Noa Vlemmix wint Dutch Pastry Award 2024

13 maart 2024 Redactie Bakkers in bedrijf Dutch Pastry Team

Noa Vlemmix won op 11 maart de vijfentwintigste editie van de Dutch Pastry Award. Rostriana Permatasari veroverde de tweede plaats en de derde plaats ging naar Luuk Renckens. Alle drie treden toe als aspirant-lid van het Dutch Pastry Team.

De dag begon vroeg voor de deelnemers aan de Dutch Pastry Award. Al om 7.00u starten de zeven getalenteerde patissiers onder het oog van toezichthouder en coach Robin Hoedjes met de opbouw van hun showstukken, waar zij maanden aan hadden gewerkt. Allen gingen aan de slag met het thema ‘celebration’. De deelnemers lieten hun creativiteit de vrije loop en stortten zich volledig op zowel het showstuk als de minstens-zo-belangrijke taart.

Het was vanaf het begin direct duidelijk dat de kandidaten niet veel voor elkaar onder zouden doen en dat ze erg aan elkaar gewaagd zouden zijn. Bezoekers bewonderden de zeven showstukken van onder andere het Chinese nieuwjaar en het jaar van de draak, het Holifeest en zelfs een ode aan de verloofde van deelnemer Ricardo Heuvelink.

Keuring

Tijdens de Dag van het Ambacht konden de bezoekers de keuring van de kunstwerken en de taarten live volgen. Niet alleen de bezoekers maar ook de deelnemers zelf keken toe hoe de vakjury, met daarin onder andere leden van het Dutch Pastry Team en de internationaal bekende chefs Alexandre Bordeaux en Marike van Beurden, zorgvuldig alles beoordeelden. De laatste twee waren speciaal vanwege het 25-jarig jubileum van het Dutch Pastry Team overgekomen naar Nederland en verzorgden beiden ook een demonstratie.

Winnaar Noa Vlemminx

Aan het eind van de dag vond de bekendmaking van de winnaar plaats. De vakjury koos voor Noa Vlemmix, werkzaam bij Bontom Chocolade. Ze deed in 2022 ook al eens mee aan deze vakwedstrijd en behaalde toen de tweede plaats.

Dit keer gebruikte ze voor het showstuk haar favoriete techniek, het boetseren met chocolade. Dit leidde tot een prachtig kleurrijk showstuk met als onderwerp het Holifeest. Dit kwam tot uiting in een spektakel waarbij zij een risico niet schuwde en een slanke onderkant liet uitkomen in een bredere bovenkant met helemaal bovenop de Indiase god Ganesha”, aldus het Dutch Pastry Team. Ook de taart van Noa gooide hoge ogen op. De jury beoordeelde de smaak unaniem als zeer goed beoordeeld. Naast de winst van de Dutch Pastry Award mocht Noa ook de publieksprijs mee naar huis nemen.

Nummers twee en drie

Rostriana Permatasari van Patisserie Linnick greep net naast de overwinning en veroverde de tweede plaats. Voor haar showstuk koos ze voor een Chinese draak. “Een vervaarlijk uitziend monster wakend over een prachtige bloem”, zegt het Dutch Pastry Team. Ook haar taart viel op, ze koos voor vegan en paste daarmee perfect binnen het thema van de Dag van het Ambacht.

Luuk Renckens, eigenaar van Pralinea, behaalde de derde plaats. Hij deed afgelopen jaar ook al mee aan de vakwedstrijd. Toen had de jury nog een en ander aan te merken op zijn taart. Dit jaar creëerde hij een prachtige pagode met bovenop een Chinese draak. Vanwege de uitvoering van zijn taart ontving hij ook de Dobla Design Award.

Dutch Pastry Team

Normaal gesproken treedt alleen de nummer één toe als aspirant lid van het Dutch Pastry Team. Maar omdat dit de vijfentwintigste editie van deze vakwedstrijd was, mag de gehele top drie als aspirant-lid toetreden en wellicht volgend jaar plaatsnemen aan de jurytafel.

Tot slot was er nog de Jurgen Willems motivatieprijs. Deze ging naar Ricardo Heuvelink, die een ode aan zijn verloofde bracht. Met het toekennen van deze motivatieprijs geeft het Dutch Pastry Team vooral aan dat hij op de juiste weg is en met iets meer ontwikkeling tot grootse dingen in staat zal zijn, zo wist Hans Heiloo van Bakery Institute te vertellen waar Ricardo zijn prijs te gelde mag maken.

Altijd op de hoogte blijven?