‘Ik krijg veel vrijheid’

Merle van ’t Oever_foto: Anne Kroes

Merle van ’t Oever (19) heeft net haar opleiding afgerond, werkt bij de Stadsbakker in Zwolle en wil ooit haar eigen zaak starten. “Over vijf jaar ben ik rond de 25, dat vind ik wel een mooie leeftijd om mijn eigen patisserie te hebben.”

Foto: Anne Kroes

“In 2017 moest ik een snuffelstage zoeken, een jaar lang één dag in de week. Zo ben ik bij de Stadsbakker in Zwolle terechtgekomen. Daar heb ik echt passie voor het vak ontwikkeld, want toen wist ik nog niet dat ik patissier wilde worden. Ik ben gebleven en werkte toen ik oud genoeg was elke zaterdag in de bakkerij. Daarna heb ik me ingeschreven voor de banketbakkersopleiding aan het Deltion College in Zwolle.”

Creativiteit

“Wat me zo aantrekt in het vak is de creativiteit die je erin kwijt kunt. Je kunt verschillende dingen proberen met smaken en allerlei combinaties maken: er zijn heel veel mogelijkheden. Ik krijg bij de Stadsbakker, waar ik nu fulltime werk om ervaring op te doen, veel vrijheid. We zijn nu bezig met het ontwikkelen van een nieuw assortiment met tartelettes. Ik krijg de kans om daar mijn eigen touch aan te geven. Bij patisserie ligt echt mijn passie, het fijne werk. Alles moet goed en strak zijn. Het gaat echt om de details.”

België

“Na afloop van de banketbakkersopleiding aan het Deltion College ben ik naar Brugge gegaan, om te studeren aan Ter Groene Poorte. Ze vertelden me dat het de beste patisserie-opleiding is in de Benelux en ik zag het als een mooie uitdaging: weg van huis, op mezelf wonen en mezelf ontwikkelen. De manier van leren is daar heel anders. Er is veel individuele begeleiding en je leert er praktijkonderwerpen, zoals chocoladeshowstukken maken en ijskappen.”

Ambitie

“In 2018 deed ik voor het eerst mee aan een wedstrijd: de Jeugdvakwedstrijden. Ik werd kampioen in de regio noord en uiteindelijk tweede bij de landelijke finale. In oktober doe ik mee aan de Talentenprijs in Vianen. Het is voor mij een manier om mezelf scherp te houden. Ik denk dat het belangrijk is dat je moet meegaan met trends en jezelf moet blijven uitdagen en ontwikkelen. Over vijf jaar hoop ik een eigen bedrijf te hebben. Een patisserie waar mensen speciaal naartoe gaan, onder andere omdat ze foto’s op sociale media hebben gezien. Sociale media zijn denk ik heel belangrijk.” l

Dossiers
Lees ook
Spataro blijft groots dromen

Spataro blijft groots dromen

Menno Spataro opende onlangs een tweede winkel. Plus: zo’n vier maanden geleden werd een nieuwe productie-locatie in gebruik genomen. De jonge ondernemers, Menno runt de zaak met zijn partner Gerolt Tonkes, willen verder groeien. Maar nu is het tijd voor stabilisatie.

Bakery Institute lanceert Chefsdagen Banket

Bakery Institute lanceert Chefsdagen Banket

De afgelopen tien jaar wisten honderden banketbakkers de weg naar Zaandam te vinden voor diverse cursussen. Voor het opdoen van nieuwe kennis over een specifiek onderwerp blijkt dit de beste manier van leren. Het cursusaanbod is dan ook nog steeds divers en valt sinds kort onder de STAP subsidie.

Bakkers in de media - week 30

Bakkers in de media - week 30

Hoe behoud je je personeel, bakkers sluiten hun onderneming en een Gofundme-actie voor jonge Oekraïense patissier. Wat lazen we de afgelopen week over de branche? Een greep uit de media.