‘Chocolade gaat over design, vormgeving en smaak’

lisa matthijssen_BIB 6-2019

Lisa Matthijssen (25) werkt bij chocolatier Friandries in Tilburg als chocolatier en patissier. Het mooiste aan het vak vindt ze de creativiteit die ze erin kwijt kan. “Met chocolade kun je mousse, bonbons en hele bouwwerken maken. Als ik met dit product werk, komt mijn kunstzinnige kant naar boven.”

Tekst: Marloe van der Schrier  | Foto: Oscar van der Wijk

“Na de middelbare school ben ik naar de kunstacademie gegaan voor een opleiding in grafisch ontwerp. Ik was altijd al bezig met kunst, design en vormgeving, dus het paste goed. Toch ben ik gestopt: voor mijn verjaardag kreeg ik van mijn oom – zelf chef-kok en productontwikkelaar voor onder andere Mars – een cursus patisserie. Alles kwam samen: design, vormgeving, en er kwam ook nog eens smaak bij kijken. Dat gaf het nog een extra dimensie. Ik heb me uitgeschreven aan de kunstacademie en na een half jaar werkervaring als banketbakker bij La Place begonnen aan een patissieropleiding aan het Summa College in Eindhoven.”

Jong bedrijf

“Voor mij is veel nog nieuw, ik moet nog veel leren binnen het vakgebied. Soms loop ik wel eens tegen dingen aan, dat ik denk: het had anders gekund, maar daar leer ik dan weer van. Het is leuk om bij een jong bedrijf te werken. De eigenaar zelf is 27 en was altijd kok. Hij kijkt heel anders naar smaakcombinaties, ik ben vrij klassiek opgeleid. Hierdoor heb ik bij dit bedrijf echt veel geleerd op smaakgebied. We combineren de gekste dingen: bonbons met rode bieten gelei en ganache met trekdrop. Het is gewoon doen en proberen. En als het niet lukt, probeer je het nog een keer.”

Blije klanten

“Het is leuk om de klant blij te maken met een product. Vaak komen mensen een cadeautje halen, een product dat wij met hart en ziel hebben gemaakt. Ik merk dat klanten meer willen betalen voor iets dat handgemaakt is. In onze winkel hebben we een glazen deur tussen de verkoop- en de productieruimte, zodat mensen ons echt aan het werk zien. Soms voelt het alsof je op de vingers wordt gekeken, maar het levert vooral heel veel leuke reacties op. Doordat we innovatief en modern zijn, komen er ook veel jonge mensen in de winkel die houden van design. Ze zien onze producten vaak op sociale media. Ook oudere mensen komen bij ons in de winkel: die zijn verrukt van wat ze hebben geproefd en komen elke week terug.”

Lees ook
De feestdagen bij Patisserie de Rouw

De feestdagen bij Patisserie de Rouw

De nougatinetaart is de specialiteit van Patisserie de Rouw. Al drie generaties lang bakt de familie deze taart. Daarnaast introduceert de patisserie voor de feestdagen de Hamburger Macaron-taart en een coronaproof cadeaupakket voor bedrijven.

Ter Groene Poort levert chocolade sculpturen voor Train Expo

Ter Groene Poort levert chocolade sculpturen voor Train Expo

Het Belgische treinmuseum, Train World, staat tot eind februari 2021 in het teken van de Expo Choco Loco. Speciaal voor deze tentoonstelling maakte opleidingsinstituut Ter Groene Poorte 23 sculpturen van chocolade.

Sigep verplaatst naar maart 2021

Sigep verplaatst naar maart 2021

Sigep is de grootste ijsbeurs ter wereld. Maar de laatste jaren gaan bezoekers niet meer alleen voor ijs naar Rimini, maar ook voor brood, banket, chocolade en koffie. Deze beurs stond gepland voor januari 2021, maar vanwege de coronacrisis heeft de organisatie besloten om de beurs te verplaatsen naar maart 2021. Met zowel een fysieke als een digitale...

Allround broodbakker omgeving Doorn

Allround broodbakker omgeving Doorn

Wat ga je doen?Ben jij een bakker/ ovenist? Dan is deze vacature zeker weten iets voor jou! Door een verschuiving in het personeelsbestand komt er binnen het bestaande...

Enthousiaste broodbakker, omgeving Hoogezand

Enthousiaste broodbakker, omgeving Hoogezand

Wat ga je doen?Wil jij werken in een bakkerij waarbij jouw (nieuwe) ideeën welkom zijn en waarbij je kan meedenken over nieuwe producten? Wij zoeken voor een...

Broodbakker in Den Haag

Broodbakker in Den Haag

Wat ga je doen? Ter uitbreiding van het huidige team komt er een functie van allround broodbakker bij. Deze is voor de lange termijn en voor 38 uur per week. In...