Kan banket mee op de gezonde toer?

12 juni 2023 Oscar van der Wijk

De vraag naar gezond en duurzaam stijgt, maar banket blijft een ­welkome lekkernij.

Het zal u niet verbazen dat de bakkerijsector het de laatste jaren zwaar heeft (gehad). Uit het Trendrapport Bakkerijsector blijkt onder andere dat de verkoop van banket ook in 2022 weer iets gedaald is. Toch blijven consumenten banket nog steeds als belangrijkste traktatie en lekkernij zien, en ook zit het algehele imago van de bakkerijsector in de lift.

Verantwoord(er) genieten

Consumenten hebben vaker behoefte aan kennis over wat zij eten. Ze zijn op zoek naar verantwoorde producten op het gebied van duurzaamheid en gezondheid. 
Ook vanuit de overheid is die vraag er, onder andere door de Nationale Aanpak Productverbetering (NAPV) die tot een gezonder Nederland moet leiden. 
De toekomst van banket is dus lekker én verantwoord(er). Hier kan de sector op verschillende manieren op inspelen: zowel door het assortiment uit te breiden met nieuwe producten als door het huidige aanbod aan te passen. Hieronder drie tips:

Portiegrootte verkleinen

Lekker genieten hoeft niet per se véél en groots te zijn. Kleinere varianten van populaire koeken en gebakjes geven de consument een keuze die wellicht beter past bij hun budget of gezondheidswensen.

Vet en suiker minderen

Het is een mooie uitdaging om bestaande recepturen aan te passen en te minderen met (verzadigd) vet, zout en suiker. Dit is ook waar de NAPV om vraagt. Zo draagt u bij aan een gezonder Nederland en speelt u in op de vraag naar verantwoorde(re) lekkernijen. 

Alternatieve ingrediënten

Bij het aanpassen van recepten hoeft u niet alleen te denken aan ‘minderen’. Bepaalde ingrediënten kunnen ook vervangen worden door een alternatief. Vervang bloem bijvoorbeeld (deels) door volkorenmeel of kies voor een plantaardig alternatief voor dierlijke ingrediënten om een vegan optie aan te kunnen bieden. Maar let op: plantaardig is niet vanzelfsprekend gezonder. Het is echter wel een uitbreiding van het assortiment die aansluit bij de wensen van (bepaalde) consumenten. 

Traktatie blijft

De veranderingen in de markt kunnen we opvatten als nieuwe mogelijkheden. Niet alleen de eisen van de overheid, maar ook de wensen van de consumenten en dalende verkoopcijfers zorgen voor kansen en aansporingen om te innoveren. Zo zorgen we dat banket ook in de toekomst dé traktatie blijft. 

Linda van Zonsbeek
Kennisspecialist Voeding en Gezondheid

Het NBC is er om de bakkerijsector verder te helpen. Dat doen we onder meer door het verstrekken van informatie en inzichten uit wet- en regelgeving en consumentenonderzoeken. Heb je een vraag, neem dan contact met mij op via 
kennis@nbc.nl.

Altijd op de hoogte blijven?