Vanaf 1 januari 2024 is de Nutri-Score een officieel voedselkeuzelogo. Wat houdt het logo in en hoe wordt het gebruikt? Linda van Zonsbeek, kennisspecialist Voeding en Gezondheid bij het Nederlands Bakkerij Centrum, legt het uit.
De Nutri-Score is een vrijwillig logo dat fabrikanten en supermarkten kunnen gebruiken. De schaal van het logo loopt van A (groen) tot E (rood) om per productcategorie aan te geven hoe voedzaam een product is. Door het logo kunnen consumenten gemakkelijk en snel producten met elkaar vergelijken. Zo kan het helpen gezonde(re) voedselkeuzes te maken. Ook kan het producenten aanmoedigen tot productverbetering.
De Nutri-Score was oorspronkelijk een Frans systeem, dat door meerdere Europese landen is overgenomen. Daardoor sloot het niet direct aan bij de Nederlandse voedingsrichtlijnen. Inmiddels is het algoritme dat op basis van productsamenstelling een score bepaalt verbeterd.
Volkorenproducten
Door de aanpassing aan onze standaarden heeft volkorenbrood een positievere score gekregen. Dankzij het Warenwetbesluit Meel en brood is er een goede definitie van wat volkorenbrood is en wat niet. Volkorenbrood krijgt dan ook meestal een (groene) A in de Nutri-Score, en witbrood meestal een (gele) C. Hoewel de voedingsrichtlijnen vezelrijke rijst en pasta aanbevelen, krijgen volkorenpasta en zilvervliesrijst in de Nutri-Score echter dezelfde score als hun witte variant. Dit komt omdat er nog geen Europese overeenstemming is van wat ‘volkoren’ precies inhoudt. Om dit punt in de Nutri-Score te verbeteren zal er dus eerst een Europese overeenstemming moeten komen die vastgelegd wordt in wetgeving.
Richtlijnen Voedingscentrum
Ondanks de verbeteringen in het algoritme, sluit de Nutri-Score nog niet (altijd) aan op de voedingsrichtlijnen van het Voedingscentrum. In de Schijf van Vijf is bijvoorbeeld wel een volkoren vruchtenbrood te vinden, terwijl datzelfde brood een C scoort in de Nutri-Score, als gevolg van de vruchtensuikers die erin zitten. Een C betekent dus niet per se ‘ongezond’, maar een A betekent ook niet altijd ‘gezond’. Binnen een ongezonde voedselcategorie is de minst ongezonde immers de ‘beste’ (die krijgt dus een A). Daarnaast houdt de Nutri-Score ook geen rekening met portiegrootte. Voor banketproducten is dit bijvoorbeeld juist wel van belang om de gezondheid ervan te beoordelen.
Nutri-Score gebruiken
De Nutri-Score biedt nog geen glashelder beeld van wat nu gezond of ongezond is. Wel kan het binnen een productcategorie, zoals brood of banket, de consument helpen een bewuste keuze te maken. Bakkers of winkelmedewerkers hebben zo een extra tool in handen om hun klanten te informeren.
Weten waarom een product een bepaalde score heeft? De Nutri-Score van producten wordt berekend aan de hand van de bestanddelen (o.a. eiwit, vezels en zout) en een bepaalde waarde die daaraan gegeven wordt. Binnenkort is de score eenvoudig te berekenen met een rekentool. Tot die tijd is er in dit document van het NBC (op pagina 132) een uitleg te vinden van de puntentoewijzing.