Nieuwe special IJscentrum: Alcohol in ijs

Alcohol in IJs_foto IJscentrum

Foto: IJscentrum

Het IJscentrum heeft een nieuwe special: Alcohol in ijs.  SVH Meesterijsbereider Bas van Haaren geeft deze cursus voor de eerste keer op 29 augustus . Hij deelt met de deelnemers zijn kennis over alcohol in ijs.

IJs met alcohol is lekker en verfrissend, maar niet heel makkelijk om te maken. “Alcohol staat bekend om zijn behoorlijke vriespuntverlagende werking”, zegt vakdocent Bas van Haaren. “Vergeleken met de werking van kristalsuiker in ijs, is dit factor 7,4. Dat betekent dat je om je ijs stevig te houden, je deze werking moet compenseren met andere grondstoffen.”

 Alcohol in ijss

Daarnaast is alcoholhoudend ijs niet lang houdbaar, namelijk maximaal 2 dagen in een ijsvitrine. Een ijs(dessert)je op basis van alcohol is vooral geschikt voor wanneer je levert aan bijvoorbeeld restaurants. Of wanneer je een speciale signature ijscoupe op de kaart wilt zetten. Ook geeft de cursus ideeën voor kerstdesserts en ijstaartjes.

De cursus

De special Alcohol in ijs vindt plaats op 29 augustus bij het IJscentrum en duurt een dagdeel (ochtend of middag). Vakdocent Bas van Haaren behandelt onder andere de werking van alcohol in ijs; behoud alcoholpercentage; compenseren werking alcohol; en opstellen goede receptuur (2 stuks, sorbet en room). Na een uur theorie gaan de deelnemers zelf aan de slag met ijsmaken. De cursus richt zich vooral op ijsbereiders die leveren aan de horeca of evenementen of die een signature flavour willen ontwikkelen.

Ga voor meer informatie over deze en andere cursussen naar de website van het ijscentrum.

Geen nieuws van Vakblad IJs meer missen? Schrijf je dan in voor onze maandelijkse nieuwsbrief.

Inschrijven voor de nieuwsbrief
Dossiers
Lees ook
Recept aardbeiensorbet uit de 18e eeuw

Recept aardbeiensorbet uit de 18e eeuw

Op de website Eet!verleden schrijft historica Manon Henzen over culinaire geschiedenis. Onlangs deelde ze het recept van een aardbeiensorbet uit de 18e eeuw en vertelt ze meer hoe ijs destijds gemaakt werd.

IJssalon Venezia herrijst in Openluchtmuseum

IJssalon Venezia herrijst in Openluchtmuseum

Venezia is een van de oudste en bekendste Italiaanse ijssalons in Nederland. In 2011 was eigenaar Carlo de Lorenzo genoodzaakt om met het familiebedrijf te stoppen. Sinds juni van 2021 is de ijssalon in jaren zestig-stijl herbouwd in het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem. “Ik word elke keer weer emotioneel als ik hier ben.”

David’s Gelato test koeklepeltjes als alternatief voor plastic

David’s Gelato test koeklepeltjes als alternatief voor plastic

De Goudse IJssalon David’s Gelato is op zoek naar een duurzaam alternatief voor de plastic ijslepeltjes. Afgelopen weekend startte eigenaar David Hoppenbrouwers met het testen van eetbare ijslepeltjes.