‘Chocolade gaat over design, vormgeving en smaak’

lisa matthijssen_BIB 6-2019

Lisa Matthijssen (25) werkt bij chocolatier Friandries in Tilburg als chocolatier en patissier. Het mooiste aan het vak vindt ze de creativiteit die ze erin kwijt kan. “Met chocolade kun je mousse, bonbons en hele bouwwerken maken. Als ik met dit product werk, komt mijn kunstzinnige kant naar boven.”

Tekst: Marloe van der Schrier  | Foto: Oscar van der Wijk

“Na de middelbare school ben ik naar de kunstacademie gegaan voor een opleiding in grafisch ontwerp. Ik was altijd al bezig met kunst, design en vormgeving, dus het paste goed. Toch ben ik gestopt: voor mijn verjaardag kreeg ik van mijn oom – zelf chef-kok en productontwikkelaar voor onder andere Mars – een cursus patisserie. Alles kwam samen: design, vormgeving, en er kwam ook nog eens smaak bij kijken. Dat gaf het nog een extra dimensie. Ik heb me uitgeschreven aan de kunstacademie en na een half jaar werkervaring als banketbakker bij La Place begonnen aan een patissieropleiding aan het Summa College in Eindhoven.”

Jong bedrijf

“Voor mij is veel nog nieuw, ik moet nog veel leren binnen het vakgebied. Soms loop ik wel eens tegen dingen aan, dat ik denk: het had anders gekund, maar daar leer ik dan weer van. Het is leuk om bij een jong bedrijf te werken. De eigenaar zelf is 27 en was altijd kok. Hij kijkt heel anders naar smaakcombinaties, ik ben vrij klassiek opgeleid. Hierdoor heb ik bij dit bedrijf echt veel geleerd op smaakgebied. We combineren de gekste dingen: bonbons met rode bieten gelei en ganache met trekdrop. Het is gewoon doen en proberen. En als het niet lukt, probeer je het nog een keer.”

Blije klanten

“Het is leuk om de klant blij te maken met een product. Vaak komen mensen een cadeautje halen, een product dat wij met hart en ziel hebben gemaakt. Ik merk dat klanten meer willen betalen voor iets dat handgemaakt is. In onze winkel hebben we een glazen deur tussen de verkoop- en de productieruimte, zodat mensen ons echt aan het werk zien. Soms voelt het alsof je op de vingers wordt gekeken, maar het levert vooral heel veel leuke reacties op. Doordat we innovatief en modern zijn, komen er ook veel jonge mensen in de winkel die houden van design. Ze zien onze producten vaak op sociale media. Ook oudere mensen komen bij ons in de winkel: die zijn verrukt van wat ze hebben geproefd en komen elke week terug.”

Lees ook
Showstukken afgestudeerde patissiers in etalage van Patisserie De Rouw

Showstukken afgestudeerde patissiers in etalage van Patisserie De Rouw

Vanwege de coronamaatregelen ging de eindpresentatie van de afgestudeerde patissiers van het Summa College in Eindhoven niet door. Dankzij Arthur en Doris de Rouw zijn de showstukken van vijf van deze eindexamenstudenten toch te bewonderen. In de etalage van patisserie De Rouw staan de chocolade showstukken waar de vijf studenten maanden mee bezig zijn...

Dekom presenteert digitale zomercatalogus

Dekom presenteert digitale zomercatalogus

De nieuwe zomercatalogus van Dekom is verschenen. Bakkers, patissiers en chocolatiers kunnen deze downloaden op de website van de decoratiespecialist. Dekom is leverancier van decoraties voor bakkerijen, horeca en industrie.

Op pad in Parijs - Van de oudste chocoladewinkel tot instagrammable verpakkingen

Op pad in Parijs - Van de oudste chocoladewinkel tot instagrammable verpakkingen

We mogen in Nederland de deur nog uit voor een wandeling of boodschappen, maar echt lekker shoppen of inspiratie opdoen zit er voorlopig niet in. Laat staan dat je de grens over kunt. En dat terwijl bijvoorbeeld Parijs voor velen in onze branche zo’n inspirerende plek is. Gelukkig gaf de redactie van Bakkers in bedrijf tijdens Europain, afgelopen januari,...

Deegmaker productie omgeving Zoetermeer

Deegmaker productie omgeving Zoetermeer

Wat ga je doen?Voor een bakkerij in de omgeving van Zoetermeer zijn wij op zoek naar deegmakers in de productie. Werkzaamheden: > Afwegen, mengen en kneden van de(hulp)grondstoffen...

Broodbakker ambachtelijk omgeving Zwolle

Broodbakker ambachtelijk omgeving Zwolle

Wat ga je doen?In deze functie voor de lange termijn ga je als zelfstandig werkend broodbakker ga jij samen met je collega's het perfecte brood maken. Dit doe je...

Zelfstandig werkend broodbakker omgeving Apeldoorn

Zelfstandig werkend broodbakker omgeving Apeldoorn

Wat ga je doen?Voor een bakkerij in de omgeving van Apeldoorn zijn we per direct op zoek naar een zelfstandig werkend broodbakker voor de nachtploeg. In deze functie...