Energie besparen: weeg alternatieven goed af

4 september 2020
Foto: Pixabay

Vorige zomer werd de Informatieplicht Energiebesparing ingevoerd voor bedrijven die meer dan 50.000 kWh stroom of 25.000 m³ gas verbruiken. De NBOV krijgt sinds die tijd regelmatig vragen van bakkers hoe ze kunnen besparen op energie.

“Vaak kunt u behoorlijk wat energie besparen met relatief goedkope maatregelen. Maar ga wel goed na of een maatregel, investering of vervanging u inderdaad een besparing oplevert, eventueel in combinatie met een subsidie.” Dat is het belangrijkste advies dat Wiepkje Colijn, beleidsadviseur bij de NBOV, voor ondernemers heeft.

Als voorbeeld van een snelle besparing noemt ze sensoren voor de verlichting. Die zijn niet al te duur, en aan te bevelen voor ruimtes waar de lampen de gehele dag branden, zonder dat dit direct nodig is. “Bijvoorbeeld in het grondstofmagazijn, waar u alleen bij aanvang van de productie komt. Een sensor voorkomt dan dat de verlichting onnodig brandt. Voor ruimtes waar u echter maar kort en niet vaak bent, is een sensor niet altijd de beste keuze, omdat het soms lang duurt voordat deze de lamp uitschakelt. Een gewone schakelaar is dan beter, en goedkoper, maar dan moet u natuurlijk niet vergeten het licht uit te doen.” Veel bakkerijen overwegen over te stappen op ledverlichting, zegt ze. Dat kan een flinke besparing opleveren, maar vergt een grotere investering. “Vaak verdient u die snel terug. Hoe snel, dat hangt af van uw specifieke situatie. Reken dat daarom goed na.”

Alternatieven

Wilt u de komende jaren apparatuur vervangen? Wiepkje Colijn adviseert om daarbij rekening te houden met alternatieve energiebronnen. “Informeer niet alleen naar het energieverbruik en de besparingsmogelijkheden, maar bekijk ook of en hoe u op termijn naar elektriciteit kunt switchen en of uw aansluiting daarvoor geschikt is.” Voor duurzame alternatieven zijn vaak subsidies beschikbaar, of een investeringsaftrek. “De Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) is bedoeld voor warmtepompen en zonneboilers. Daarbij worden wel voorwaarden gesteld aan de grootte van boiler of pomp. Op 24 november start daarnaast de SDE++-subsidieronde, waarmee ondernemers subsidie kunnen aanvragen voor het duurzaam opwekken van energie. Ook provincies en gemeenten hebben soms subsidieprogramma’s.”
“Kijk tot slot verder dan alleen de productie en uw pand”, rondt Wiepkje Colijn af. “U gebruikt immers ook energie om uw producten te vervoeren. Is uw huidige bestelauto straks toegestaan in een eventuele ‘zero-emissiezone’? Misschien biedt een elektrische auto mogelijkheden voor het bezorgen van bestellingen, of kan dit per elektrische bakfiets. Ook daarvoor is onder voorwaarden subsidie aan te vragen.”

Meer informatie
De NBOV publiceert op nbov.nl regelmatig informatie en tips over energie en energie besparen, onder het kopje ‘Ondernemerschap, Energie en water’. NBOV-leden kunnen daarnaast voor advies contact opnemen, telefonisch op nummer 0182 – 69 30 30 of via info@nbov.nl. Algemene informatie vindt u op wattjemoetweten.nl; informatie over subsidies is te vinden op rvo.nl.

Altijd op de hoogte blijven?