Zes Nederlandse Kampioenen brood- en banketbakken

WAGENINGEN - Op het Nederlands Kampioenschap brood- en banketbakken 2016 zijn zes jonge talenten uitgeroepen tot Nederlands Kampioen. Tientallen MBO-leerlingen gingen in zes verschillende brood- en banketklassen de strijd met elkaar aan. De wedstrijd die dit jaar plaatsvond op 5 april, wordt jaarlijks georganiseerd door de Stichting Jeugdvakwedstrijden voor de bakkerij. Alle kandidaten kregen op het Rijn IJssel College in Wageningen vijf uur de tijd om de producten te maken. Bij de regionale voorrondes hadden zij minimaal 70 punten behaald waarmee zij zich kwalificeerden voor dit kampioenschap.

Juryoordeel

De jury was onder de indruk van de eindresultaten. Wietse Schiere en Daan Hesseling van het BoulangerieTeam keurden de broodklassen. “De producten waren goed. Het zag er niet alleen goed uit, maar ook de smaken waren lekker en verrassend”, zo lichtte Meester Boulanger Wietse Schiere toe. Christiaan van der Vegt keurde samen met Jacques van Bragt, Hans Heiloo en Hans Hulshorst in de overige brood- en banketklassen. “De verschillen tussen wel of geen prijs halen waren klein vandaag. Jullie hebben mooie producten gemaakt. Ga zo door en doe vooral mee aan andere mooie vakwedstrijden binnen de branche zoals de Talentenprijs en de Gouden Gard", aldus Van der Vegt.

Volledige uitslag

De volledige uitslag van de wedstrijd in de uiteenlopende klassen is als volgt:

Klasse Uitvoerend broodbakker Punten

  • Derde Prijs: Roy Schepers van het Deltion College met 69 punten
  • Tweede Prijs: Leon Tuijn van het ROCVA met 72 punten
  • Eerste prijs: Joppe Buiting van het Graafschap College met 79 punten

Klasse Uitvoerend brood- en banketbakker

  • Derde Prijs: Daphne Pierik van het Graafschap College met 67 punten
  • Tweede Prijs: Derniek Vogelzang van het Deltion College met 79 punten
  • Eerste Prijs: Hanna van Oost van het Cingel College met 85 punten

Klasse Uitvoerend banketbakker

  • Derde Prijs: Bram Rotteveel van het ROCVA met 67 punten
  • Tweede Prijs: Dion Bouwmans van het Summa College met 70 punten
  • Eerste Prijs: Karl Bouwman van het Cingel College met 74 punten

Klasse Zelfstandig werkend broodbakker Punten

  • Derde Prijs: Rodney Mollema van het ROC Noorderpoort met 61 punten
  • Tweede Prijs: Ans Aben van het Cingel College met 69 punten
  • Eerste Prijs: Jeroen Timmers van het Graafschap College met 76 punten

Klasse Zelfstandig werkend banketbakker

  • Derde Prijs: Michaï Mucharowski van het Cingel College met 72 punten
  • Tweede Prijs: Lotte Dierick van het Summa College met 75 punten
  • Eerste Prijs: Thalisha v/d Meulen van het Friesland College met 76 punten

Klasse Patissier

  • Derde Prijs: Nadia Jongejan Horizon College 57
  • Tweede Prijs: Natalie Manintveld Scalda 69
  • Eerste Prijs: Damilyano Eijkemans Summa College 73

AB Mauri Award

Hanna van Oost

Aankomende wedstrijden

Op korte termijn zijn er voor de talenten in Nederland nog twee wedstrijden. Dinsdag 12 april wordt in samenwerking met het BoulangerieTeam de selectiewedstrijd voor het jeugd EK Boulangerie 2017 gehouden. Toppers op het gebied van brood die zijn geboren na 1 juli 1993 kunnen zich aanmelden via info@boulangerieteam.nl. Tot slot is er op 31 mei de jubileumwedstrijd Lekkerste School van Nederland. Hieraan doen zeven MBO- en zes VMBO-scholen mee. De deelnemers maken een showtafel met uiteenlopende producten binnen het thema ‘Olympische Zomerspelen’.

Lees ook
Samen met klanten een eindproduct realiseren in het Rademaker Technology Centre

Samen met klanten een eindproduct realiseren in het Rademaker Technology Centre

Wiep Bergsma is sinds 2011 manager van het Rademaker Technology Centre (RTC). Van jongs af aan heeft hij een passie voor het bakkersvak. Hij volgde verschillende opleidingen in het bakkerijwezen, heeft een bachelor levensmiddelentechnologie gehaald en is Master of Food Management. Wat vindt hij het leukst aan werken bij Rademaker? “Elke dag is anders!”

‘Ik krijg veel vrijheid’

‘Ik krijg veel vrijheid’

Merle van ’t Oever (19) heeft net haar opleiding afgerond, werkt bij de Stadsbakker in Zwolle en wil ooit haar eigen zaak starten. “Over vijf jaar ben ik rond de 25, dat vind ik wel een mooie leeftijd om mijn eigen patisserie te hebben.”

Gouden Gard 2021 voor Nick Banus

Gouden Gard 2021 voor Nick Banus

Nick Banus heeft de Gouden Gard 2021 gewonnen. De prijsuitreiking bij het Miele Experience Center in Vianen vormde het slot van een prachtige dag waarop de nodige prijzen werden uitgedeeld.