Uitzendbureau Het Ambacht trakteert op workshop

Workshop Uitzendbureau het Ambacht

Wat trakteer je als je bedrijf tien jaar bestaat? Het Ambacht, uitzendbureau voor en door bakkers, verzon iets origineels én waardevols: het verlootte tijdens Bakkersvak tien workshops Hartige Heerlijkheden onder leiding van boulanger François Brandt. Op maandag 12 juni was het zo ver.

Uit alle uithoeken van Nederland verzamelen de prijswinnaars zich in de voormalige Verkade-fabriek, thuisbasis van Bakery Institute. Het cursusboekje met recepten verraadt een vol programma. ’s Morgens hartige ovenbroodjes maken en eigenhandig bladerdeeg toeren. ’s Middags quiches, kaaskoekjes, kaasvlinders, kroketten en uiteraard ook saucijzenbroodjes maken.

Deeg toeren

Na een goeie kop koffie met verse macarons begint François met toeren. Dido van Klinken, eigenaar van Stadsbakkerij Broodt in Eindhoven, is benieuwd hoe hij dat doet. Naast worstenbroodjes doet hij nog weinig met hartig. “Kijk, smaakjes bij elkaar gooien lukt ons ook nog wel, maar het gaat om de basis, het deeg toeren. Samenstellingen, verhoudingen, draaitijden. François laat mooi zien hoe dingen werken. Daar kan ik dan weer een eigen draai geven. Dat is toch de bedoeling van een ambachtelijke bakkerij. Als je maakt wat iedereen maakt, kun je beter meteen stoppen.”

Miniproductieketen

Als zo’n veertig quichevormen bedekt met deeg in de koeling zijn gezet, start het gezelschap met de hartig belegde broodjes. Al snel vormen de deelnemers een miniproductieketen: brood snijden, besmeren met verse tapenade, beleggen met sla, serranoham, strooikaas en hup, door naar de volgende variant.

Alex Jacobs, broodbakker bij Bakkerij Haafs uit Haren, is zichtbaar in zijn element. “Wij hebben al veel hartig brood in ons assortiment, bijvoorbeeld gevuld met gegrilde groenten. Sinds kort ook focaccia. Loopt als een tierelier. Mensen willen stoer en terug naar de basis.” Na enkele tellen stilte: “Daar passen quiches eigenlijk ook uitstekend bij!”

Zelf nadenken

Aan de lunchtafel, onder het genot van hun eigen hartige heerlijkheden en bijzondere broodsoorten van de Bakery Institute-studenten, wisselen de vakbroeders ervaringen uit. Dan is het tijd voor de saucijzenbroodjes. Kees Bos, van Bakkerij Bos uit Maarsbergen, heeft speciale aandacht voor de verse groenten en kruiden in de vulling. “Ik hou erg van koken, dus in die quiches, ragouts en gehaktvullingen kan ik mijn ei goed kwijt. En zo moeilijk is het niet!” François reageert: “Dat is precies ons doel: bakkers laten zien, ervaren en proeven dat het heel eenvoudig ook anders kan. Inspireren! Twee weken geleden zei een cursist dolenthousiast dat wij hem weer zélf hebben laten nadenken. Dat is het ultieme compliment.”

 
Lees ook
Chefs leren goed brood (h)erkennen bij masterclass Uitverkoren van Bakery Institute

Chefs leren goed brood (h)erkennen bij masterclass Uitverkoren van Bakery Institute

In januari nodigde het Bakery Instute chefs uit om deel te nemen aan de masterclass Uitverkoren. Elf chefs van acht verschillende restaurants in Nederland gaven gehoor aan de persoonlijke uitnodiging. ZIj woonden op 9 en 10 maart de masterclass bij en leerden zij goed brood (h)erkennen.

Bakery Institute verplaatst alle cursussen tot 6 april naar later dit jaar

Bakery Institute verplaatst alle cursussen tot 6 april naar later dit jaar

Het Bakery Institute heeft besloten om vanwege het coronavirus alle cursussen tot 6 april te verplaatsen naar later dit jaar. "Ondanks dat we met kleine groepen werken, willen we onze verantwoordelijkheid nemen en bovendien voelt het niet goed om bezig te zijn met paaseieren en taart op dit moment", laat Tamara Hoogerwaard weten in een reactie.

Uitzendbureau het Ambacht cancelt jubileum workshop

Uitzendbureau het Ambacht cancelt jubileum workshop

Uitzendbureau moet de exclusieve workshop op 31 maart. die werd gegeven om het 12,5 jarig jubileum te vieren, cancellen. Dit vanwege de uitbraak van het coronavirus. De organisatie gaat op zoek naar een nieuwe datum voor de workshop.

Operator Productie omgeving Kerkrade

Operator Productie omgeving Kerkrade

Wat ga je doen?Als operator productie ben je verantwoordelijk voor een goed verloop van de productie van het brood. Je bereidt deegsoorten, je bedient de machines...

Inpakoperator industriële koekbakkerij omgeving Deventer

Inpakoperator industriële koekbakkerij omgeving Deventer

Wat ga je doen?In deze functie ben je samen met directe collega’s verantwoordelijk voor de lijnmatige inpak van koek en koekproducten. Je zal zelfstandig opstarten...

Bakker / operator industriële koekbakkerij omgeving Deventer

Bakker / operator industriële koekbakkerij omgeving Deventer

Wat ga je doen?In deze functie ben je samen met directe collega’s verantwoordelijk voor de lijnmatige productie van koek en koekproducten. Je zal zelfstandig...