ZZP'ers maken zich zorgen over de toekomst na verkiezingen

22 januari 2024 Redactie Food Pixabay
Een nieuw onderzoek wijst uit dat een op de vijf zelfstandige ondernemers (ZZP'ers) in Nederland zich zorgen maakt over de impact van de recente Tweede Kamerverkiezingen op hun bedrijf. Insurtech Insify voerde het onderzoek uit onder 760 ZZP'ers, waarbij bijna de helft aangeeft de voorkeur te geven aan een 'rechts' kabinet boven een 'links' kabinet.

Vooral ZZP'ers onder de veertig jaar maken zich zorgen (gemiddeld 31 procent), terwijl minder zestigplussers bezorgd zijn (dertien procent). Mannelijke ZZP'ers geven vaker de voorkeur aan een rechts kabinet (53 procent) dan hun vrouwelijke collega's (38 procent). Koen Thijssen, oprichter van Insify, erkent de spanning rondom de nieuwe kabinetssamenstelling en de onzekerheid over mogelijke gevolgen zoals personeelstekorten, hoge energiekosten en moeizame vergunningverlening.

Ondanks de zorgen verwacht zeventien procent van de ZZP'ers dat de verkiezingsuitslag positieve gevolgen zal hebben voor hun bedrijfsresultaten in het komende jaar. Hierbij tonen praktisch geschoolden meer vertrouwen dan theoretisch opgeleiden (32 tegenover dertien procent). Slechts drie procent overweegt te stoppen met ondernemen vanwege de verkiezingsuitslag, waarbij vooral jongere ondernemers onder de dertig jaar dit overwegen (elf procent). Thijssen is positief over het ondernemersvertrouwen en hoopt dat ZZP'ers hun dromen blijven volgen, gezien de kansen op innovatie, economische groei en duurzaamheid.

Een mogelijke oorzaak voor de zorgen van ZZP'ers ligt volgens het onderzoek bij de overheid. De helft van de ZZP’ers vindt dat de staat onvoldoende aandacht aan hen besteedt. Meer toekomstzekerheid, zoals een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) vanuit de overheid, wordt door 22 procent van de respondenten als een goed idee gezien. Vooral ZZP'ers jonger dan dertig jaar (29 procent) willen graag een verplichte AOV. Thijssen benadrukt dat de kritiek van ZZP'ers op de overheid, met mogelijke nieuwe wetgevingen zoals rond schijnzelfstandigheid en de AOV, nieuwe uitdagingen met zich meebrengt. Insify staat open voor het meedenken over passende oplossingen.

Insify, opgericht in 2020, is een Insurtech-bedrijf dat samenwerkt met partners en herverzekeraars om de verzekeringsindustrie te veranderen door digitalisering en optimalisatie van processen voor ZZP'ers en het mkb. Momenteel is Insify actief in Nederland, Duitsland en Frankrijk.

 

Altijd op de hoogte blijven?