Ringers-chocolade keert terug

Nazaten Ringers bij Ringers-fabriek

Nazaten van de oprichters van de Ringers Chocoladefabrieken blazen het Ringers merk nieuw leven in. Zij nemen de in Hoorn gevestigde patissier Menno Spataro, in 2014 de winnaar van de Gouden Gard, in de hand om een aantal hoogwaardige chocoladeproducten te ontwikkelen. Het gaat voorlopig alleen om bonbons en repen, die Kees Klaasen, eigenaar van de oud-Hollandse snoepwinkel Inde Soete Suykerbol gaat verkopen en distribueren.

Geschiedenis

De Ringers chocoladefabriek werd in 1905 opgericht door Hendrik Ringers, die als eerste Nederlandse fabrikant pure cacaobonen in plaats van halffabricaten gebruikte om zijn chocolade te maken. , zonder gebruik van  halffabricaten. Het bedrijf liep tot de oorlog erg goed, omdat het naam had gemaakt met hoogwaardige chocolade. In de jaren na de oorlog kwam het bedrijf in moeilijker water. De concurrentie werd namelijk groter en de vraag naar kwaliteitschocolade kleiner. Een fusie met het Engelse Cavenhem Foods kon het tij niet keren, dus nam Droste in 1970 het bedrijf over. Droste zette het werk in de Ringers fabrieken stil, maar bleef de merknaam gebruiken voor suikervrije chocolade.

Ambachtelijke chocolade

Op dit moment beschikt de familie Ringers weer over de merkrechten. Zij hebben de rechten ondergebracht bij stichting Adapt. Deze Alkmaarse stichting bevordert het behoud en (her)gebruik van kwetsbaar erfgoed. De Ringers merknaam zal een inkomstenbron worden voor de erfgoedstichting.

Menno Spataro maakt al de nieuwe bonbons en repen met de naam Ringers van 100% Fairtrade chocolade. De cacaobonen zijn afkomstig van gecontroleerde coöperaties in West-Afrika en Latijns-Amerika. Dit is in lijn met het oorspronkelijk gedachtegoed van Hendrik Ringers, die de kwaliteit van zijn producten benadrukte.

Door de Ringers chocoladeproducten opnieuw op de markt te brengen, wil de familie de herinnering aan de familie Ringers en Alkmaarse fabriek levend houden. Het gaat dan ook om kleinschalige productie, waar de kwaliteit voorop staat. De eerste producten worden in het najaar geïntroduceerd.

Dossiers
Lees ook
Bakkers maken appelrakker trending

Bakkers maken appelrakker trending

Op maandag 23 september bundelen de ambachtelijke bakkers van Nederland op eigen initiatief de krachten en introduceren gezamenlijk de ‘#appelrakker’. Met de unieke samenwerking willen de bakkers laten zien hoe mooi en lekker de ambachtelijke bakkerij is en met welke unieke grondstoffen zij elke dag en nacht werken.

Een kijkje in de Tony’s Chocolonely minifabriek - Chocola klaar terwijl je wacht

Een kijkje in de Tony’s Chocolonely minifabriek - Chocola klaar terwijl je wacht

“Waarom zouden mensen naar onze winkel komen? Albert Heijn verkoopt ons product immers ook”, vroegen ze zich af bij Tony’s Chocolonely. Hun antwoord: een minifabriek waar klanten hun gepersonaliseerde reep van de proceslijn af zien rollen.

Cacaoboeren verdienen eerlijk dankzij Chocolatemakers

Cacaoboeren verdienen eerlijk dankzij Chocolatemakers

In Peru bouwt Chocolatemakers in samenwerking met een boerencoöperatie een verwerkingsfabriek voor cacao. De boeren zijn eigenaar van de fabriek en verdienen niet alleen aan hun cacao, maar ook aan de chocolade die ze er zelf van maken. Door Bianca van der Ha - Foodlog Chocolatemakers bouwt samen met Peruaanse cacaoboeren een verwerkingsfabriek voor...

Zelfstandig werkend (desem) broodbakker omgeving Noordwijk

Zelfstandig werkend (desem) broodbakker omgeving Noordwijk

Wat ga je doen?Voor deze kleine ambachtelijke bakkerij zijn we per direct op zoek naar een zelfstandig werkend broodbakker. Je zal je bezighouden met het totale...

Broodbakker te Groningen

Broodbakker te Groningen

Wat ga je doen?Voor deze bakkerij zijn wij per direct op zoek naar een zelfstandig werkende broodbakker. Het betreft een fulltime functie voor langere tijd. Ook...

Operator Productie omgeving Kerkrade

Operator Productie omgeving Kerkrade

Wat ga je doen?Als operator productie ben je verantwoordelijk voor een goed verloop van de productie van het brood. Je bereidt deegsoorten, je bedient de machines...