Ervaring

Koos Klein

Door mijn werk als bakkerij-adviseur bij Bouwer & Officier en eerstelijns-adviseur bij de Werkgroep Voor de Bakker, heb ik de afgelopen twaalf jaar veel contact met potentiële starters en overnamekandidaten. Dit zijn vaak jonge mensen die de ambitie hebben om ondernemer te worden.

Koos-Klein-150x150 Koos Klein

Door Koos Klein

Gelukkig voor de branche wordt deze groep weer groter en gebruik ik mijn dertigjarige ervaring als bedrijfsadviseur binnen de retail. Over het algemeen zijn het mensen met een brede ervaring en bezitten ze de vaardigheden van de productie. Aan mij de taak om ze te begeleiden in de keuzes richting het ondernemerschap. De opleidingsniveaus en de werkervaringen verschillen tussen eenzijdig en allround.

Derde bediende

Deze maand is het 45 jaar geleden dat ik mijn eigen bakkerijopleiding in Hoorn afsloot met de diploma’s halfwas en derde bediende. Later werd de opleiding algemeen consumptief genoemd. In de week van de diploma-uitreiking begon ik met mijn eerste baan. Die week bestonden mijn werkzaamheden uit vruchtjes op het gebak leggen, platen schoonmaken en afwassen. Vanaf de tweede week werden mijn werkzaamheden en verantwoordelijkheden steeds verder uitgebreid. Om ervaring op te doen, heb ik na anderhalf jaar een andere werkgever gezocht waar ik weer andere technieken en vaardigheden leerde.

Via het zogenaamde leerlingenstelsel werden de diploma’s gezel, eerste gezel en het patroons diploma gehaald. Dat betekende een middag en avond in de week naar school, waar de vaardigheden verder werden bijgebracht. Een gedeelte van de eindcijfers werd bepaald door de producten die op de school werden gemaakt. Het andere gedeelte van de cijfers werd bepaald door de producten die in het bedrijf door mij werden gemaakt. De ‘consulent’ beoordeelde dit en tekende af. Dit waren zowel banketproducten als brood. Banket was geen probleem, brood wel.

De arbeidsinspectie controleerde in die tijd heel streng of de medewerkers die voor 6.00 uur werkten minimaal achttien jaar waren. Als ik om 6.00 uur begon met mijn werk, was het brood al (bijna) klaar. Dus voor mij zat er, zoals voor velen in die tijd, niets anders op dan een brood van het rek te pakken om dit te laten beoordelen. Op mijn achttiende verjaardag had ik mijn eerste

werkdag in een ander bedrijf: in de broodbakkerij. Omdat ik toen mijn beide gezel-diploma’s inmiddels al behaald had, heb ik het ‘bedrog’ niet meer goed kunnen maken. Maar het was wel mijn kans om ervaring op te doen en allround te worden. Daar deed ik mijn voordeel mee toen ik zelf een bedrijf overnam.

De auteur, Koos Klein, is bakkerijadviseur bij Bouwer & Officier Accountants en Belastingadviseurs voor bakkers te Hazerswoude, tel. 071 - 34 19 000. Meer informatie: www.bouwer-officier.nl of via 06-20364698.

Lees ook
Bedrijfsvoering in het coronatijdperk

Bedrijfsvoering in het coronatijdperk

Het thema van deze maand is bedrijfsvoering. Hoe actueel, nu in deze tijden van corona van bakkers het uiterste wordt gevraagd.

Hollandse nuchterheid of ‘Dutch ignorance’?

Hollandse nuchterheid of ‘Dutch ignorance’?

Het is crisis. Volgens Macron zijn we zelfs in oorlog. In oorlog met het coronavirus. Landen om ons heen zitten in lock-down en grenzen gaan massaal dicht. Ik zou het over chocolade moeten hebben, maar wat is de relevantie daarvan nu de hele wereld worstelt met COVID-19? Het aantal bevestigde besmettingen ligt op dit moment op 11.750 en wie weet waar...

IJskoud de uniekste

IJskoud de uniekste

Hoe vaak zie je niet dat leiders binnen een organisatie hun mensen aansporen om ‘de beste te zijn’. De beste in een bedrijfstak te zijn, de beste producten te maken, de beste service te leveren of het beste personeel aan te trekken. Eigenlijk zegt dit allemaal iets over hoe tegen de concurrentie wordt aangekeken.

Bakker/ operator productie omgeving Bunschoten

Bakker/ operator productie omgeving Bunschoten

Wat ga je doen?Als bakker/ operator productie, 3 ploegen, weet jij in de bakkerij als geen ander de juiste ingrediënten te mengen voor het perfecte deeg. Je...

Zelfstandig werkend banketbakker omgeving van Den Haag

Zelfstandig werkend banketbakker omgeving van Den Haag

Wat ga je doen?Voor onze klant in Den Haag zijn we per direct op zoek naar een zelfstandig werkend banketbakker. Je komt te werken op de banketafdeling. De werkzaamheden...

Banketbakker industrie omgeving Arnhem

Banketbakker industrie omgeving Arnhem

Wat ga je doen?Na een gedegen inwerkperiode op de diverse lijnen productsoorten weet je precies hoe de verschillende processen lopen binnen de banketbakkerij. Het...