Omgaan met hoge energieprijzen binnen het bakkersvak

16 februari 2023 Marlena Oude Weernink

De energieprijzen liggen tegenwoordig ontzettend hoog. Bakkerijen verbruiken een hoop energie en vanwege inflatie zijn ook de grondstofprijzen hoog. Bakkers willen graag verduurzamen, maar de kostenverhogingen zorgen ervoor dat er minder ruimte is om hierin te investeren. Bij veel bakkers speelt de vraag: hoe ga ik om met sterk fluctuerende energieprijzen?

Op 8 februari organiseerden Bakkersvak en energieportfolio-organisatie COMCAM het online webinar ‘Hoe om te gaan met sterk fluctuerende energieprijzen’. Het webinar bracht de problemen die bij de hoge energieprijzen komen kijken aan het licht. Nadia Poortvliet, Head of Portfolio Management bij COMCAM en Philipp Keller, CEO van COMCAM, gaven de belangrijkste tips om hier als bakker mee om te gaan.

Energieprofielen

Bakkersbedrijven krijgen met veel vraagstukken te maken. Bijvoorbeeld: hoe stap ik over van gas naar elektrische ovens? In welke technologie moet ik investeren en kan ik dat überhaupt betalen in de toekomst? “Alle vragen over verduurzaming kunnen bij energieportfolio-management worden neergelegd, waarbij er vanuit een onafhankelijke rol integraal door COMCAM wordt meegekeken”, vertelt Nadia Poortvliet. “Wanneer je je energieprofiel wilt optimaliseren, is het ook goed om eerst te kijken wat er binnen je eigen capaciteit mogelijk is en daarna over een termijnstrategie na te denken.”

Vind de juiste partner

“De eisen binnen de energietransitie worden strenger en vanaf bepaalde volumes moeten bakkers echt actie gaan ondernemen. Door alle veranderingen die spelen, zoals overheidsmaatregelen maar ook de toenemende transparantie, zien ondernemers door de bomen het bos niet meer. Vandaar dat het soms fijn is om te sparren, in plaats van ja te zeggen tegen een contract en gelijk tekenen. Dat laatste kan namelijk veel risico’s opleveren. Zoek dus een partner in plaats van alleen een energieleverancier, iemand die jou goed begeleid. Naast het maken van een goede analyse, vinden we de samenwerking dan ook net zo belangrijk”, aldus Nadia en Philipp.

“We gaan samen aan de slag met het optimaliseren van het energieprofiel. Dit kan voor iedere mkb-er iets betekenen. Ook met kleinere bedrijven kunnen we samen een blik werpen op de energieprofielen, waarbij er per bedrijf verschillend naar wordt gekeken. Zo’n energieprofiel wordt bepaald aan de hand van historische gegevens van het energieprofiel. Mocht er geen of te weinig data aanwezig zijn, dan kan er gekeken worden naar wanneer je precies energie gebruikt en hoe dit profiel gedurende de dag verloopt.”

Pieken en dalen

Philipp Keller, CEO van COMCAM, vertelt: “Vroeger was niet iedereen aan het verduurzamen. Nu is het aantal bedrijven dat duurzamer met energie wil omgaan één grote ‘black box’ geworden voor de energieleverancier. Profielen worden daardoor minder voorspelbaar met als gevolg dat de kosten de pan uit rijzen voor zowel netwerkprovider als energieleverancier. De pieken van nu zijn de dalen van de toekomst, wordt ook wel gezegd. Straks legt iedereen zonnepanelen, waardoor er uiteindelijk op lange duur juist een overschot kan gaan ontstaan.”

Prijsstijgingen en volatiliteit

Onder andere corona maar ook de oorlog Oekraïne hebben ervoor gezorgd dat er flinke prijsstijgingen zijn ontstaan. De stroom verandert niet, maar de hoeveelheid valuta die ervoor neer moet worden gelegd wel, waarbij vraag en aanbod een belangrijke factor is in de kosten voor de bakker. Dit alles zorgt voor meer beweeglijkheid in de koersen, wat automatisch gepaard gaat met een structureel hoger prijsniveau (volatiliteit).

Verduurzamingsopties

“Afhankelijk van de soort categorie waar je wordt ingedeeld, zijn er bepaalde maatregelen van toepassing”, legt Nadia uit. “Voor de industrie zijn er andere subsidiepotjes die worden gebruikt dan voor de zelfstandige bakkers. De zelfstandige bakkerijen willen voornamelijk van het gas afkomen, omdat dit voor hen een grote kostenpost is: niet alleen de gasprijs maar ook de belasting ervan weegt zwaar. Wel is er een algemene regel voor verduurzaming relevant: reduceer je gebruik. Of het nu gaat om ledverlichting, isolatie van je pand, efficiëntere koelingen en vanaf nu ook voor het eerst zonnepanelen.”

COMCAM is aanwezig op Bakkersvak op 5, 6 en 7 maart. Bakkers kunnen met al hun vragen terecht op stand F116. Ook geeft COMCAM een prestatie in het kennistheater. Voor meer informatie, ga naar www.comcamenergy.com.

Registreer hier gratis je bezoek aan Bakkersvak. Gebruik code MP1125

Altijd op de hoogte blijven?