Energie besparen: weeg alternatieven goed af

Ecologisch energie_pixabay

Foto: Pixabay

Vorige zomer werd de Informatieplicht Energiebesparing ingevoerd voor bedrijven die meer dan 50.000 kWh stroom of 25.000 m³ gas verbruiken. De NBOV krijgt sinds die tijd regelmatig vragen van bakkers hoe ze kunnen besparen op energie.

“Vaak kunt u behoorlijk wat energie besparen met relatief goedkope maatregelen. Maar ga wel goed na of een maatregel, investering of vervanging u inderdaad een besparing oplevert, eventueel in combinatie met een subsidie.” Dat is het belangrijkste advies dat Wiepkje Colijn, beleidsadviseur bij de NBOV, voor ondernemers heeft.

Als voorbeeld van een snelle besparing noemt ze sensoren voor de verlichting. Die zijn niet al te duur, en aan te bevelen voor ruimtes waar de lampen de gehele dag branden, zonder dat dit direct nodig is. “Bijvoorbeeld in het grondstofmagazijn, waar u alleen bij aanvang van de productie komt. Een sensor voorkomt dan dat de verlichting onnodig brandt. Voor ruimtes waar u echter maar kort en niet vaak bent, is een sensor niet altijd de beste keuze, omdat het soms lang duurt voordat deze de lamp uitschakelt. Een gewone schakelaar is dan beter, en goedkoper, maar dan moet u natuurlijk niet vergeten het licht uit te doen.” Veel bakkerijen overwegen over te stappen op ledverlichting, zegt ze. Dat kan een flinke besparing opleveren, maar vergt een grotere investering. “Vaak verdient u die snel terug. Hoe snel, dat hangt af van uw specifieke situatie. Reken dat daarom goed na.”

Alternatieven

Wilt u de komende jaren apparatuur vervangen? Wiepkje Colijn adviseert om daarbij rekening te houden met alternatieve energiebronnen. “Informeer niet alleen naar het energieverbruik en de besparingsmogelijkheden, maar bekijk ook of en hoe u op termijn naar elektriciteit kunt switchen en of uw aansluiting daarvoor geschikt is.” Voor duurzame alternatieven zijn vaak subsidies beschikbaar, of een investeringsaftrek. “De Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) is bedoeld voor warmtepompen en zonneboilers. Daarbij worden wel voorwaarden gesteld aan de grootte van boiler of pomp. Op 24 november start daarnaast de SDE++-subsidieronde, waarmee ondernemers subsidie kunnen aanvragen voor het duurzaam opwekken van energie. Ook provincies en gemeenten hebben soms subsidieprogramma’s.”
“Kijk tot slot verder dan alleen de productie en uw pand”, rondt Wiepkje Colijn af. “U gebruikt immers ook energie om uw producten te vervoeren. Is uw huidige bestelauto straks toegestaan in een eventuele ‘zero-emissiezone’? Misschien biedt een elektrische auto mogelijkheden voor het bezorgen van bestellingen, of kan dit per elektrische bakfiets. Ook daarvoor is onder voorwaarden subsidie aan te vragen.”

Meer informatie
De NBOV publiceert op nbov.nl regelmatig informatie en tips over energie en energie besparen, onder het kopje ‘Ondernemerschap, Energie en water’. NBOV-leden kunnen daarnaast voor advies contact opnemen, telefonisch op nummer 0182 – 69 30 30 of via info@nbov.nl. Algemene informatie vindt u op wattjemoetweten.nl; informatie over subsidies is te vinden op rvo.nl.

Dossiers
Lees ook
Voorkomen is beter

Voorkomen is beter

Een interessante vraag die je jezelf als ondernemer af en toe moet stellen: waarom koopt iemand niet bij mij? Vertaald naar de NBOV luidt die: waarom wordt iemand geen lid van de NBOV? De laatste weken heb ik daarom veel contact gehad met ondernemers die de toegevoegde waarde van de NBOV niet zien. Sommigen zijn nooit lid geweest; anderen hebben recent...

Online Bijeenkomst veilig en gezond werken

Online Bijeenkomst veilig en gezond werken

Elk bedrijf is verplicht om Risico Inventarisatie en Evaluatie (RI&E) te maken. Is het mogelijk om alle verplichtingen rondom de RI&E in je voordeel te laten werken? Daarvoor organiseren de Bakkerijsector en VBZ op 29 oktober de online bijeenkomst Veilig en gezond werken 2020.

NBOV start 1,5-meter-herfstactie

NBOV start 1,5-meter-herfstactie

Een van de belangrijkste basismaatregelen in de strijd tegen het coronavirus is de 1,5 meter afstand. Ook bakkers moeten ervoor zorgen dat ze deze regel handhaven in hun onderneming. NBOV wil haar leden hierbij helpen en start de 1,5-meter-herfstactie.

Allround broodbakker omgeving Doorn

Allround broodbakker omgeving Doorn

Wat ga je doen?Ben jij een bakker/ ovenist? Dan is deze vacature zeker weten iets voor jou! Door een verschuiving in het personeelsbestand komt er binnen het bestaande...

Enthousiaste broodbakker, omgeving Hoogezand

Enthousiaste broodbakker, omgeving Hoogezand

Wat ga je doen?Wil jij werken in een bakkerij waarbij jouw (nieuwe) ideeën welkom zijn en waarbij je kan meedenken over nieuwe producten? Wij zoeken voor een...

Broodbakker in Den Haag

Broodbakker in Den Haag

Wat ga je doen? Ter uitbreiding van het huidige team komt er een functie van allround broodbakker bij. Deze is voor de lange termijn en voor 38 uur per week. In...