‘Ik krijg veel vrijheid’

Merle van ’t Oever_foto: Anne Kroes

Merle van ’t Oever (19) heeft net haar opleiding afgerond, werkt bij de Stadsbakker in Zwolle en wil ooit haar eigen zaak starten. “Over vijf jaar ben ik rond de 25, dat vind ik wel een mooie leeftijd om mijn eigen patisserie te hebben.”

Foto: Anne Kroes

“In 2017 moest ik een snuffelstage zoeken, een jaar lang één dag in de week. Zo ben ik bij de Stadsbakker in Zwolle terechtgekomen. Daar heb ik echt passie voor het vak ontwikkeld, want toen wist ik nog niet dat ik patissier wilde worden. Ik ben gebleven en werkte toen ik oud genoeg was elke zaterdag in de bakkerij. Daarna heb ik me ingeschreven voor de banketbakkersopleiding aan het Deltion College in Zwolle.”

Creativiteit

“Wat me zo aantrekt in het vak is de creativiteit die je erin kwijt kunt. Je kunt verschillende dingen proberen met smaken en allerlei combinaties maken: er zijn heel veel mogelijkheden. Ik krijg bij de Stadsbakker, waar ik nu fulltime werk om ervaring op te doen, veel vrijheid. We zijn nu bezig met het ontwikkelen van een nieuw assortiment met tartelettes. Ik krijg de kans om daar mijn eigen touch aan te geven. Bij patisserie ligt echt mijn passie, het fijne werk. Alles moet goed en strak zijn. Het gaat echt om de details.”

België

“Na afloop van de banketbakkersopleiding aan het Deltion College ben ik naar Brugge gegaan, om te studeren aan Ter Groene Poorte. Ze vertelden me dat het de beste patisserie-opleiding is in de Benelux en ik zag het als een mooie uitdaging: weg van huis, op mezelf wonen en mezelf ontwikkelen. De manier van leren is daar heel anders. Er is veel individuele begeleiding en je leert er praktijkonderwerpen, zoals chocoladeshowstukken maken en ijskappen.”

Ambitie

“In 2018 deed ik voor het eerst mee aan een wedstrijd: de Jeugdvakwedstrijden. Ik werd kampioen in de regio noord en uiteindelijk tweede bij de landelijke finale. In oktober doe ik mee aan de Talentenprijs in Vianen. Het is voor mij een manier om mezelf scherp te houden. Ik denk dat het belangrijk is dat je moet meegaan met trends en jezelf moet blijven uitdagen en ontwikkelen. Over vijf jaar hoop ik een eigen bedrijf te hebben. Een patisserie waar mensen speciaal naartoe gaan, onder andere omdat ze foto’s op sociale media hebben gezien. Sociale media zijn denk ik heel belangrijk.” l

Dossiers
Lees ook
Nieuwe locatie én nieuwe voorzitter voor Patisserie College

Nieuwe locatie én nieuwe voorzitter voor Patisserie College

Er waait een frisse wind door het Patisserie College. De naam van het banketbakkersgilde is gewijzigd en er is een nieuwe koers ingezet. Bovendien verhuisde het Gilde van de Betere Banketbakkers van Leerdam naar Zaandam en gaf Maurits van Geenen de voorzittershamer door aan Jos Lamers.

Niels de Rouw van Patisserie de Rouw wint NK Patisserie voor de jeugd

Niels de Rouw van Patisserie de Rouw wint NK Patisserie voor de jeugd

De 20-jarige Niels de Rouw behaalde de eerste plaats bij het Nederlands Kampioenschap Patisserie voor de jeugd. De leerlingbanketbakker van Patisserie de Rouw in Vught mag zich hiermee de beste jonge patissier van Nederland noemen. Ook ontving Niels de Ab Mauri Award, voor het hoogste puntenaantal van de deelnemers uit alle klassen.

Servais Tielman opent patisseriezaak en ijssalon Smullies Maastricht

Servais Tielman opent patisseriezaak en ijssalon Smullies Maastricht

Servais Tielman van sterrenrestaurant Beluga Loves You opende 10 maart met zijn compagnons de patisseriezaak en ijssalon Smullies in Maastricht. In mei 2022 opent de tweede vestiging in de nieuwe Foodchurch in de Maastrichtse Boschstraat.