Nieuwe landelijke maatregelen in de strijd tegen het coronavirus

coronavirus_Pixabay

Foto: Pixabay

Het aantal coronabesmettingen in Nederland neemt toe. Om de verdere verspreiding van het virus te voorkomen komen er nieuwe landelijke maatregelen. Deze werden maandagavond afgekondigd door minister-president Mark Rutte en minister Hugo de Jonge in een persconferentie. De nieuwe regels gaan vandaag, 29 september, om 18.00 uur in. 

De nieuwe landelijke maatregelen zijn erop gericht om de kans op grote drukte en het aantal sociale contactmomenten tussen mensen te beperken, zonder de samenleving en de economie op slot te doen. Bestaande maatregelen zoals de 1,5 meter afstand, handen wassen en zoveel mogelijk thuiswerken blijven staan.

Maatregelen detailhandel

Daarnaast komen er verschillende maatregelen bij. Voor de detailhandel geldt dat zij een deurbeleid moeten voeren om ervoor te zorgen hun klanten 1,5 meter afstand houden. Grotere winkels in de levensmiddelenbranche moeten twee keer per dag een uur reserveren voor ouderen en kwetsbare mensen. Dit gebeurt in overleg met de brancheorganisaties. Ook adviseert het kabinet mensen die gaan winkelen in de  grote steden (Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Eindhoven) om een mondkapje te dragen. Dit is een advies, geen plicht. Wel werd tijdens de persconferentie gezegd dat winkeiers mensen zonder mondkapje mogen weigeren.

Een andere belangrijke maatregel is dat de horeca om 22.00 uur de deuren moet sluiten. Dit betekent dat ze na 21.00 uur geen nieuwe mensen meer binnen mogen laten. Voor bijeenkomsten binnen geldt een maximum van 30 mensen, buiten zijn dit er 40. Op de website van de Rijksoverheid staat een overzicht met alle maatregelen. 

Reactie ondernemingsorganisaties

VNO-NCW en MKB-Nederland riepen hun leden al eerder op om zich aan de maatregelen te houden om een tweede lockdown te voorkomen. Zij herhalen deze oproep. "Nederland moet echt alles op alles zetten om het coronavirus te bedwingen" staat er te lezen in een bericht op de website. Tegelijkertijd gaan de organisaties zich ook inzetten voor aanpassingen in het derde steunpakket en met de leden kijken naar de toepasbaarheid van alle maatregelen in de praktijk. 

Dossiers
Meer over
Lees ook
De feestdagen bij Patisserie de Rouw

De feestdagen bij Patisserie de Rouw

De nougatinetaart is de specialiteit van Patisserie de Rouw. Al drie generaties lang bakt de familie deze taart. Daarnaast introduceert de patisserie voor de feestdagen de Hamburger Macaron-taart en een coronaproof cadeaupakket voor bedrijven.

NBOV start 1,5-meter-herfstactie

NBOV start 1,5-meter-herfstactie

Een van de belangrijkste basismaatregelen in de strijd tegen het coronavirus is de 1,5 meter afstand. Ook bakkers moeten ervoor zorgen dat ze deze regel handhaven in hun onderneming. NBOV wil haar leden hierbij helpen en start de 1,5-meter-herfstactie.

BakkersVakWedstrijden 2020 gaan niet door

BakkersVakWedstrijden 2020 gaan niet door

De BakkersVakWedstrijden 2020 gaan niet door. Niet alleen beperken de geldende coronamaatregelen de organisatie van de wedstrijd. Ook vindt het bestuur het risico van de wedstrijd te groot vanwege het oplopende aantal coronabesmettingen. De volgende editie vindt plaats in 2021.

Allround broodbakker omgeving Doorn

Allround broodbakker omgeving Doorn

Wat ga je doen?Ben jij een bakker/ ovenist? Dan is deze vacature zeker weten iets voor jou! Door een verschuiving in het personeelsbestand komt er binnen het bestaande...

Enthousiaste broodbakker, omgeving Hoogezand

Enthousiaste broodbakker, omgeving Hoogezand

Wat ga je doen?Wil jij werken in een bakkerij waarbij jouw (nieuwe) ideeën welkom zijn en waarbij je kan meedenken over nieuwe producten? Wij zoeken voor een...

Broodbakker in Den Haag

Broodbakker in Den Haag

Wat ga je doen? Ter uitbreiding van het huidige team komt er een functie van allround broodbakker bij. Deze is voor de lange termijn en voor 38 uur per week. In...