Ook deze Koningsdag lange rijen voor de oranje tompouce

28 april 2021 Redactie Bakkers in bedrijf
Foto: Pruvé

De oranje tompouce hoort bij Koningsdag. Vorig jaar gingen vanwege de coronapandemie de meeste feestelijkheden niet door, alleen de oranje tompouce bleef. Dit leidde tot lange rijen bij de bakkers. Ook dit jaar was het weer druk bij de bakkers. Een greep uit de media.

Banketbakkerij Smeets in Spijkenisse maakte zo'n 3.000 oranje tompoucen. "Mensen kunnen niet naar de terrassen en niet feesten, dus gaan maar thuis feestvieren met oranjegebak" vertelt mede-eigenaar Stefani Smeets aan RTV Rijnmond. "Gisteren hebben we ook al gemerkt dat het erg druk was, maar vandaag zal het niet anders zijn gezien de bestellingen."

Meesterbakker Voskamp zette een speciale drive-through in om de drukte te reguleren. Sanne Troost zegt tegen RTV Rijnmond dat ze al 'duizenden tompoucen' hebben gemaakt. "Exacte cijfers weet ik niet, maar het zijn er echt ontzettend veel." 

Bij Echte Bakkers NijkampStapels in Holten was het dit jaar nog drukker dan in 2020. "Vorig jaar kon er natuurlijk ook niks, toen was het ook druk", vertelt Renske Nijkamp aan het AD. "Maar op de een of andere manier leeft het dit jaar meer. Mensen kunnen toch niks, dus gaan ze maar tompouces eten, denk ik.’’ Verkoopcijfers heeft ze niet, maar ze denkt dat ze half Holten hebben voorzien van een tompouce.

Bakker Kevin Smits van De bakkers van Verhallen in Culemborg spreekt tegen Omroep Gelderland van een verkooprecord. De bakker maakte ruim 5500 tompoucen voor Koningsdag. "Bizar, hadden we ook niet verwacht. Het is aanpoten", zegt hij. In totaal verkocht Smits in één week 10.000 tompouces.

Niet alleen bij de ambachtelijke bakkers was het druk. Ook was er veel vraag naar de tompoucen van de Hema. Een woordvoerder vertelde voorafgaand aan het AD een recordverkoop van meer dan een miljoen tompoucen te verwachten. "We hebben ook dit jaar ingezet op vooraf bestellen, zodat we beter weten hoeveel we er moeten maken."

En tot slot legt bakker Art van den Berg van bakkerij Stevers aan Omroep West uit waarom de oranje tompouce zo populair is op Koningsdag. Volgens de bakker werd de geboorte van koning Willem-Alexander gevierd met tompoucen. "Dat gaf natuurlijk een enorme boost aan de verkoop. En dan is het hoe de bakkers het oppakken. Het is een leuk product om te maken en dan krijg je dat heel Nederland aan de tompouce zit tijdens Koningsdag."

Altijd op de hoogte blijven?