Ervaring

Koos Klein

Door mijn werk als bakkerij-adviseur bij Bouwer & Officier en eerstelijns-adviseur bij de Werkgroep Voor de Bakker, heb ik de afgelopen twaalf jaar veel contact met potentiële starters en overnamekandidaten. Dit zijn vaak jonge mensen die de ambitie hebben om ondernemer te worden.

Koos-Klein-150x150 Koos Klein

Door Koos Klein

Gelukkig voor de branche wordt deze groep weer groter en gebruik ik mijn dertigjarige ervaring als bedrijfsadviseur binnen de retail. Over het algemeen zijn het mensen met een brede ervaring en bezitten ze de vaardigheden van de productie. Aan mij de taak om ze te begeleiden in de keuzes richting het ondernemerschap. De opleidingsniveaus en de werkervaringen verschillen tussen eenzijdig en allround.

Derde bediende

Deze maand is het 45 jaar geleden dat ik mijn eigen bakkerijopleiding in Hoorn afsloot met de diploma’s halfwas en derde bediende. Later werd de opleiding algemeen consumptief genoemd. In de week van de diploma-uitreiking begon ik met mijn eerste baan. Die week bestonden mijn werkzaamheden uit vruchtjes op het gebak leggen, platen schoonmaken en afwassen. Vanaf de tweede week werden mijn werkzaamheden en verantwoordelijkheden steeds verder uitgebreid. Om ervaring op te doen, heb ik na anderhalf jaar een andere werkgever gezocht waar ik weer andere technieken en vaardigheden leerde.

Via het zogenaamde leerlingenstelsel werden de diploma’s gezel, eerste gezel en het patroons diploma gehaald. Dat betekende een middag en avond in de week naar school, waar de vaardigheden verder werden bijgebracht. Een gedeelte van de eindcijfers werd bepaald door de producten die op de school werden gemaakt. Het andere gedeelte van de cijfers werd bepaald door de producten die in het bedrijf door mij werden gemaakt. De ‘consulent’ beoordeelde dit en tekende af. Dit waren zowel banketproducten als brood. Banket was geen probleem, brood wel.

De arbeidsinspectie controleerde in die tijd heel streng of de medewerkers die voor 6.00 uur werkten minimaal achttien jaar waren. Als ik om 6.00 uur begon met mijn werk, was het brood al (bijna) klaar. Dus voor mij zat er, zoals voor velen in die tijd, niets anders op dan een brood van het rek te pakken om dit te laten beoordelen. Op mijn achttiende verjaardag had ik mijn eerste

werkdag in een ander bedrijf: in de broodbakkerij. Omdat ik toen mijn beide gezel-diploma’s inmiddels al behaald had, heb ik het ‘bedrog’ niet meer goed kunnen maken. Maar het was wel mijn kans om ervaring op te doen en allround te worden. Daar deed ik mijn voordeel mee toen ik zelf een bedrijf overnam.

De auteur, Koos Klein, is bakkerijadviseur bij Bouwer & Officier Accountants en Belastingadviseurs voor bakkers te Hazerswoude, tel. 071 - 34 19 000. Meer informatie: www.bouwer-officier.nl of via 06-20364698.

Lees ook
Jaareindetips

Jaareindetips

Het kabinet heeft zijn nieuwe plannen voor de komende jaren weer gepresenteerd en ter behandeling aangeboden aan de Tweede Kamer. Hoe kunt u als ondernemer hier gebruik van maken en belasting besparen? Door nog voor het einde van het jaar in actie te komen! BTW van 6% naar 9% De tariefsverhoging geldt voor alle leveringen en diensten die vanaf 1 januari...

Familiebedrijven

Familiebedrijven

Op 1 januari 2016 telde Nederland 276.900 familiebedrijven. Dit komt neer op 71 procent van alle bedrijven (exclusief bedrijven met één werkzame persoon). Uit diverse onderzoeken blijkt dat familiebedrijven het beter doen dan de andere ondernemingen. Een familiebedrijf is conform de definitie van de Europese Commissie een bedrijf waarbij: 1. De meerderheid...

De wet AVG en de gevolgen

De wet AVG en de gevolgen

De wet AVG is sinds 25 mei 2018 van kracht en iedere ondernemer is hiervan inmiddels op de hoogte. In deze wet staat de bescherming van persoonsgegevens centraal en u als ondernemer dient aan te kunnen tonen dat u de zaken naar behoren geregeld heeft. Van uw accountant en boekhouder zult u ondertussen verwerkersovereenkomsten hebben ontvangen waarin...

Lijnoperator omgeving Utrecht

Lijnoperator omgeving Utrecht

Wat ga je doen?Wij zoeken voor deze bakkerij een lijnoperator. De werkzaamheden bestaan o.a. uit het bedienen van de automatische productielijnen, het zetten van...

Bakker / Ovenist omgeving Doorn

Bakker / Ovenist omgeving Doorn

Wat ga je doen?Ben jij een bakker/ ovenist en weet je ook je weg te vinden in het magazijn en achter het stuur? Dan is deze vacature zeker weten iets voor jou! Door...

Zelfstandig werken broodbakker omgeving Zwolle

Zelfstandig werken broodbakker omgeving Zwolle

Wat ga je doen?In deze functie voor de lange termijn ga je als zelfstandig werkend broodbakker ga jij samen met je collega's het perfecte brood maken. Dit doe je...