Innovaties tijdens iba 2021

iba 2018 abosman

Deze week kon de bakkersbranche virtueel de bekende Duitse bakkersbeurs iba virtueel bezoeken. Bij iba.Connecting Experts konden ze van 25 tot en met 28 oktober terecht voor trends, nieuwe producten, ontmoetingen, lezingen en best practices, entertainment en innovaties. Hiermee wil de organisatie van iba de koers uitzetten voor 2022 en de tijd overbruggen tot 2023 als de beurs weer live kan plaatsvinden.

Iba.Connecting Experts bood een uitgebreid programma van demonstraties, lezingen van key-speakers uit de branche al dan niet met live Q&A sessies en het was mogelijk om online met exposanten te spreken. Zo waren er presentaties van Gira, AIBI, Rabobank, Akademie Deutsches Bäckerhandwerk Weinheim en Prof. Dr. Klaus Lösche van Northern Food Tec GmbH (NFT). Ook de The Wildbakers, Jörg Schmid en Johannes Hirth, gaven een demonstratie vanuit een pick-up truck.

Nieuwe machines

Verschillende exposanten kozen voor iba.Connecting Experts om hun nieuwste innovaties en machines voor het eerst aan de wereld te tonen.

Nieuwe broodsnijmachine
Marel TREIF GmbH presenteerde voor de eerste keer de nieuwe broodsnijmachine Primus fusion SB. Dit is de eerste volledig integreerbare zelfbedieningsmachine van TREIF, waarmee klanten zelf hun brood kunnen snijden. De broodsnijmachine past in de inrichting van de winkel en creëert meer ruimte voor het uitstallen van brood en bakkerijproducten.

The PRIMUS fusion SB by Marel TREIF GmbH © TREIF Maschinenbau GmbH

The PRIMUS fusion SB by Marel TREIF GmbH
© TREIF Maschinenbau GmbH

Nieuwe mixer
DIOSNA presenteerde een nieuwe mixer, de WH 240 A. De Hygienic Design Wendel Mixer met uitneembare kom heeft een batchgrootte van 240 kg. Deze is geschikt voor zowel industriële als ambachtelijke bakkerijen.

The DIOSNA Hygienic Design Wendel Mixer by DIOSNA Dierks & Söhne GmbH © DIOSNA

The DIOSNA Hygienic Design Wendel Mixer by DIOSNA Dierks & Söhne GmbH
© DIOSNA

Rotatie-oven
MIWE signaleert een toename in de vraag naar rotatie-ovens. Het bedrijf demonstreerde het 2021 model van de MIWE roll-in e+, die voorzien is van nieuwe innovaties en verbeteringen. Waaronder de MIWE Heat Flow, verbeterde isolatie en MIWE aircontrol.

The rack oven MIWE roll-in e+ 2021 by MIWE Michael Wenz GmbH © MIWE Michael Wenz GmbH

The rack oven MIWE roll-in e+ 2021 by MIWE Michael Wenz GmbH
© MIWE Michael Wenz GmbH

Planetaire mixer
VMI SA komt met de nieuwe Phebus mixer. Deze planetaire mixer is onder andere geschikt voor crèmes, meringues, brioches en speciaalbrood. De mixer kan gebruikt worden voor grootschalige productie en heeft een capaciteit van 80 tot 200 liter. De Phebus s voorzien van drie roestvrijstalen snelspanners (garde, spiraal of peddel) en heeft vijf instelbare snelheden. Met het touchscreen kunnen tot 100 recepten worden opgeslagen

The Phebus mixer by VMI SA © VMI SA

The Phebus mixer by VMI SA
© VMI SA

Rademaker
En tot slot de DSS pre-sheeter van Rademaker.  Rademaker’s Wax Double Sheeting System is geschikt voor verschillende deegsoorten, zelfs voor vloeibaar en kleverig deeg. Rademaker ontwikkelde voor de machine een voorvelsysteem dat zorgt voor een stabiele en consistente spanningsvrije deegplaat en gewichtsnauwkeurigheid van de producten. De dynamische hopper zorgt ervoor dat de vorm en het gewicht van de deegbrokken consistent zijn. Landschapssensoren en aparte banden geleiden de brokken in de uitrolmachine, waardoor de grootte en het gewicht nauwkeurig zijn.

The DSS pre-sheeter by Rademaker © Rademaker

Iba 2023

In 2023 moet iba weer gewone fysieke editie krijgen. Van 22 tot en met 26 oktober 2023 komt de bakkersbranche weer samen in München voor iba 2023

Dossiers
Lees ook
De Bisschopsmolen 10 jaar voedingspartner van Team Jumbo-Visma

De Bisschopsmolen 10 jaar voedingspartner van Team Jumbo-Visma

De Bisschopsmolen in Maastricht is al 10 jaar de “Official Supplier” van Team Jumbo-Visma. Dat begon tien jaar geleden allemaal met een tweet van Laurens ten Dam.

NBOV: Bakkers actief bezig met verduurzaming bakkerij

NBOV: Bakkers actief bezig met verduurzaming bakkerij

Verduurzaming is een belangrijk thema. Al was het alleen maar vanwege de stijgende energieprijzen. Ook bakkers zijn hiermee bezig en proberen hun bakkerij te verduurzamen. Dat blijkt uit een flitspeiling van NBOV, waaraan 25 procent van de leden mee deden.

Ruim 25.000 bezoekers op Europain 2022

Ruim 25.000 bezoekers op Europain 2022

Zo’n 25.000 mensen bezochten dit jaar de 24e editie van de vakbeurs Sirha Europain. Ook waren er 300 exposanten aanwezig. De organisatie kijkt terug op een geslaagd evenement.