Gedreven Spataro wint Gouden Gard 2014

Gouden Gard winnaars 2014 (Small)

Talentenprijs winnaars 2014 (Small) Winnaars Talentenwedstrijd 2014

VIANEN - Vorig jaar werd hij nog tweede tijdens de Talentenwedstrijd, dit jaar beklom hij de hoogste trede tijdens de strijd om de Gouden Gard: Menno Spataro is de winnaar van de Gouden Gard 2014. De wedstrijd vond woensdag 1 oktober plaats in het Miele Inspirience Centre in Vianen. De jonge, gedreven patissier die werkzaam is bij Crème de la Crème/De Patissier van Oegstgeest in Zoeterwoude, maakte grote indruk met zijn showtafel rond het thema ‘Venetië’.

Opsteker

De Zilveren Gard ging naar Laila Hussein, werkzaam bij Koek en Macaron in Laren en student aan het Zadkine College in Rotterdam. Het brons was voor Lisa Stoel, ook student aan het Zadkine. Zij is in de leer bij Bakkerij Lexmond in Rotterdam. In totaal deden zeven jonge patissiers mee aan de strijd om de Gouden Gard. Een opsteker voor de organisatie die er de afgelopen jaren hard aan trekt scholen en leerbedrijven te bewegen hun leerlingen af te vaardigen naar de wedstrijd. Die inspanningen lijken nu resultaat op te leveren.

'Meedoen om te winnen!'

Spataro kreeg de prestigieuze trofee uitgereikt van Rosanne Buitenhuis van Patisserie Tummers, de winnaar van 2013. Het zien winnen van Buitenhuis was voor Spataro de motivatie om ook een gooi te doen naar het goud. “Toen ik Rosanne vorig jaar op het podium zag staan, dacht ik: ‘Dat wil ik ook!’. En als ik mee doe, wil ik winnen.” En dus trok Spataro er een jaar voor uit om zich voor te bereiden op de wedstrijd. De afgelopen drie maanden zonderde hij zich helemaal af. Het thema was snel gevonden: Venetië. “Mijn vader komt uit Italië’, verklaart Spataro. In de showtafel verwerkte hij een showstuk (een gondeltafereel), een dessertaart (fris van smaak van citroen/bloedsinaasappel en Bretonse koek), friandises en bonbons (in de kleuren van de Italiaanse vlag en gedecoreerd met ‘tegels’ van het San Marcoplein) en marsepeinenfiguren in de vorm van Venetiaanse gondeliers.

Juryvoorzitter Hans Tros spreekt van een terechte winnaar: “Menno sprong er op alle fronten uit, maar het niveau van de andere deelnemers was ook hoog met veel verschillende structuren, krokantjes en mooi afgewerkte creaties.”

Social Media Prijs

Wedstrijdleider Hidde de Brabander reikte de Social Media Prijs uit aan Gouden Gard-deelnemer Patrick de Vries van Bakkerij Patisserie Chocolaterie Koopmans uit Tubbergen. De student van het ROC van Twente scoorde met zijn presentatie op Facebook en Twitter de meeste ‘likes’ en ‘retweets’ onder zijn fans, volgers en vrienden. Volgens De Brabander is deze prijs van belang om de deelnemers erop te wijzen dat ze hun eigen podium kunnen creëren op de social media. “Niet iedereen komt op televisie”, doelt hij op zijn eigen televisie-ervaring met het programma ‘Bake My Day’. “Maar via de social media kun je toch een groot publiek bereiken. Post er je foto’s, je creaties en je ideeën. En creëer zo je eigen fanclub!”

De Vries deed dit als beste: hij behaalde meer dan zestig likes en retweets. “Ik heb al mijn familieleden en vrienden gevraagd op me te stemmen. Als ze dat niet zouden doen, dan zou ik persoonlijk langskomen. En dan zwaait er wat!”, klinkt het droog grappend uit de mond van De Vries, die maar wat blij is met zijn prijs.

Talentenwedstrijd

De beste en lekkerste taart maken: daar draait het om bij de Talentenwedstrijd. Maar liefst 36 bakkersleerlingen meldden zich aan voor deze competitie waarmee het maximum aantal deelnemers zo goed als is bereikt. Dit tot grote vreugde van de wedstrijdorganisatie. Bart Roozen, werkzaam bij Huize van Wely en leerling aan het ROC Leiden, won de beker met zijn taart rond het thema ‘Kerst’: een strak vormgegeven taart met een kerstode spiegel, eenvoudig maar subtiel gedecoreerd met drie kerstballen en hulstblaadjes. “Ik had het niet verwacht”, reageert Roozen blij op de winst. “De lat lag érg hoog: er zaten veel goede taarten tussen. Natuurlijk kom je om te winnen, maar het was ontzettend spannend. Ik ben hier heel erg blij mee!”

Marlon Koning – ook student aan het ROC Leiden en werkzaam bij Huis ter Duin – werd tweede. De derde plaats ging naar Nienke Verhoeven van het Summa College, werkzaam bij Patisserie Strik in Malden.

Consumentenprijs

Een taart beoordelen als consument: dat deed de consumentenjury, ook een onderdeel van de Talentenwedstrijd. De jury kijkt naar praktische zaken als uiterlijk, smaak, snijdbaarheid en of de taart goed is mee te nemen. Deze prijs ging naar Felice Ratsma van het Albeda College en werkzaam bij patisserie Dreams of Magnolia in ‘s-Gravenzande. Ratsma maakte een superstrakke, kerstrode, ronde taart in tulbandvorm met in het midden een decoratie in de vorm van een kerstboom. In de taart werkte Ratsma vossebessen en honing getrokken van dennennaalden. “Ik wilde iets aparts maken; zowel qua vorm als qua smaak”, legt ze uit. De 21-jarige patissier wint een plek in de Inspiratietour die vakblad Bakkers in bedrijf begin volgend jaar organiseert door Rotterdam. Ze kreeg een cheque uitgereikt door hoofdredacteur Hilco Wagenaar en diens marketingcollega Tatjana Eerhart. “Echt te gek!”, laat Ratsma weten. Volgend jaar wil ze deelnemen aan de Gouden Gard. Haar droom is een eigen patisserie te openen. “De smaakpapillen van mensen verwennen. Dat is mijn drive”, besluit ze.

Juryvoorzitter Tros is trots op de deelnemers aan de Talentenwedstrijd: “Het niveau van de ingeleverde taarten lag een stuk hoger dan vorig jaar. Het waren plaatjes om te zien met prachtige decoraties. De temperatuur is wel een aandachtspunt. Sommige taarten waren te koud en dit komt de smaak niet ten goede!”

In de lift

Hidde de Brabander toont zich na afloop van de wedstrijd uitermate tevreden over het verloop van de 2014-editie van de Gouden Gard. “Patisserie zit duidelijk in de lift. Je ziet het aan de grote deelname aan de Talentenwedstrijd en aan het stijgend aantal aanmeldingen voor de Gouden Gard. Het is waanzinnig wat deze jonge mensen hier laten zien. Daar worden wij als professionals ook blij van. Het geeft vertrouwen voor de toekomst. Hopelijk zien we de deelnemers hier later terug bij de Dutch Pastry Award, bij het Nederlands Patisserie Team en op internationale vakwedstrijden. Zo houden we patisserie op de kaart!”

Zelfstandig werkend (desem) broodbakker omgeving Noordwijk

Zelfstandig werkend (desem) broodbakker omgeving Noordwijk

Wat ga je doen?Voor deze kleine ambachtelijke bakkerij zijn we per direct op zoek naar een zelfstandig werkend broodbakker. Je zal je bezighouden met het totale...

Broodbakker te Groningen

Broodbakker te Groningen

Wat ga je doen?Voor deze bakkerij zijn wij per direct op zoek naar een zelfstandig werkende broodbakker. Het betreft een fulltime functie voor langere tijd. Ook...

Operator Productie omgeving Kerkrade

Operator Productie omgeving Kerkrade

Wat ga je doen?Als operator productie ben je verantwoordelijk voor een goed verloop van de productie van het brood. Je bereidt deegsoorten, je bedient de machines...