Ringers-chocolade keert terug

Nazaten Ringers bij Ringers-fabriek

Nazaten van de oprichters van de Ringers Chocoladefabrieken blazen het Ringers merk nieuw leven in. Zij nemen de in Hoorn gevestigde patissier Menno Spataro, in 2014 de winnaar van de Gouden Gard, in de hand om een aantal hoogwaardige chocoladeproducten te ontwikkelen. Het gaat voorlopig alleen om bonbons en repen, die Kees Klaasen, eigenaar van de oud-Hollandse snoepwinkel Inde Soete Suykerbol gaat verkopen en distribueren.

Geschiedenis

De Ringers chocoladefabriek werd in 1905 opgericht door Hendrik Ringers, die als eerste Nederlandse fabrikant pure cacaobonen in plaats van halffabricaten gebruikte om zijn chocolade te maken. , zonder gebruik van  halffabricaten. Het bedrijf liep tot de oorlog erg goed, omdat het naam had gemaakt met hoogwaardige chocolade. In de jaren na de oorlog kwam het bedrijf in moeilijker water. De concurrentie werd namelijk groter en de vraag naar kwaliteitschocolade kleiner. Een fusie met het Engelse Cavenhem Foods kon het tij niet keren, dus nam Droste in 1970 het bedrijf over. Droste zette het werk in de Ringers fabrieken stil, maar bleef de merknaam gebruiken voor suikervrije chocolade.

Ambachtelijke chocolade

Op dit moment beschikt de familie Ringers weer over de merkrechten. Zij hebben de rechten ondergebracht bij stichting Adapt. Deze Alkmaarse stichting bevordert het behoud en (her)gebruik van kwetsbaar erfgoed. De Ringers merknaam zal een inkomstenbron worden voor de erfgoedstichting.

Menno Spataro maakt al de nieuwe bonbons en repen met de naam Ringers van 100% Fairtrade chocolade. De cacaobonen zijn afkomstig van gecontroleerde coöperaties in West-Afrika en Latijns-Amerika. Dit is in lijn met het oorspronkelijk gedachtegoed van Hendrik Ringers, die de kwaliteit van zijn producten benadrukte.

Door de Ringers chocoladeproducten opnieuw op de markt te brengen, wil de familie de herinnering aan de familie Ringers en Alkmaarse fabriek levend houden. Het gaat dan ook om kleinschalige productie, waar de kwaliteit voorop staat. De eerste producten worden in het najaar geïntroduceerd.

Dossiers
Lees ook
Hygiënecode ambachtelijke ijsbereiding beschikbaar

Hygiënecode ambachtelijke ijsbereiding beschikbaar

De Hygiënecode voor de ambachtelijke ijsbereiding is beschikbaar op de website van de Vereniging Ambachtelijk IJscentrum. Deze code is bestemd voor ambachtelijke ijsbereidingsbedrijven en wordt 1 maart 2020 van kracht.

Fairtrade - Max Havelaar opent chocolade pop-up

Fairtrade - Max Havelaar opent chocolade pop-up

Om aandacht te vragen voor de misstanden in de cacaosector opende Fairtrade - Max Havelaar 19 november opent een eetbare chocolade pop-up op Utrecht Centraal Station van Nederland. Bezoekers kunnen een stuk van de chocolademuur afbreken en op eten.

Bakkers maken appelrakker trending

Bakkers maken appelrakker trending

Op maandag 23 september bundelen de ambachtelijke bakkers van Nederland op eigen initiatief de krachten en introduceren gezamenlijk de ‘#appelrakker’. Met de unieke samenwerking willen de bakkers laten zien hoe mooi en lekker de ambachtelijke bakkerij is en met welke unieke grondstoffen zij elke dag en nacht werken.

Banketbakker omgeving Den Haag gezocht

Banketbakker omgeving Den Haag gezocht

Wat ga je doen?Binnen een team van 10 banketbakkers zijn ze op zoek naar een enthousiaste, creatieve en gemotiveerde banketbakker. Binnen het team lopen de taken...

Ovenist omgeving Breda

Ovenist omgeving Breda

Wat ga je doen?Wij zijn op zoek naar een ovenist. Er wordt gewerkt met 3 rotatie ovens en 2 grote broodovens. Als ovenist zorg jij ervoor dat het brood heerlijk...

Broodbakker gezocht omgeving Breda

Broodbakker gezocht omgeving Breda

Wat ga je doen?Wij zijn voor deze bakkerij op zoek naar een ervaren en zelfstandig werkende broodbakker. Je zal in de avond en nacht grootbrood maken en in de diensten...