Gelegenheidstaart van Skills Patissier-finalist Michelle Frantzen

Gelegenheidstaart Michelle Frantzen

Op 1 april streden leerlingen uit zo'n vijftig verschillende vakgebieden uit het hele land tegen elkaar tijdens de Skills Heroes-wedstrijden. Skills Patisserie-finalist Michelle Frantzen (19) is student Patisserie op MboRijnland en werkt bij Banketbakkerij Krijn Verdoes. Ze deelt het recept voor haar gelegenheidstaart met het thema ‘China’.

"Voor de wedstrijd heb ik een gelegenheidstaart van een luchtig kapselbeslag, ofwel een biscuitbeslag, met five spices crème au beurre, amarettocremeux, sinaasappelcompote en een krokantje met walnotenpraline gemaakt. Bovenop de taart zat een lotusbloem van chocolade. Voor de verrassingsopdracht had ik een kokos-mangotartelette gemaakt. Mijn showstuk heb ik helaas niet op tijd afgekregen. 

Ik vind het heel leuk om een product helemaal op mijn eigen manier te maken. Ook probeer ik graag nieuwe dingen uit. Zodra het product gelukt is, kan ik het nog beter maken door feedback te vragen. Daardoor krijg je ook steeds meer kennis over het vak. Iedereen bij mijn stagebedrijf heb ik om hulp mogen vragen, hun mening en kennis was erg waardevol. Op basis van die feedback heb ik alles verbeterd totdat ik er helemaal tevreden over was. 

Mijn inspiratie haal ik vaak uit bakboeken of van Pinterest. Dan ga ik de recepten verbeteren of veranderen zodat er een heel nieuw product ontstaat. Vervolgens oefen ik heel veel en verander ik het product steeds weer totdat ik een zo goed mogelijk eindresultaat heb.

Ik zou heel graag nog een keer willen leren suikertrekken. De creaties die hieruit komen vind ik altijd erg mooi. Ik denk dat ik hierdoor alleen maar nog meer over het vak ga leren."

Skills Michelle Frantzen

Receptuur Gelegenheidstaart

Biscuit

220 g

Heelei

110 g

Castorsuiker

110 g

Patentbloem


Walnoten praline

40 g

Walnoten

40 g

Suiker


Krokantje

8 g

Olie/cacaoboter

66 g

Pure chocolade

50 g

Feuillentine

80 g

Walnoten praline


Amaretto cremeux

15 g

Amaretto

3 g

Pure alcohol

25 g

Suiker

25 g

Heelei

12 g

Eidooier

1 g

Gelatine

3 g

Water

20 g

Boter


Crème au beurre

189 g

Melk

153 g

Suiker

113 g

Eidooier

400 g

Boter

 

Kruiden:
- Venkelzaad (3 g)
- Kaneel (3 g)
- Kruidnagel (3 g)
- Peper (2 g)
- Anijs (3 g)


Sinaasappelcompote

150 g

Sinaasappelstukjes

90 g

Abrikozenpuree

2 g

Steranijs

60 g

Suiker

5 g

Pectine NH

 

Dossiers
Lees ook
Bakkers en de hoge energieprijzen - Week 47

Bakkers en de hoge energieprijzen - Week 47

Bakkers hebben het moeilijk door de torenhoge energierekeningen, toegenomen kosten voor grondstoffen en inflatie. Wat gebeurde er de afgelopen week? Een greep uit de media.

Recept: Krokant hartig broodje

Recept: Krokant hartig broodje

Weer eens wat anders en erg lekker! De combinatie van desem, oregano, fetakaas en verschillende groenten geeft een verrassend lekker broodje. De tijgerpap op basis van rogge zorgt voor een andere scheuring dan de tijgerpap die we dagelijks gebruiken. Door er roggebloem overheen te strooien, wordt een winters sfeertje gecreëerd.

Recept: Braam-verbena dessert

Recept: Braam-verbena dessert

Dit gebakje zet de braam in de spotlight en combineert fantastisch zacht fruit met romige witte chocolade met frisse limoenverbena op een kaneelcrumble. Tijdens het maken van dit recept is gelet op de hoge hoeveelheid fruitcontent en alternatieve suikers.

Altijd op de hoogte blijven?

 

Abonneer
 

of

Meld je aan voor de nieuwsbrief