Nieuwe inzichten voor de perfecte oliebol

t.b.v. NBCWageningen 30/10/2017 “Oliebollen Experience” / NBC

Koopmans Meel en het Nederlands Bakkerij Centrum (NBC) organiseerden op maandag 30 oktober de derde editie van de NBC Oliebollen Experience. Honderd bakkers uit het hele land kregen nieuwe inzichten voor de perfecte oliebol anno nu.

Collectief smaakgeheugen

“Gebruik ingrediënten en technieken die passen bij het collectieve smaakgeheugen”. Dat is hét inzicht van Bob Cramwinckel van het Centrum voor Smaakonderzoek dat al jaren de AD Oliebollentest uitvoert. Cramwinckel trapte hier de Experience mee af. Het collectief smaakgeheugen is de smaak die de consument verwacht omdat deze nou eenmaal bij een goede oliebol hoort. Met elke afwijking hiervan, door bijvoorbeeld het gebruik van smaak ondersteunende ingrediënten, vergroot de bakker zelfs het gevaar op een teleurgestelde klant.

Oliebollenexperience_1-300x203 ©Nederlands Bakkerij Centrum

Waardevolle en praktische tips

Specialisten van Koopmans Meel en NBC lieten in twee workshops zien welke ingrediënten en werkwijze zorgen voor die herkenbare en kwalitatieve oliebol. Zo kregen de deelnemers tips om hun oliebollen te keuren zodat ze verbeterpunten kunnen benoemen. Bijvoorbeeld ervoor zorgen dat de oliebol niet te vet is, dat de vulling goed verdeeld is en waar ze op moeten letten bij de deegbereiding en het bakken.

Nieuw dit jaar was de ‘pop-up’ marktplaats waar de bakker nog meer inzichten kreeg, direct van leveranciers als Royal Steensma, Stolp, Vtech en Smilde Natura. Het overgrote deel van de deelnemers geeft aan ook volgend jaar deel te willen nemen aan de Oliebollen Experience.

Lees ook
Nauwe samenwerking NBC en NBA

Nauwe samenwerking NBC en NBA

Het Nederlands Bakkerij Centrum (NBC) en de Nationale Bakkerij Academie (NBA) gaan intensiever samenwerken. Door het samenvoegen van expertises én een efficiëntere inzet van middelen willen zij beide organisaties slagvaardiger maken en zo de bakkerijbranche naar een hoger niveau brengen.

Jan Toet wint oliebollencompetitie Echte Bakkersgilde voor de derde keer

Jan Toet wint oliebollencompetitie Echte Bakkersgilde voor de derde keer

Jan Toet van Toet, De Echte Bakker uit Apeldoorn heeft voor het derde jaar op rij de landelijke oliebollencompetitie van het Echte Bakkersgilde gewonnen. Jan Toet, die in 2017 ook al Beste Echte Bakker werd: “Ik moet eerlijk zeggen dat ik mijn oliebollen ook heel erg mooi vond. Aan de buitenkant konden ze misschien nog iets gladder, maar de binnenkant...

2025 begint nu!

2025 begint nu!

Tijdens Bakkersvak 2019 hebben we als Nederlands Bakkerij Centrum (NBC) de slogan ‘2025 begint nu!’ geïntroduceerd. Een slogan om aandacht te geven aan de rol van brood in de toekomst. Afgelopen maanden heeft u in Bakkers in bedrijf telkens een trend kunnen lezen en hebben we beschreven waar wij de rol van brood en de bakker(ij) zien. Dit decembernummer...

Brood-/banketbakker in Noorwegen

Brood-/banketbakker in Noorwegen

We zijn op zoek naar een creatieve bakker/banketbakker. Waagans bakkerij is een traditioneel familiegedreven bakkerij in Tynset, in het oosten van Noorwegen. Sollicitatie...

Procesoperator industriele bakkerij omgeving Putten

Procesoperator industriele bakkerij omgeving Putten

Wat ga je doen?In de functie van Procesoperator Industriële Bakkerij ben je verantwoordelijk voor het opstarten van het productieproces in een industriële...

Broodbakker omgeving Barneveld

Broodbakker omgeving Barneveld

Wat ga je doen?In deze fulltime functie werk je voornamelijk op conventionele tijden. Je bereidt binnen het team zowel groot als kleinbrood. Dit doe je van A tot...