De perfecte foodpairing van brood en bier

RObert van Beckhoven Leffebrood

Brood en bier gaan goed samen. Bij de juiste combinatie versterken de smaken elkaar. Meester Patissier en Meester Boulanger Robèrt van Beckhoven en biersommelier Fiona de Lange geven tips voor de perfecte foodpairing van bier en brood.

Voor beide producten zijn hoogwaardige ingrediënten essentieel. Bier dat is gebrouwen van hele goedkope mouten heeft een lege dunne smaak. Dat geldt ook voor brood. Robèrt van Beckhoven: “Een van de geheimen achter de volle smaak van ons brood is desem. Desem is een natuurlijk rijsmiddel, gemaakt van niets meer dan bloem en water. Duizenden jaren geleden bakten de Egyptenaren al brood met desem."

Bier&brood-pairing

De basis van een goede bier&brood-pairing is dan ook goed brood en goed bier. Daarnaast is de smaak belangrijk. Een overeenkomstige smaak tussen bier en brood versterkt de smaakbeleving van beiden. Wat zijn nou goede combinaties?

Witbrood, ciabatta of stokbrood

Deze soorten brood gaan goed samen met blond bier of pilsener. De lichtgranige smaken van het bier en het brood versterken elkaar. Combineer een ciabatta, wit stokbrood of witbrood bijvoorbeeld met Hertog Jan Pilsener, Bavaria, Gulpener, La Trappe Puur, Leffe Blond, Gouverneur Blond of Val-Dieu Blond.

Donker brood

Combineer donker brood met donker bier zoals dubbel, gerstewijn, schwarzbier of donkere winterbieren. Donker abdij brood, roggebrood, volkorenbrood of volkoren stokbrood gaat bijvoorbeeld goed samen met Leffe bruin, Jopen Jacobus RPA, Westmalle Dubbel, Delirium Nocturnum of Bush Nuit.

Zuurdesembrood

Broden met zuurdesem combineren goed met bieren met een lichtzuurtje, zoals wit- of weizenbier, geuzes of lambieken. Deze combinatie geeft een frisse beleving en eet makkelijk weg. Combineer zuurdesembrood bijvoorbeeld met Hoegaarden wit, Erdinger Hefeweizen, Orval, Oude Geuze Boon of Mort Subite.

Brood met toppings of specerijen

Kruiden en specerijen worden versterkt door hoppige bieren. Denk bijvoorbeeld aan Jopen Mooie Nel, Gaia Oedipus, Leffe Royale Cascade IPA, Goose Island IPA of Duvel Tripel Hop.

Meer weten over de foodpairing van bier en brood? Lees dan het complete artikel in More than Drinks 2-2018. Nog geen abonnee? Vraag dan hier twee proefnummers aan.

 

Dossiers
Lees ook
Nederlander eet steeds meer brood buitenshuis

Nederlander eet steeds meer brood buitenshuis

In 2018 daalde de totale broodconsumptie in Nederland met minder dan 1 procent. Een verschil met de voorgaande jaren toen deze consumptie een jaarlijkse daling van ongeveer 3 procent liet zien. In een persbericht laat het Nederlands Bakkerij Centrum (NBC) weten 'verheugd' te zijn met deze positieve trend en geeft een verklaring.  In 2018 startten...

Hoe belangrijk zijn vezels?

Hoe belangrijk zijn vezels?

Een volkoren boterham of een ­plakje roggebrood zit boordevol vezels. Maar wat zijn dit nou eigenlijk precies? Stichting Ambachtelijke Bakkerij legt dit uit. Tekst en beeld: Stichting Ambachtelijke Bakkerij Wat zijn voedingsvezels? Een volkoren boterham of een ­plakje roggebrood zitten boordevol voedingsvezels. Maar wat zijn dit nou eigenlijk precies?...

Twee redenen om naar Sigep te gaan

Twee redenen om naar Sigep te gaan

Komende zaterdag gaat de ijsbeurs Sigep van start. Van 19 tot en met 23 januari staat het Expo Center in Rimini, Italië niet alleen in het teken van ijs, maar er is veel inspiratie op het gebied van brood, banket, chocolade en koffie. Want Sigep is de laatste jaren meer dan een ijsbeurs. Ook deze veertigste editie laat zien hoe verschillende vakgebieden...

Banketbakker ambachtelijke bakkerij omgeving Haaksbergen

Banketbakker ambachtelijke bakkerij omgeving Haaksbergen

Wij zijn op zoek naar een banketbakker die kwaliteit hoog in het vaandel staan heeft en in staat is om zijn of haar collega`s te motiveren. Je komt in een moderne...

Banketbakker industrie omgeving Arnhem FT

Banketbakker industrie omgeving Arnhem FT

Na een gedegen inwerkperiode op de diverse lijnen productsoorten weet je precies hoe de verschillende processen lopen binnen de banketbakkerij. Het vervaardigen...

Productieleider banketbakkerij (meewerkend) Friesland

Productieleider banketbakkerij (meewerkend) Friesland

De productieleider zorgt voor een juiste planning van medewerkers en een juiste aansturing voor de dag. Daarnaast zie je toe op de kwaliteit en hygiëne op de...