Rijstevlaaibrioche

Rijstevlaaibrioche_Stap 7

Rijstevlaaibrioche_Stap-7-199x300 Het briochebroodje bestaat uit een combinatie van smaken die perfect bij elkaar passen. De basis is het briochedeeg waar voor het bakken een laagje kookroom wordt ingelegd. Vervolgens wordt de rijstevlaaivulling opgebracht waar na het bakken een spiegel van mango- en passievruchtpuree wordt aangebracht. Het broodje is voor elk moment van de dag als je jezelf wilt verwennen. Het kan ook een heerlijk broodje zijn om mee te trakteren als variatie op gebak.

Recept en Foto's: BoulangerieTeam/Wietse Schiere 

Receptuur Brioche

Zetsel:

  • 10 % melk (lauw)
  • 5 % gist
  • 10 % T65

Gist goed oplossen in de melk en dan de bloem erdoor roeren. Dit 20 minuten laten loskomen, dan de volgende ingrediënten toevoegen:

  • 90 % bloem T45
  • 2 % zout
  • 45 % eieren (vers)
  • 12 % suiker (fijne melis)
  • 2 % honing

Van deze grondstoffen een glad deeg draaien, dan de roomboter toevoegen en net zo lang draaien totdat er een mooi glad deeg is.

  • 50 % roomboter

In de koeling plaatsen. Het liefst de dag erna verwerken.

Rijstevlaai vulling:

  • 25 % rijstevlaai vulling
  • 3 % eidooier

Mengen, vervolgens opgeklopt eiwit/suiker erdoor spatelen.

  • 3 % eiwit
  • 1,5 % kristalsuiker

Receptuur Vanille Room

  • 50 % slagroom
  • 50 % melk
  • vanille stokje

Koken en vervolgens familie maken met suiker, maïzena en ei.

  • 15 % kristalsuiker
  • 6,6 % maïzena
  • 14 % ei

Spiegel:

  • 50 % mangopuree
  • 50 % passievruchtpuree
  • 100 % geleisuiker

Stap 1

Rol het deeg uit op 2,2 mm en steek plakken uit van Ø 11 cm. Maak 7 inkepingen van 2 cm, rondom mooi verdeeld. Doe dit bij voorkeur met een steker.

Rijstevlaaibrioche_Stap-1-300x199  

Stap 2

Leg de plakjes dakpansgewijs in de vorm en zet ze daarna voor circa één uur in de narijs.

Rijstevlaaibrioche_Stap-2-300x199

Stap 3

Leg de roomplakjes erin.

Rijstevlaaibrioche_Stap-3-300x199

Stap 4

Rijstevlaaivulling monteren.

Rijstevlaaibrioche_Stap-4-300x199

Stap 5

De rijstevlaaivulling opscheppen en bakken voor 13 à 14 minuten op 200°C of hete lucht 165°C.

Rijstevlaaibrioche_Stap-5-300x199

Stap 6

Spiegel oplepelen.

Rijstevlaaibrioche_Stap-6-300x199

Stap 7

Presenteer het eindresultaat. Geniet ervan!

Rijstevlaaibrioche_Stap7-300x206  

Over Wietse Schiere

Waar werk je?

Koopmans Meel in Leeuwarden.

Waar ben je trots op?

Op de Europese titel Boulangerie uit 2012 en op de titel Meester Boulanger die ik sinds 2013 elke dag met trots uitdraag.

 
Lees ook
Kruidnotenbrood

Kruidnotenbrood

Dit rijk gevulde kruidnotenbrood in de vorm van een klassieke tulband smaakt uitstekend op koude najaarsdagen, wanneer de wind guur door de bomen waait. Als extra verwennerij kunt u er spijspillen aan toevoegen. Zo wordt het wel een erg heerlijk avondje! Recept en beeld: AB Mauri Ingrediënten Basisrecept: Tarwebloem 100% 4 kg Koningsgist 8% 0,32 kg...

Stoofpeerrondjes

Stoofpeerrondjes

De winter leent zich bij uitstek voor recepten met stoofperen. De donkere, kruidige smaak van dit ouderwets lekkere fruit past uitstekend bij het seizoen. De aanloop naar de feestdagen biedt u als bakker bovendien de gelegenheid flink te experimenteren met broodproducten. Met deze stoofpeerrondjes dus bijvoorbeeld! Een verrassend lekker lunchrecept,...

Scoop Oliebollenmix van AB Mauri: De mix van winnaars

Scoop Oliebollenmix van AB Mauri: De mix van winnaars

In Nederland worden rondom de jaarwisseling miljoenen oliebollen gegeten. De oliebol is en blijft een unieke eindejaarstraktatie van eigen bodem! AB Mauri heeft met haar Scoop Oliebollenmix een mix ontwikkeld met precies de juiste ingrediënten voor de allerbeste oliebol. Niet voor niets eindigden veel van de gebruikers ieder jaar weer in de top-tien...

Productiemedewerkers industriele bakkerij

Productiemedewerkers industriele bakkerij

Beschrijving Productiemedewerkers en industriele banketbakkers vervullen een belangrijke taak. Samen met je collega's zorg je ervoor dat duizenden mensen elke dag...

Broodbakker omgeving Rotterdam

Broodbakker omgeving Rotterdam

Beschrijving Als broodbakker bij Het Ambacht maken wij de match naar vacatures voor de lange termijn. Voor ieder wat wils, heb je de ervaring of ambitie voor de...

Banketbakker omgeving Helmond

Banketbakker omgeving Helmond

Beschrijving In deze functie produceer je de lekkerste gebaksproducten uit Limburg. Samen met je collega’s verzorg je veel handwerk, maar ben je ook in staat...