Vreugdenhil kampioen BakkersVakWedstrijden

10 november 2016

DRACHTEN – Bakkerij Vreugdenhil uit Maasdijk is kampioen geworden van de BakkersVakWedstrijden die woensdag 9 november plaatsvonden in het Fries Congrescentrum in Drachten. Team Vreugdenhil won de kampioensbokaal voor de TopTien-producten – een selectie van brood-, banket- en koekproducten – door met zijn inzendingen gemiddeld het hoogst te scoren. Vreugdenhil ‘versloeg’ daarmee de winnaar van vorig jaar, Bakkerij Van Bentum uit Lobith die tweede werd. Bakkerij Verba uit Brakel pakte het brons.

Opzet

De BakkersVakWedstrijden is een jaarlijkse vakwedstrijd voor bakkers uit heel Nederland die producten kunnen inzenden voor 36 categorieën. Voor elke categorie is een bokaal te winnen. Daarbinnen valt ook de strijd om de kampioensbokaal voor de TopTien-producten waarbij bakkers op een aantal geselecteerde producten de strijd met elkaar aangaan op het gebied van brood, banket en koek. Deze bokaal is erg gewild. Voor Vreugdenhil, die de bokaal eerder ook al eens won, is de prijs een mooie opsteker. Begin november werden ze al verkozen tot Beste Bakker van Zuid-Holland.

Inspiratietour

De Banketbakkers TopVijf waarbij de deelnemende (banket)bakkers elkaar bestrijden op het vlak van appelbollen, truffels en roomboter cake ging naar Bakkerij Breimer in Lemmer. Zij winnen niet alleen de bokaal, maar ook deelname aan een inspiratietour naar een nog nader te bepalen foodstad in Nederland of vlak over de grens. De prijs wordt aangeboden door Bakkers in bedrijf, in samenwerking met BakkersVakWedstrijden.

Krachtmeting

Daar waar veel andere vakwedstrijden het lastig hebben qua deelname, vormt BakkersVakWedstrijden daarop een uitzondering. Hoewel het event van oorsprong een strijd is tussen de Friese en Groningse bakkers, is de krachtmeting het afgelopen decennia uitgegroeid tot een landelijk podium waar bakkers zich graag meten met vakbroeders.

Wedstrijd leeft

Deze editie meldden zo’n 160 bakkerijen zich aan voor de vakwedstrijd; zij leverden een kleine 1.200 producten in ter beoordeling. Al met al iets minder dan voorgaande jaren. Maar voorzitter Eildert Kielman van de BakkersVakWedstrijden maakt zich daarover geen zorgen. “De wedstrijd leeft; dat merken we aan alles. Daar hebben we dan ook lang en hard voor gewerkt. Dat komt niet in een dag.” Kielman, zelf ook bakkerijondernemer, wijst erop dat de wedstrijd al sinds 1924 wordt georganiseerd. “Achter de schermen werkt een legertje aan vrijwilligers om het event elke keer op de rit te krijgen, samen met een indrukwekkend rijtje aan sponsoren. Daar zijn we apetrots op: zij dragen deze wedstrijd. We houden de opzet traditioneel, zonder al teveel poespas. Dus je producten inleveren, deze worden gekeurd en vervolgens op lange tafels gepresenteerd zodat de volgende dag iedereen kan kijken wat er is ingezonden: we merken dat bakkers dat prettig vinden. Dat is ook een deel van ons succes. En natuurlijk de mond-tot-mondreclame.”

Compliment

Daar waar de jury vorig jaar nog nadrukkelijk z’n zorg uitsprak over het bedenkelijke niveau van de ingezonden producten die buiten de prijzen waren gevallen, is er nu een groot compliment te beluisteren. “Je merkt dat bakkers onze zorg serieus hebben genomen, ze hebben zich herpakt”, laat de jury weten, die op aangeven van de wedstrijdleiding anoniem moet blijven. “Het verschil is dat bakkers zich nu minder individueel opgeven voor een categorie, maar steeds meer als team. Zo kun je sámen het beste product maken. En dat is waar het uiteindelijk om draait.”

Advies

De jury roemt onder meer de kwaliteit van het busbrood: “Die is gewoon goed!” Kritisch is men nog op het kleinbrood. “Besteed zorg aan je proces, werk niet te snel”, is het advies. Het jurylid waar Bakkers in bedrijf mee spreekt, wijt een deel van het succes van BakkersVakWedstrijden ook aan de keuze van de categorieën en de tijd van het jaar. “Bakkers kunnen hier hun najaarsassortiment en producten voor de feestdagen laten keuren. Dat zet ze zo vlak voor de decembermaand nog even goed op scherp. Dat werkt!”

Teamwork

Bakkerij Koopmans uit Tubbergen is één van de bakkerijen die als team deelneemt. Eigenaar Herbert Koopmans zegt al 12 jaar deel te nemen. “Het is voor ons team niet alleen een serieuze aangelegenheid waar we hard voor trainen: we maken er ook een gezellig uitje van.” Koopmans, dat dit jaar 200 jaar bestaat, focuste vooral op de oliebol. Groot is dan ook de opluchting als blijkt dat er een goede score is behaald. “Daar kunnen we verder mee!” Herbert Koopmans weet nog als de dag van gister de feedback die hij kreeg van de jury na zijn eerste wedstrijddeelname. “Ik had toen borstplaat gemaakt, maar had dat voor het weekend al gedaan. De beoordeling vond plaats op dinsdag. Dan komen er al wat vlekjes op de plaat, en dat heeft me de das omgedaan. De winnaar had de plaat de dag ervoor gemaakt. Zo benaderen wij sindsdien BakkersVakWedstrijden ook. De wedstrijd staat bij ons écht op de agenda.”

Samenwerken

Kijkend naar de toekomst stelt voorzitter Kielman dat de rek nog niet uit de wedstrijd is. “We gaan straks weer evalueren, maar de basis is goed. Wellicht dat we een ondergrens gaan benoemen voor aantal aanmeldingen voor een categorie, een minimum aantal deelnemers. Voor sommige categorieën moet dat eigenlijk wel.” Hij vervolgt: “We merken dat andere partijen ook naar ons kijken en met ons willen praten”, doelt hij op bijvoorbeeld Bakkersvak, het Versplatform en de NBOV. “Dat is een goede zaak en we gaan het gesprek graag aan. Liggen er mogelijkheden om samen te werken, dan gaan we die opties samen onderzoeken.” Vertrekken uit Drachten is wat Kielman betreft echter niet aan de orde. “Deze locatie is perfect voor deze wedstrijd. En we horen van de deelnemers dat ze de afstand niet als een probleem ervaren: dat is geen issue. Voorlopig kunnen we hier dus nog wel even vooruit.”

TopTien

De uitslag van de TopTien, waar de deelnemers een vloer tarwe tijgerbrood, een meergranenbol, witte bolletjes, een speculaasstaaf, een monchou taartje, appelkoeken en een gevulde blokkoek moeten inleveren, is als volgt:

  1. Bakkerij Vreugdenhil
  2. Bakkerij Van Bentum
  3. Bakkerij Verba
  4. Bakkerij Haafs
  5. Bakkerij Braaksma / S.J. Janssen (ex aequo)
  6. Bakkerij Tjoelker
  7. Jacob Heemstra
  8. Bakkerij Scheper
  9. Bakkerij De Boer

Kijk voor de volledige uitslag op www.bakkersvakwedstrijden.nl.

 

Altijd op de hoogte blijven?