbij alle veiligheidsprotocollen ineens worden vergeten. Dit zijn de typische momenten dat ongelukken gebeuren.

Maar ook een monteur die komt voor een storing staat onder druk. Het enige wat telt, is zo snel mogelijk weer draaien. Er wordt veel geïmproviseerd en ook veiligheidscontroles worden snel uitgevoerd of onder tijdsdruk helemaal overgeslagen. Door preventief onderhoud neemt het aantal storingen drastisch af en daarmee voorkomt u situaties waarin sneller de neiging ontstaat om onveilig te handelen.

Bewustwording

Medewerkers maken iedere dag opnieuw keuzes over wat ze wel of niet doen. Hier horen ook keuzes bij tussen wel of niet veilig werken. Daarom is het belangrijk dat zij zich bewust zijn van de risico’s, deze herkennen en erover spreken.

Voor alle bakkerijen die afdragen aan het Sociaal Fonds Bakkersbedrijf bieden wij (gesubsidieerd) een training Veiligheid. Tijdens deze training brengt u met uw team de risico’s op de werkvloer in kaart en denkt u na over oplossingen en het voorkomen van risico’s. Kijk voor meer informatie over deze training op: www.bakbekwaam.nl/trainingen/veiligheidsbewustzijn. 

 Robert Swensson
Teamleider van projectbureau Veilig en Gezond in het bakkersbedrijf

‘Veilig en Gezond in het bakkersbedrijf’ staat voor veilig en gezond werken tot aan uw pensioen.
Op www.bakbekwaam.nl leest u onder meer over grondstofallergie, veilig werken, gezond werken en de vitaliteitsregeling. Heeft u vragen, neem dan contact op
via info@veiligengezond.nl.

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Dossiers
Lees ook
Komt er weer een  Week van het Brood?

Komt er weer een Week van het Brood?

Tekst en foto door NBC Terwijl u nog midden in de decemberdrukte zit, treft het NBC voorbereidingen voor de Week van het Brood ’23. En we trappen daarmee gelijk in januari af: van maandag 16 tot en met zondag 22 januari wakkeren we in heel Nederland de liefde voor brood weer aan. Volkorenbrood staat in de spotlights onder het motto ‘Volkoren,...

Opgeruimd beginnen aan de decemberdrukte

Opgeruimd beginnen aan de decemberdrukte

Ondanks de zware tijd maken we ons in de bakkerij op voor de drukste, maar ook mooiste tijd van het jaar: december. De feestelijke decemberverpakkingen en exclusieve grondstoffen stromen binnen en daar komen binnen afzienbare tijd de mooie producten nog bij. Grote kans dat het met die extra voorraad qua hygiëne snel bergafwaarts gaat. Met deze voorbereidingen...

Meer volkoren in het schap?

Meer volkoren in het schap?

Volkoren zit de laatste jaren flink in de lift: de consumptie steeg van 38% in 2016 tot 47% in 2021. Volkoren is inmiddels de meest gegeten broodsoort in Nederland. Toch zijn er nog genoeg Nederlanders die de aanbevolen hoeveelheid brood niet halen of die kiezen voor een broodsoort die buiten de Schijf van Vijf valt. Er zijn dus nog genoeg Nederlanders...