Auteursrechten beeldmateriaal

18 juli 2023 NBOV Bas Peperzak via Unsplash

Stel, je hebt zojuist een stuk tekst geschreven voor je website en je bent op zoek naar een afbeelding om de inhoud te versterken. Het is verleidelijk om snel iets op te zoeken via Google, maar dit kan soms tot problemen leiden. 

Afbeeldingen zijn vaak auteursrechtelijk beschermd en het plaatsen ervan op je website of social media zonder toestemming kan leiden tot een flinke boete. Een van onze leden heeft dit pijnlijk ondervonden. 

Inbreuk

Begin dit jaar ontving de ondernemer, die liever anoniem wil blijven, een brief van het Algemeen Nederlands Persbureau (ANP) met de mededeling dat het gebruik van hun fotomateriaal zonder licentie of toestemming onrechtmatig is en inbreuk maakt op het auteursrecht. Dit kan leiden tot gemiste inkomsten voor de auteursrechthebbende en schade aan de exclusiviteit van de foto’s.  Als gevolg van dit onrechtmatig gebruik moest de bakker uiteindelijk een boete van €375 betalen voor één foto.

Gratis

Het is aan te raden om altijd op zoek te gaan naar rechtenvrije afbeeldingen of om toestemming te vragen aan de eigenaar van het materiaal voordat je het gebruikt. Gelukkig zijn er veel websites waar je gratis rechtenvrije afbeeldingen kunt vinden, zoals Un­splash, Pexels en Pixabay.

Gratis foto’s worden soms ook stockfoto’s genoemd. Het woord ‘stockfoto’ betekent echter niet dat de foto gratis is: er zijn gratis stockfoto’s en stockfoto’s waarvoor betaald moet worden. Lees daarom altijd de gebruiksvoorwaarden van de website of de specifieke foto.

Je kan ook altijd overwegen om zelf foto’s te maken of een professionele fotograaf in te huren om foto’s te maken die specifiek zijn afgestemd op jouw bedrijf of merk. Zo voorkom je niet alleen problemen met auteursrechten, maar zorg je ook voor een unieke en professionele uitstraling van je website en social media-kanalen.

Tips

Meer weten over de rechten bij beeld? Op onze website nbov.nl staan meer tips over hoe je een boete kan voorkomen en voor advies kan je ook altijd contact opnemen met de NBOV. 

Altijd op de hoogte blijven?