Dag van het Ambacht op 11 maart 2024

18 juli 2023 Easyfairs

Wedstrijden, workshops en demo’s; op 11 maart 2024 organiseert Easyfairs in Evenementenhal Gorinchem de eerste Dag van het Ambacht.

Bakkersvak en IJs-Vak slaan een jaartje over, maar Easyfairs biedt de bakkers- en ijsbranche toch graag een podium in 2024. Daarom hebben Bakkersvak, IJs-Vak, het Dutch Pastry Team en het Ambachtelijk IJscentrum samen besloten om op 11 maart de eerste Dag van het Ambacht te organiseren. Hier kunnen bezoekers proeven en demonstraties en workshops volgen. Ook vinden de vakwedstrijden Beste BonBon van Nederland, Dutch Pastry Award en de IJs-Vakwedstrijden (met de Gouden IJsspatel en Gouden IJscreatie) hier plaats.

Vakwedstrijden

“We zijn zeer verheugd om De Dag van het Ambacht aan te kondigen, een evenement dat zich richt op allergenenvrij en vegan in de bakkerij- en ijssector”, zegt Corine Visser, Event Manager van Bakkersvak- en IJs-Vak. De eerste vraag voor het ontstaan van dit evenement kwam vanuit het Dutch Pastry Team en Vereniging Ambachtelijk IJscentrum. Zij zijn beide er bij gebaat om hun wedstrijden jaarlijks op een vaste locatie terug te laten keren. Ook hun sponsoren willen hier hun producten in de kijker zetten.

Visser: “We hebben een hele fijne samenwerking met zowel het Dutch Pastry Team als met Vereniging Ambachtelijk IJscentrum, dus we willen graag gehoor geven aan de vraag om de wedstrijden te faciliteren. Vervolgens zijn wij als team gaan brainstormen over hoe we bezoekers kunnen enthousiasmeren om als branche samen te komen. Onderwerpen als allergenenvrij en vegan zijn niet voor elke ambachtsman vanzelfsprekend. Vanuit onze missie om de ambachtelijke sector vooruit te helpen, bieden we daarom deze unieke gelegenheid om meer te leren over omgaan met allergenenvrij en het creëren van heerlijke veganistische producten. Natuurlijk zonder concessies te doen aan smaak en kwaliteit", zegt Visser.

25 jaar Dutch Pastry Team

“Voor ons als Dutch Pastry Team is er veel aan gelegen om onze wedstrijden jaarlijks door te kunnen laten gaan”, zegt Peter Remmelzwaal, lid van het Dutch Pastry Team. “Juist in het jaar waarin we als team 25 jaar bestaan en daar een speciale gelegenheid van willen maken, is het erg fijn dat we terecht kunnen bij een partner als Easyfairs. Dat er na overleg dan een evenement als dit ontstaat is helemaal fantastisch en we kijken er dan ook erg naar uit om hier een prachtige en inspirerende dag van te maken en hopelijk ontstaat hiermee een mooie traditie.” 

Visser voegt toe: “We zijn enthousiast dat het Dutch Pastry Team hun 25-jarig jubileum op deze bijzondere dag met ons, alle sponsoren en bezoekers wil vieren. Het belooft een spectaculaire ervaring te worden, waarbij demonstraties gegeven worden die aansluiten op het allergenenvrij en vegan thema."

Proeftafels

Aan zogeheten proeftafels (er is plek voor 24 sponsoren) kunnen leveranciers hun producten, passend binnen het thema, laten proeven aan de bezoekers. Voor ijsbereiders is er een Smaakplein. De Dag van het Ambacht voorziet professionals uit de branche van waardevolle informatie en inspiratie. Visser: “We willen een laagdrempelig, maar exclusief, thematisch en vooral praktisch ingestoken evenement neerzetten."

IJsVak-wedstrijden

De Vereniging Ambachtelijk IJscentrum organiseert deze dag de IJsVak-wedstrijden De Gouden IJsspatel en De Gouden IJscreatie. De wedstrijdsmaak van 2024 is peren demi-ijs

“De IJsVak-wedstrijden hebben eindelijk weer een vaste thuisbasis gekregen, wel te verstaan in Gorinchem”, zegt Edwin van Es, voorzitter Vereniging Ambachtelijk IJscentrum. “Ook in de jaren dat IJs-Vak er niet is, willen we de ijsbereiders het podium geven dat ze verdienen. We willen graag de branche met elkaar verbinden, ook volgend jaar en daarom roepen we onze partners op deze dag te steunen. We willen De Dag van het Ambacht feestelijk afsluiten, dus mis het niet!”

Workshops en beleving 

Naast gerenommeerde wedstrijden kunnen bezoekers zich aanmelden voor workshops. Deze gaan dieper in op allergenenvrij en  veganistische producten in de bakkerij- en ijssector. In deze workshops is er aandacht voor brood en viennoiserie. Hiervoor zijn een beperkt aantal plaatsen. Om ervoor te zorgen dat bezoekers ook na het evenement kunnen nagenieten van de opgedane kennis en ervaringen, publiceren we een De Dag van het Ambacht – magazine. Dit tijdschrift wordt gevuld met waardevolle informatie en de recepten van de producten die die dag centraal stonden.

Dag van het Ambacht

De dag van het ambacht vindt plaats op 11 maart 2024 op Next Level in Evenementenhal Gorinchem van 10.00 tot 17.00 uur en wordt mede mogelijk gemaakt door Bakkersvak, IJs-Vak, Dutch Pastry Team en het Ambachtelijk IJscentrum.

 

Altijd op de hoogte blijven?