‘Gouden Gard winnen is overweldigend’

4 februari 2022 Sanne Wolters

Nick Banus (22) mag zich de winnaar van de Gouden Gard 2021 noemen. Een grote eer voor de dit jaar afgestudeerde patissier. Maar de focus blijft op de toekomst liggen: nog veel meer leren om uiteindelijk een eigen zaak te openen. “Je moet jezelf blijven uitdagen.”

Foto: Oscar van der Wijk

“De Gouden Gard winnen is overweldigend. Je werkt er een jaar lang naartoe, dan is het prachtig om met zo’n groot puntenverschil boven de rest uit te steken. Ik heb gewonnen met een showstuk met thema ‘Las Vegas’. Dat betekende veel kleur en glans. Het sierstuk was een roulette met dobbelstenen. Dat had ik ook voor mijn examen van de patisserie-opleiding gemaakt. Omdat het altijd beter kan, heb ik veel tijd gestoken in het perfectioneren. Dat gold ook voor de rest van de producten. Ik heb telkens twee weken aan een onderdeel gewerkt. Daarna heb ik vakmensen gevraagd om te proeven. Zo ook Boudewijn Nijmeijer, hij heeft me een aantal fijne tips gegeven.”

Drive

”Sinds juni ben ik afgestudeerd patissier. Ik wist al in groep 8, na het maken van cupcakes, dat ik hier iets mee wilde doen. Tijdens de bakkersopleiding in Groningen kwam ik erachter dat ik het heel leuk vind om luxeproducten te maken. Dus toen ben ik verder gaan leren voor patissier. Veel leerlingen haakten al tijdens de eerste opleiding af. Of maakten die wel af, maar wilden er vervolgens niet mee verder. Bij de patisserie-opleiding viel de uitval mee, er waren wel mensen die het niet aankonden. Het is ook veel. Mensen denken soms dat het alleen een beetje koekjes bakken is. Maar er komt veel meer bij kijken. Als je honderd gebakjes moet maken, is het hard doorwerken. Dat lukt niet zonder de juiste drive.”

Lunchroom

”Ik ben inmiddels best goed in het mooi maken van gebakjes en taarten. Qua smaak speel ik liever op safe. Je moet het zelf natuurlijk ook lekker vinden wat je maakt; ik ben meer van de basissmaken. Bij Patisserie Tummers in Heemstede, waar ik nu werk, hoor ik regelmatig dat ik mijn werk goed doe en dat ik mooie decoraties maak. Hier hoop ik nog meer technieken te leren, je bent immers nooit uitgeleerd en je moet jezelf blijven uitdagen. Ik ben van plan ervaring op te doen in het buitenland om te leren van internationale patissiers. Uiteindelijk wil ik mijn eigen patisserie en chocolaterie openen. Met een kleine lunchroom erbij, waar je een gebakje kunt eten, met een goede kop koffie erbij.”

Altijd op de hoogte blijven?