Kan ik kosten besparen door onderhoud uit te stellen?

28 oktober 2022 NBC

De grondstofprijzen en de personeelskosten zijn hoog. Op zoek naar kostenbesparingen kan het wellicht een idee zijn om het onderhoud op apparatuur uit te stellen. Of dat wel echt een kosten-besparing is, is sterk de vraag.

Onderhoud werkt namelijk op verschillende vlakken preventief. Onderhoud aan machines kun je plannen en dat is een groot voordeel ten opzichte van machines die in storing gaan. Dat komt namelijk altijd op het verkeerde moment. Vervolgens staat iedereen te wachten tot de monteur komt.
Onderhoud is dus van belang voor de bedrijfszekerheid. En hoewel het misschien niet zo voelt, ‘want er is niets aan de hand’, is onderhoud aan de apparatuur dus een hele goede investering waarmee u onvoorziene productieonderbrekingen en kosten kunt voorkomen. 

Stress en veiligheid

Maar er is nog een andere belangrijke reden om onderhoud niet uit te stellen: veiligheid. Op het moment van een storing ontstaat stress. Het euvel moet zo snel mogelijk opgelost worden. In het ergste geval proberen uw medewerkers zelf de boel weer draaiend te krijgen, waarbij alle veiligheidsprotocollen ineens worden vergeten. Dit zijn de typische momenten dat ongelukken gebeuren.

Maar ook een monteur die komt voor een storing staat onder druk. Het enige wat telt, is zo snel mogelijk weer draaien. Er wordt veel geïmproviseerd en ook veiligheidscontroles worden snel uitgevoerd of onder tijdsdruk helemaal overgeslagen. Door preventief onderhoud neemt het aantal storingen drastisch af en daarmee voorkomt u situaties waarin sneller de neiging ontstaat om onveilig te handelen.

Bewustwording

Medewerkers maken iedere dag opnieuw keuzes over wat ze wel of niet doen. Hier horen ook keuzes bij tussen wel of niet veilig werken. Daarom is het belangrijk dat zij zich bewust zijn van de risico’s, deze herkennen en erover spreken.

Voor alle bakkerijen die afdragen aan het Sociaal Fonds Bakkersbedrijf bieden wij (gesubsidieerd) een training Veiligheid. Tijdens deze training brengt u met uw team de risico’s op de werkvloer in kaart en denkt u na over oplossingen en het voorkomen van risico’s. Kijk voor meer informatie over deze training op: www.bakbekwaam.nl/trainingen/veiligheidsbewustzijn. 

 Robert Swensson
Teamleider van projectbureau Veilig en Gezond in het bakkersbedrijf

‘Veilig en Gezond in het bakkersbedrijf’ staat voor veilig en gezond werken tot aan uw pensioen.
Op www.bakbekwaam.nl leest u onder meer over grondstofallergie, veilig werken, gezond werken en de vitaliteitsregeling. Heeft u vragen, neem dan contact op
via info@veiligengezond.nl.

Altijd op de hoogte blijven?