Recherchebureau start landelijk onderzoek naar illegale broodkrattenhandel

24 augustus 2023 Redactie Bakkers in bedrijf

Al meer dan 20 jaar verdwijnen tienduizenden Broban kratten bij de industriële bakkers, waaronder bij Bakker Goedhart. Deze kratten komen terecht in illegale handel, waarvan de schade in de miljoenen euro’s loopt. Dit moet stoppen, vindt Bakker Goedhart. Daarom schakelde de bakkerij een recherchebureau in om de illegale handel tot een halt te roepen. 

De maat is vol, laat directeur Janet Borgesius namens Bakker Goedhart weten. Jaarlijks verdwijnen er tienduizenden kratten van bakkers. Bakker Goedhart is via het externe recherchebureau DVI Agency een landelijk onderzoek gestart naar de illegale handel in broodkratten. Inmiddels zijn verschillende partijen geïdentificeerd die kratten verduisteren en doorverkopen.

Bij een van de handelaren heeft de politie begin deze week een inval gedaan en is een groot aantal kratten in beslag genomen. De Telegraaf was hierbij aanwezig en publiceerde daar op dinsdag 22 augustus een verslag van.

Bakker Goedhart is blij met het oprollen van een aantal grootschalige dieven. “Het stoort ons enorm dat onze kratten illegaal worden verhandeld. Na al die jaren geeft het voldoening om hier serieus iets aan te kunnen doen. De kratten zijn onvervreemdbaar eigendom van de bakkerij. Als je geen bewijs hebt dat de kratten zijn gekocht bij de stichting Broban Krat, dan zijn de kratten dus niet van jou.”

Hoe de verduistering is ontdekt, wil Goedhart niet zeggen. “We hebben in ieder geval verschillende technieken gebruikt om onomstotelijk te bewijzen wie er kratten van ons steelt. Deze technieken geven we liever niet prijs omdat we verwachten nog een aantal krattendieven in het vizier te krijgen".

Altijd op de hoogte blijven?