Gertjan bakt beste roomboter amandelstaaf

keuring amandelstaven

Gertjan, De Echte Bakker met winkels in Schoonhoven en Lekkerkerk won de roomboter amandelstavencompetitie van het Echte Bakkersgilde. In 2014 haalde hij al de tweede plaats. Thijs Koolen, De Echte Bakker in Ell werd tweede. Hij won al veel prijzen voor andere producten, maar maar staat voor het eerst op het podium van deze competitie. Sjaak Doeleman, De Echte Bakker in Werkhoven, Cothen, Odijk en Houten maakt de top drie compleet. Hij won de wedstrijd in 2013.

Keuring

Voor de wedstrijd werd een recordaantal van 155 staven gekeurd. Hiervoor konden Echte Bakkers gedurende drie weken hun amandelstaaf aanleveren. Mark van Wijk, keurmeester van grondstofleverancier en GildePartner Van der Pol, verrichtte deze keuring in samenwerking met een keurmeester van het Nederlands Bakkerij Centrum. De finalisten scoorden allemaal een 8,0 of hoger. Voor de finalekeuring is bij de finalisten anoniem een roomboter amandelstaaf in de winkel gekocht.

Uitmuntende smaak

Net als vorig jaar haalden twintig Echte Bakkers de finale. Mark van Wijk: “De kwaliteit in deze finale was ongekend hoog. We hebben meer staven dan ooit met een acht kunnen beoordelen en de verschillen tussen de winnaars zijn heel erg klein.” De roomboter amandelstaaf van winnaar Gertjan scoorde uitmuntend op smaak. “Vol van smaak, een genot om te eten,” aldus Mark van Wijk. Gertjan reageerde heel opgetogen op het goede nieuws. Hij sprak over de ‘kroon op het werk’ na veel en vaak oefenen.

Het valt Van Wijk op dat de kwaliteit steeds beter wordt: “Steeds meer bakkers scoren bijna een finaleplaats. En dat zijn ook echt heel goede producten”. Van Wijk wordt vaak gebeld voor een toelichting op het rapport en geeft deze dan ook graag. “Bakkers pakken het advies dat ze krijgen goed op. Dit jaar hebben we vaak gewezen op het checken van de juiste gewichten en verhouding tussen het bladerdeeg en de spijs. Ook bij dit product geldt ‘meten is weten’,” aldus Van Wijk.

20-finalisten-amandelstaven-300x225 De competitie

Productkwaliteit staat hoog in het vaandel bij het Echte Bakkersgilde. Alle aangesloten bakkers hebben een eigen bakkerij waar ze hun producten zelf maken. Keurmeesters van het Nederlands Bakkerij Centrum komen het hele jaar door brood- en banketproducten ophalen om ze te keuren en daarnaast organiseert het Gilde jaarlijks meerdere competities, waaronder de roomboter amandelstavencompetitie in samenwerking met deegspecialist Van der Pol.

De overige finalisten die in de top 20 zijn geëindigd en een 5 sterren product in hun winkels verkopen zijn De Echte Bakkers: De Korenaar te Surhuisterveen, Ed van Dommelen te Maarssenbroek, Filius te Yerseke, Hugen te Arnhem, John Treur te Oudewater, Kees van der Woerd te Doorn, Michel te Houten, Peter Gorter te Edam, Schoemaker te Emmen, Steenbergen te Meppel, Twijnstra te Oudemirdum, Van Ballegoie te Rotterdam, Van Ballegooijen te Veen, Van der Steen te Made, Van Meijel te Clinge, Van Walderveen te Geldermalsen, Vonk te Bunnik.

Lees ook
September start campagne 'Brood, goed verhaal'

September start campagne 'Brood, goed verhaal'

In september start het Nederlands Bakkerij Centrum (NBC) met de campagne ‘Brood, goed verhaal’. Deze campagne is te zien via televisie, social media, online video en print.

Meer volkoren in het schap?

Meer volkoren in het schap?

Volkoren zit de laatste jaren flink in de lift: de consumptie steeg van 38% in 2016 tot 47% in 2021. Volkoren is inmiddels de meest gegeten broodsoort in Nederland. Toch zijn er nog genoeg Nederlanders die de aanbevolen hoeveelheid brood niet halen of die kiezen voor een broodsoort die buiten de Schijf van Vijf valt. Er zijn dus nog genoeg Nederlanders...

Bas Gommans en Herman Schepers winnen De Echte Bakker DesemAwards 2022

Bas Gommans en Herman Schepers winnen De Echte Bakker DesemAwards 2022

Echte Bakkers Bas Gommans en Herman Schepers zijn de winnaars van de jaarlijkse desembroodkeuring van het Echte Bakkersgilde, die dinsdag 17 mei plaatsvond. Gommans behaalde de eerste prijs met zijn ongevulde desembrood en Herman Schepers won in de categorie gevuld desembrood.