Gelegenheidstaart van Skills Patissier-finalist Michelle Frantzen
Op 1 april streden leerlingen uit zo'n vijftig verschillende vakgebieden uit het hele land tegen elkaar tijdens de Skills Heroes-wedstrijden. Skills Patisserie-finalist Michelle Frantzen (19) is student Patisserie op MboRijnland en werkt bij Banketbakkerij Krijn Verdoes. Ze deelt het recept voor haar gelegenheidstaart met het thema ‘China’.
"Voor de wedstrijd heb ik een gelegenheidstaart van een luchtig kapselbeslag, ofwel een biscuitbeslag, met five spices crème au beurre, amarettocremeux, sinaasappelcompote en een krokantje met walnotenpraline gemaakt. Bovenop de taart zat een lotusbloem van chocolade. Voor de verrassingsopdracht had ik een kokos-mangotartelette gemaakt. Mijn showstuk heb ik helaas niet op tijd afgekregen.
Ik vind het heel leuk om een product helemaal op mijn eigen manier te maken. Ook probeer ik graag nieuwe dingen uit. Zodra het product gelukt is, kan ik het nog beter maken door feedback te vragen. Daardoor krijg je ook steeds meer kennis over het vak. Iedereen bij mijn stagebedrijf heb ik om hulp mogen vragen, hun mening en kennis was erg waardevol. Op basis van die feedback heb ik alles verbeterd totdat ik er helemaal tevreden over was.
Mijn inspiratie haal ik vaak uit bakboeken of van Pinterest. Dan ga ik de recepten verbeteren of veranderen zodat er een heel nieuw product ontstaat. Vervolgens oefen ik heel veel en verander ik het product steeds weer totdat ik een zo goed mogelijk eindresultaat heb.
Ik zou heel graag nog een keer willen leren suikertrekken. De creaties die hieruit komen vind ik altijd erg mooi. Ik denk dat ik hierdoor alleen maar nog meer over het vak ga leren."
Receptuur Gelegenheidstaart
Biscuit
220 g |
Heelei |
110 g |
Castorsuiker |
110 g |
Patentbloem |
Walnoten praline
40 g |
Walnoten |
40 g |
Suiker |
Krokantje
8 g |
Olie/cacaoboter |
66 g |
Pure chocolade |
50 g |
Feuillentine |
80 g |
Walnoten praline |
Amaretto cremeux
15 g |
Amaretto |
3 g |
Pure alcohol |
25 g |
Suiker |
25 g |
Heelei |
12 g |
Eidooier |
1 g |
Gelatine |
3 g |
Water |
20 g |
Boter |
Crème au beurre
189 g |
Melk |
153 g |
Suiker |
113 g |
Eidooier |
400 g |
Boter |
|
Kruiden: |
Sinaasappelcompote
150 g |
Sinaasappelstukjes |
90 g |
Abrikozenpuree |
2 g |
Steranijs |
60 g |
Suiker |
5 g |
Pectine NH |
Dossiers
Meer over
Lees ook
Bakkers in de media - week 24
Frank Janssen over stijgende prijzen, een In Memoriam voor bakker Tijmen Hoogendoorn en Afslag Worstenbrood. Wat lazen we deze week over de bakkersbranche in andere media?
Gelegenheidstaart van Skills Patissier-winnaar Serena van Breukelen
Op 1 april streden leerlingen uit zo'n vijftig verschillende vakgebieden uit het hele land tegen elkaar tijdens de Skills Heroes-wedstrijden. Skills Patisserie-winnaar Serena van Breukelen (21) is student Patisserie aan het ROC van Twente en werkt bij Chocoladebezorgd. Ze vertelt over Skills Heroes en deelt de recepturen voor haar gelegenheidstaart.
Getoerd gerezen van Skills-finalist Ilse van Pelt
Op 1 april streden leerlingen uit zo'n vijftig verschillende vakgebieden uit het hele land tegen elkaar tijdens de Skills Heroes-wedstrijden. Ilse van Pelt (18) werd derde tijdens de finale Skills Boulangerie. Ze volgt de opleiding Zelfstandig werkend bakker brood en banket bij Scalda en werkt bij De Echte Baker Vroonland. Ze deelt haar receptuur voor...