Nieuwe inzichten voor de perfecte oliebol

t.b.v. NBCWageningen 30/10/2017 “Oliebollen Experience” / NBC

Koopmans Meel en het Nederlands Bakkerij Centrum (NBC) organiseerden op maandag 30 oktober de derde editie van de NBC Oliebollen Experience. Honderd bakkers uit het hele land kregen nieuwe inzichten voor de perfecte oliebol anno nu.

Collectief smaakgeheugen

“Gebruik ingrediënten en technieken die passen bij het collectieve smaakgeheugen”. Dat is hét inzicht van Bob Cramwinckel van het Centrum voor Smaakonderzoek dat al jaren de AD Oliebollentest uitvoert. Cramwinckel trapte hier de Experience mee af. Het collectief smaakgeheugen is de smaak die de consument verwacht omdat deze nou eenmaal bij een goede oliebol hoort. Met elke afwijking hiervan, door bijvoorbeeld het gebruik van smaak ondersteunende ingrediënten, vergroot de bakker zelfs het gevaar op een teleurgestelde klant.

Oliebollenexperience_1-300x203 ©Nederlands Bakkerij Centrum

Waardevolle en praktische tips

Specialisten van Koopmans Meel en NBC lieten in twee workshops zien welke ingrediënten en werkwijze zorgen voor die herkenbare en kwalitatieve oliebol. Zo kregen de deelnemers tips om hun oliebollen te keuren zodat ze verbeterpunten kunnen benoemen. Bijvoorbeeld ervoor zorgen dat de oliebol niet te vet is, dat de vulling goed verdeeld is en waar ze op moeten letten bij de deegbereiding en het bakken.

Nieuw dit jaar was de ‘pop-up’ marktplaats waar de bakker nog meer inzichten kreeg, direct van leveranciers als Royal Steensma, Stolp, Vtech en Smilde Natura. Het overgrote deel van de deelnemers geeft aan ook volgend jaar deel te willen nemen aan de Oliebollen Experience.

Lees ook
Maak ik de overstap van nacht naar dag?

Maak ik de overstap van nacht naar dag?

"Ik kan maar moeilijk aan goed personeel komen. Jongeren zijn niet zo snel enthousiast te krijgen voor ons vak. Ik weet dat er mogelijkheden zijn om nachtwerk te verminderen, maar wat komt daar allemaal bij kijken?"

Een mooie egale print op je tijgerbrood

Een mooie egale print op je tijgerbrood

Ik bak dagelijks tijgerbrood, maar de bovenkorst is geen twee keer hetzelfde. Er zijn vaak verschillen in de kleur van de korst en de tijgerprint komt er niet mooi op. Hoe zorg ik dat er dagelijks een mooi donkerbruin gebakken tijgerbrood met een fraaie tijgerprint uit de oven komt?

Consument waardeert vakmanschap - Een ‘nieuwe’ rol  voor vers

Consument waardeert vakmanschap - Een ‘nieuwe’ rol voor vers

Dat voeding gerelateerd is aan onze gezondheid en kwaliteit van leven, is al lang geen nieuws meer. En dat verse producten daar een belangrijke rol in spelen, mogen we ook veronderstellen. Maar waaróm kiezen we steeds vaker voor vers en waar kopen we die producten het liefst?

Ambachtelijk broodbakker omgeving Amsterdam

Ambachtelijk broodbakker omgeving Amsterdam

Wat ga je doen?Word jij gelukkig van de oude ambacht van broodbakken? Word je blij van een mooi brood van pure ingrediënten en ga je hierbij af op je gevoel,...

Zelfstandig werkend broodbakker, Groningen

Zelfstandig werkend broodbakker, Groningen

Wat ga je doen?Voor deze bakkerij zijn wij per direct op zoek naar een zelfstandig werkende broodbakker. Het betreft een fulltime functie voor langere tijd. Ook...

Zelfstandig werkend broodbakker omgeving Volendam

Zelfstandig werkend broodbakker omgeving Volendam

Wat ga je doen?In deze fulltime functie voor lange termijn zal je bezig zijn met het bakken van diverse broodsoorten. Door overname is er momenteel behoeft aan extra...