Rijstevlaaibrioche

Rijstevlaaibrioche_Stap 7

Rijstevlaaibrioche_Stap-7-199x300 Het briochebroodje bestaat uit een combinatie van smaken die perfect bij elkaar passen. De basis is het briochedeeg waar voor het bakken een laagje kookroom wordt ingelegd. Vervolgens wordt de rijstevlaaivulling opgebracht waar na het bakken een spiegel van mango- en passievruchtpuree wordt aangebracht. Het broodje is voor elk moment van de dag als je jezelf wilt verwennen. Het kan ook een heerlijk broodje zijn om mee te trakteren als variatie op gebak.

Recept en Foto's: BoulangerieTeam/Wietse Schiere 

Receptuur Brioche

Zetsel:

  • 10 % melk (lauw)
  • 5 % gist
  • 10 % T65

Gist goed oplossen in de melk en dan de bloem erdoor roeren. Dit 20 minuten laten loskomen, dan de volgende ingrediënten toevoegen:

  • 90 % bloem T45
  • 2 % zout
  • 45 % eieren (vers)
  • 12 % suiker (fijne melis)
  • 2 % honing

Van deze grondstoffen een glad deeg draaien, dan de roomboter toevoegen en net zo lang draaien totdat er een mooi glad deeg is.

  • 50 % roomboter

In de koeling plaatsen. Het liefst de dag erna verwerken.

Rijstevlaai vulling:

  • 25 % rijstevlaai vulling
  • 3 % eidooier

Mengen, vervolgens opgeklopt eiwit/suiker erdoor spatelen.

  • 3 % eiwit
  • 1,5 % kristalsuiker

Receptuur Vanille Room

  • 50 % slagroom
  • 50 % melk
  • vanille stokje

Koken en vervolgens familie maken met suiker, maïzena en ei.

  • 15 % kristalsuiker
  • 6,6 % maïzena
  • 14 % ei

Spiegel:

  • 50 % mangopuree
  • 50 % passievruchtpuree
  • 100 % geleisuiker

Stap 1

Rol het deeg uit op 2,2 mm en steek plakken uit van Ø 11 cm. Maak 7 inkepingen van 2 cm, rondom mooi verdeeld. Doe dit bij voorkeur met een steker.

Rijstevlaaibrioche_Stap-1-300x199  

Stap 2

Leg de plakjes dakpansgewijs in de vorm en zet ze daarna voor circa één uur in de narijs.

Rijstevlaaibrioche_Stap-2-300x199

Stap 3

Leg de roomplakjes erin.

Rijstevlaaibrioche_Stap-3-300x199

Stap 4

Rijstevlaaivulling monteren.

Rijstevlaaibrioche_Stap-4-300x199

Stap 5

De rijstevlaaivulling opscheppen en bakken voor 13 à 14 minuten op 200°C of hete lucht 165°C.

Rijstevlaaibrioche_Stap-5-300x199

Stap 6

Spiegel oplepelen.

Rijstevlaaibrioche_Stap-6-300x199

Stap 7

Presenteer het eindresultaat. Geniet ervan!

Rijstevlaaibrioche_Stap7-300x206  

Over Wietse Schiere

Waar werk je?

Koopmans Meel in Leeuwarden.

Waar ben je trots op?

Op de Europese titel Boulangerie uit 2012 en op de titel Meester Boulanger die ik sinds 2013 elke dag met trots uitdraag.

 
Lees ook
Chocolade ‘lotusbloem’ dessert

Chocolade ‘lotusbloem’ dessert

ijdens Bakkersvak 2020 demonstreerde ik namens het Dutch Pastry Team de chocolade ‘lotusbloem’ ", vertelt Peter Remmelszwaai. "Het dessert is al enige tijd, in verschillende uitvoeringen,populair op social media. Ik heb er een eigen draai aan gegeven zodat de chocoladebloemen goed vooraf te maken zijn."

Koningsbloem met sinaasappelbavarois

Koningsbloem met sinaasappelbavarois

Ronald Timmer van Bakkerij Timmer deelt twee Koningsdag-recepten met producten van Pruvé. “Van iets heel simpels, kun je iets heel moois maken", zegt hij. Dit is het recept voor koningsbloem met sinaasappelbavarois (± 70 stuks).

Oranje-rolletjes

Oranje-rolletjes

Ronald Timmer van Bakkerij Timmer deelt twee Koningsdag-recepten met producten van Pruvé. “Van iets heel simpels, kun je iets heel moois maken", zegt hij. Dit is het recept voor Oranje-rolletjes (± 160 stuks).

Zelfstandig werkend (desem) broodbakker omgeving Noordwijk

Zelfstandig werkend (desem) broodbakker omgeving Noordwijk

Wat ga je doen?Voor deze kleine ambachtelijke bakkerij zijn we per direct op zoek naar een zelfstandig werkend broodbakker. Je zal je bezighouden met het totale...

Broodbakker te Groningen

Broodbakker te Groningen

Wat ga je doen?Voor deze bakkerij zijn wij per direct op zoek naar een zelfstandig werkende broodbakker. Het betreft een fulltime functie voor langere tijd. Ook...

Operator Productie omgeving Kerkrade

Operator Productie omgeving Kerkrade

Wat ga je doen?Als operator productie ben je verantwoordelijk voor een goed verloop van de productie van het brood. Je bereidt deegsoorten, je bedient de machines...